Tuesday, April 12, 2016

Бащите на "динковците"




Напоследък изчетох тонове отровна жлъч по отношение на мутрите, които се обявиха за доброволни отряди за заляване на бежанци по границита. Яростта на умните и красивите към "динковщината" мина през гневно кресчендо, за да стигне до истеричен фалцет изразен в десетки статуси, статии, коментари и демонични проклятия. Понякое време мислех дори да си записвам отделни мисли, защото рядко някога съм се сблъсквал с истерия доведена до сюрреализъм. Мисля, че върхът на халюцинацията бе в един статус на полупоета Манол Глишев, който видя в отрядите от динковци бъдещи хайки за "соросоиди" (това е първия път, когато употребявам тази дума в текст и за протокола на историята искам да отбележа, че това е цитат, при това в ироничен контекст). В апокалиптичното му въображение (това на Глишев) гражданските отряди му се видяха някаква инжернена мисъл на Путин и заради това полупоета призова снобите от жълтите павета да се въоръжават, за да бъдат подготвени. Ох, това не е огледално поведение на динковщината, изобщо не е, нали?


За ефекта на огледалото ще си поговорим малко по-надолу, но сега ми се иска да изразя една черна ирония. Много се кефя като гледам как избирателите на Реформаторския блок и изнежените десни говорят с отвращение за "динковщината". Да, пичове, динковщината е пълен гнус и едвам се трае. Но пък тя е естествена последица от идеята, че държава не трябва да има. Че държавата трябва да бъде наритвана, спирана и унищожавана и да стои наказана в ъгъла.
Там, където няма държава, има динковци.  Уви природата не търпи политически вакуум.
Там, където няма държава, идват питекантропите и взимат властта в ръцете си.
Там, където е казано, че държавата само пречи на власт не идват жълтопавираните сноби, а бруталните хулигани.
Тоест динковците са естествена последицата от всяка политика, която е говорила против силната държава.



А и кажете ми, как да повярват хората на умните и красивите, че се борят за правила и държавност, когато в течение вече на няколко дни цари такова подтискащо по отношение на ДОСТ и техните гости с имперски амбиции. Турски националист изригна от трибуната, че там, където се говори турски е Турция. И няма как да се мине с аргумента, че това е политическа реторика, която всички подхващат. Този път тази реторика дойде от страна, която е узаконила своите имперски претенции в ранг на официална политика.
Мълчанието по този проблем също е хранителна среда за динковщината. Все едно да сипеш петрол в огън. Гражданските арести не са само израз на първична агресия, а на усещането, че вече всеки може да прави каквото си иска, защото няма държава, няма интелектуалци, а тази територия е на път да бъде продадена за жълти стотинки.
В една от статиите за "динковците" прочетох две брилянтни изречения: "Тяхното разбиране за ред и дисциплина не съответства със законите на страната ни. Самите те ги потъпкват с действията си".
Точно така е. Подписвам се под всяка дума. Но на мен тези изречения ми напомниха за едни други времена. За нощта, която бе наречена "нощ на белия автобус". Тогава отвъд опита за пренапрегната медийна истерия видяхме как организирани групи вадят павета и правят от тях някакви съмнителни барикади и то без да има кой знае каква нужда от такива конструкции. Видяхме как тълпата хвърля камъни по автобуса с депутатите и пръска прозорците му и как се отваря на полицаите и им хвърля плюнки в лицата.
Не съм против подобно гражданско действие. Има политически ситуации в които човек просто не може да се контролира. Решили са да вадят паветата - извадили са ги.
Но това също не съответстваше на законите на страната. Това също представляваше тяхно потъпкване. Сами видяхме как някакви интелектуалци хвърляха къчове на загражденията и се кефеха, когато кукуте страдаха.
Интересно - точно тези, които организираха онази нощ край парламента, сега трябва да са първи фенове на Динко и аверчетата му. Че той е точно като умните и красивите само, че с по-зверски татуировки и по-беден речник. Или сега те се отказват от своите незаконни деца и се правят, че нямат нищо общо с тях?

Ако не приемате Динко, то значи трябва да получи разкаяние за онези другите действия. Защото в противен случай излиза, че когато умните и красивите потъпкват закона това е демокрация, а когато го правят динковците това е зловеща проява на путинизъм.
Лично за мен между Протестна мрежа и Динко няма никаква политическа разлика. Това е един и същи образ, но облечен в различни дрехи. Единият е излъскан и фалшив. Другият е дивашки, брутален и гнусен. Това не е избор между две противоположности, а просто опит едните да се представят за нещо по-добро, въпреки, че никога на са били от светлата страна дори и за три секунди. Просто на четвъртата вампирите почват да горят, когато ги изложат на слънце.
Очевидно ПМ не иска да гледа към динковците, защото все още не желае да види какво потомство е оставали след себе си. И това се отнася за цялата десница.
Десницата не искаше държава. Защо тогава сега не желае да приеме резултатите от своята политика? Бащите трябва да се научат да плащат издръжка дори и за незаконните си синчета. 

No comments: