Wednesday, April 13, 2016

Демонологията на десните медии и казусът "Ирина Бокова"




Винаги съм знаел, че лицемерието е основния демон на българската десница. То е като бавнодействаща отрова, която я разяжда и прогаря отвътре. И заради това има някакви мигове на върховна истина в които десницата неспособна да укротява демона в себе си се озъбва и показва своето истинско лице на орка с тежки хормонални проблеми.
Само така можем да си обясним едно научно наблюдение върху десните либералстващи медии у нас, които иначе постоянно раждат противно скучни текстове за обективната журналистика, хибридната война и журналистическите стандарти. Всички тези медии вкупом захвърлиха всичките си шумно прокламирани принципи на боклука, когато трябваше да отразяват публичното представяне на концепцията на Ирина Бокова за развитие на ООН. Изведнъж тези префинените, тези с изтънчените стомаси и благородните идеали, се превърнаха в журналистически мутри, които с бухалка се опитват да унищожат истината. Тоест превърнаха се в това, което уж най-много мразят. И, за да не бъдем голословни, нека да проследим това кафкианско превъплащение и превръщането на либералните медии в буболечки, които пълзят в нечистотията на виновната епоха.



Започваме с флагмана на "Америка за България" Медиапул, които верни на своята величава мисия да защитават интереси чужди на България са избрали да отбележат защитата на концепцията на Бокова със следното заглавие: "Дипломат от ООН: Бокова изглеждаше суха и безцветна".
Така де - защо да не цитираме някой анонимен дипломат, когато това обслужва нашата кауза. Ако друга медия обаче си позволи например да цитира анонимен чужденец по отношение на президента Росен Плевнелиев например, кадрите на "Медиапул" първи щяха да истерясат, че това е хибридна война. Трябва обаче да признаем, че има и по-нормална дописка за представяването на Бокова, която обаче е написана набързо, очевидно авторът се е опасявал да не прихване внезапен комунизъм, ако задълбае в нейните тези и да не тръгне с тениска с Че Гевара, ако вземе, че проумее някоя.


Прехвърляме се на моята любима медия, моят политически "Космополитън", моята библия за градска снобария КлубЗет. Там някой редактор на две или три бири е решил, че трябва да бъде максимално коварен на хибридния фронт и заради това заглавието на текста за Бокова е дълго като роман от Толстой: "Бокова не отговори в ООН на въпрос ще се ангажира ли със спазването на териториалната цялост на Украйна".
От самия текст читатателят може да успее да разбере, че Бокова не е отговорила, защото времето не е стигнало, но тук е важно тези, които само минават през заглавията да бъдат праснати право в мозъка. Целта на дезинформацията е да внуши, че Бокова - това е кандидатът на Кремъл. Лично Путин стои зад гърба й и се смее коварно като магьосника от Хари Потър. Трябва да се внуши още, че ако бг-комунистката Бокова стане шеф на ООН едва ли не Украйна веднага ще бъде разпарчетосана и то лично от нея.
Изданието много тържествено, съвсем в реда на нещата, защото комунистите трябва да бъдат тъпкани е избрало и снимка на Бокова на която тя е със затворени очи. Така де - откъде накъде гордите български либерални съвести трябва да се отнасят коректно с единственият българин, получил шанса да претендира за такава позиция. Авторите там отдавна се изживяват граждани на света и заради това всичко българско ги дразни до вътрешен спазъм.


Същата опорна точка веднага е захапана и от неонацисткият сайт "Фактор", нещо като вертепа на психодясното, бърлогата на тайните почитатели на Хитлер. Отваряш сайта и там веднага виждаш заглавие: "Пред целия свят Бокова се самоуби с мълчание".
Това е анализ на някаква анонимна кифла от чужбина, който е написан в толкова истеричен стил, че човек остава с усещането, че някой се опитва да подмени мозъка му с помия. Мълчанието за Украйна самоубило Бокова. Ех, ако тия психодесните наистина даваха пет пари за Украйна - може би вместо да праскат скука след скука, щяха да отидат там на място, за да видят как наистина управляват техните любимци и как, ако Порошенко остане още една година на власт две трети от Украйна ще искат да се отделят от Киев, поради простата причина, че човешкият организъм има нужда от три хранения на ден, а не само един път седмично, докъдето рано или късно ще доведе смазващата бедност в олигархизираната до безкрайност Украйна.
Преди това неонацитата са решили да излеят гнева си в дописка за изслушването. Тя носи заглавието: "Изслушването на Бокова: Груб гаф, лош английски, общи приказки и борба с ислямофобията".
С изследователска страст се запитах какъв ли гаф е направила тази болшевичка, да ни би докато е протяла ръка да е разкрила татуировка на Путин на ръката си?
Гафът на Бокова бил, че говорила добро за конституцията и за участието си в нейното приемане. Това било гаф, защото шефът на сайта и другарите му по кръчма имали съмнения в основния закон и следователно това било гаф. Нормално е един потенциален нацист да не харесва демократична и социална конституция, но това е проблем на самия нацист, а не на света.
Лошият английски на Бокова може да бъде продукт единствено на липсата на мезе към пиенето на автора на дописката. Английският й всъщност беше на удивително високо ниво, надминаващ бюрократичната лексика, но, за да го признаеш се иска почтенност, а десните медии не познават тази дума, когато трябва да водят битката си със здравия разум.


И сега изненадата. "Дневник" са единствената медия, която вади нормално заглавие, което е информационно, а не коментарно - "Бокова призова за повече дипломация, диалог и права на жените в работата на ООН". Не го очаквах и заради това трябва да призная, че са се постарали да запазят обективност.
Все пак изданието остава вярно на зомби фен-базата си с нещо и към края на текста четем: "Направи впечатление, че представителят на Русия не зададе въпрос на Бокова, за разлика от дипломатите на други страни постоянни членки на Съвета за сигурност като Великобритания, Франция и САЩ". Но на фона на другите тази манипулацийка е толкова дребна, че съм готов да я подмина. Все пак от всички изброени тук издания "Дневник" са най-близко до нормалната журналистика.


Новото издание на Протестна мрежа Терминал 3 пък изобщо не си прави труда да информира. Защо да се морят? Вместо това направо пускат пералнята за мозъци. "Чухме Бокова, а кои са другите. Ирина Бокова се представи неубедително по време на изслушването за генерален секретар на ООН"е заглавието на един анализ с автор господин Никой, подписал се като Йордан Цалов.
В половината си текст господин Никой се прави на интересен с разни подмятания и други такива жълтопавирани простотийки. Бокова предизвикала разнопосочни реакции с изказването си, че е "от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България".
Колкото и къча да хвърлят десните, това, което казва Бокова е абсолютната истина. Именно нейното поколение от партийци донесе демокрацията в България, а и промяната. Защото, ако трябваше да разчитаме за свободата на доблестните десни дисиденти (вид така и непознат у нас) Тодор Живков щеше да управлява до 2020 година поне.   Може би, защото цялата днешна десница в онези дни вместо да се бори за свобода чакаше реда си да влиза в БКП и да прави кариера.

А докато доблестните борци за свободата на словото и журналистическите стандарти оргазмираха с хейтърски заглавия за Бокова, пропуснаха с широко затворени очи един скандален, печален и разтърсващ медиен факт. На 13 юни рано сутринта вътрешната министърка Румяна Бъчварова успя да обиколи 3 (словом - три) сутрешни блока - на БНТ, НоваТВ и бТВ.  Това е нещо като паве в челюстите на зрителя. Подобно медийно блудство не е продукт само на нещастна продуцентска фантазия, която не може да мисли нито една тема извънинституционално, това е хищен начин за инквизиция, пускане на пералня за промиване на мозъци. И тези, които иначе до утре могат да ми говорят как по времето на тоталитаризма медиите били уеднаквени, сега се правят, че подобно нещо не се е случило. Това е не само телевизионен крах на критичната журналистика, това е интелектуално самоубийство. Отменете всички предавания и канете единствено Румяна Бъчварова! И без това скоро само тя ще е зрител на сутрешни блокове...Но това за либералните медии не е проблем. 
На тях им дай да говорят за Бокова.

No comments: