Friday, April 22, 2016

С ужас чакам любовното трио Радан - Бойко - Слави




Снощи случайно попаднах на персоната Радан Кънев в "Шоуто на Слави", но уви нямах нито нервите, нито времето, а какво остава за търпението, за да чуя поредната порция литературни клетви и десебарски измишльотини.


Друго обаче е интересното. С години ДСБ търсеше социална опора в хейта към Слави Трифонов. И до днес, ако случайно събудите квартален десебар от алкохолен сън, има голяма вероятност, преди да наплюе комунистите, да изсъска какъв чалгар е Слави, какъв селянин и как тормози живота на тези софиянци, които вечер четат Мерло-Понти, а не се занимават с някаква си там простотия. Радан обаче в последната една година сигурно за четвърти или пети път е гост на шоуто. Нещо повече, сценаристите само, където не се разляха като захарен сироп, за да обявят колко почтен, колко смислен, колко качествен е господарят на българската парламентарна шизофрения.
Преди време написах една статия, че ДСБ и групичката около Слави ще бъдат коалиционни партньори, но, честно казано, това беше моята проява на политически сюрреализъм, поетично преувеличение, за да бъда максимално ироничен.


Днес, като виждам как ДСБ върви с бързи крачки към възможно най-дивия популизъм и към опитите да се впише отсега в някаква нова антисистемна вълна, която се чува как бучи в бъдещето, вече си мисля, че трябва да внимавам какво пиша. Слави и Радан ще се гушнат със същата лекота, с която Радан се гушна с Борисов. Не вярвам в антигерберизма нито на Радан, нито на Слави. Първият се продаде на ГЕРБ, за да вкара хора в кабинета, а вторият така гънеше гръбнак пред Борисов, че можеше да бие дори Николай Бареков.
И понеже съм наясно с политическата природа на българския преход, знам едно. Тук революциите не изяждат децата си. Тук децата на революцията първи се продават.
Така, че с ужас чакам любовното трио Радан - Бойко - Слави в обозримо бъдеще да поднови любовните си клетви...

No comments: