Sunday, April 03, 2016

Соломон Паси като огледало на българската шизофрения




Владимир Ленин навремето беше написал една много яка статия със заглавието "Лев Толстой като огледало на руската революция". Идеята в текста е, че гениалният руски писател е разказал за всички онези социални противоречия в руското общество, които в крайна сметка ще доведат до революционните събития, защото няма как една страна да разчита на нормален живот, когато се разкъсва от неразрешим емоционално и политически конфликт.

С цялата сериозност на аналогията и ако си позволим да перифразираме Ленин, то значи е време някой да напише статия, която да е озаглавена "Соломон Паси като огледало на българската шизофрения". Развихреният атлантик и натовец тези дни блесна на медийния хоризонт, че България прави грешка като не се въоръжава повече срещу Русия. И също така призова за колкото може повече американски бази на нашата част от Черно море. Значи - бутаме хотелите и строим военни пристанища. Майната му на туризма, ще разчитаме на американските подаяния, ако изобщо ги прилъжем да плащат наем.

Когато трябва да защитава чуждите постъпления, които постъпват в организацията му Паси е като истеричен буфосинхронист. Според него повече бази означавали повече сигурност. Което е все едно да кажеш, че с колкото повече взрив се опашеш, толкова повече си вдигаш продължителността на живота. От времената на Киряк Стефчов досега не сме имали толкова агресивни лакеи за които чуждото военно присъствие изчерпва цялата им вселената. Днес им даваме бази, утре тези като Паси ще искат да им поднесем като дар нотариалния акт за цялото Черноморие.
И не трябва да разглеждаме това като обикновено комедийно шоу. Засилването на милитаристичния бяс е начин да се подмени дневния ред на българската политика и страната ни трайно да бъде вписана в орбитата на геополитическите ястреби.

Същевременно обаче Паси развива и друга теза - че не сме уважавали достатъчно Русия, а изнервената ни реторика имала обратен резултат. Интересно - призивът за повече US-бази част от спокойната реторика ли е? Това ли е идеята на Паси за спокоен и ведър разговор? Трябва да се боим от проповедниците на войната, които идват и театрално размахват маслинови клончета. Тази узаконена медийна шизофрения е най-ясния знак, че пак ни лъжат за нещо. Че лакеите пак мътят някаква схемичка, която в крайна сметка ще платим всички ние. 
Шизофрения ли казах? 
Не е шизофрения. 
Това си е целенасочена политика срещу България. 

No comments: