Wednesday, October 12, 2016

Харизматичният минотавър в своя международен лабиринт




Eдна гневна и разтърсваща статия тези дни удари като земетресение блатистата атмосфера на българската политика и накара даже медиите на "Америка за България" да изпаднат в ступор, а най-накрая да приемат позата на митичните маймунки - не чух, не видях, не разбрах. Става дума за един текст в списание "Форбс" с автор Мелик Кайлан, където са описани българските политически драми около избора на генерален секретар на ООН и публичното харакири, което си направи родната дипломация. В безпощадния анализ е направена убийствена характеристика на Борисов, която ще стане част от златния фонд на нещата писани за страната ни. Кайлан не пести злъч, когато описва основния герой в драмата: "Бойко Борисов е името на този премиер - дълбоко посредствен, дори тъпоумен оцеляващ интригант, съвсем в примитивните политически традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически сатрап в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му". Това е като изстрел в десетката. Проблемът е, че трябваше външен автор да го каже, за да може да бъде чуто от повече българи. Защото у нас от години има хора, които ден и нощ повтарят същите описания на Борисов, но те обикновено се задушават между истериите на огромните заглавия, баналните интриги в сутрешните блокове и матросовщината на дежурните по любов медиите към правителството. Една от тях например тези дни изкара Кайлан турски фундаменталист и "някакъв рязан безроден фес с претенции за анализатор". Удивително е какви висоти може да постигне журналистиката, която е застанала в позата на злобния пудел, който пази ръката, която я храни. Това също е част от традициите на региона. Не се говори за аргументите, а се атакува този, който ги е произнесъл. Но така или иначе Бойко Борисов няма как да избяга и да се скрие от тази характеристика. Всеки, който е бил жертва на неговото управление е наясно, че най-накрая дори и чужденците проумяха това, че царят е гол, а срамотиите му добиха ранг на геополитическа карикатура.
Западните журналисти често се отнасят към България като към някаква върховна политекзотика. Така де, коя друга страна ще им осигури международно риалити със смяна в последния момент на кандидат за шеф на ООН. Световната дипломация, която е консервативна, чувствителна, внимателна към детайлите и действаща според строга етикеция вероятно е наблюдавала действията на Борисов с върховна форма на потрес. Ако бяха чели задълбочено статиите, които от време на време осветляваха докрай фигурата на българския премиер, щяха да бъдат по-подготвени за шоуто.
Статията във "Форбс" е само последната от няколкото значими и интересни текстове, които са се появявали за Бойко Борисов. Ще направим бърз преглед на част от тях, за да видите, че от време на време задълбочените журналисти са стигали до невероятни откровения за фигурата на Борисов.

През 2009 година, малко преди ГЕРБ да дойдат на власт, журналистът Беноа Опкен написа в "Монд" много интересен потрет на лидера на тази партия, озаглавен: "Бойко Борисов, шокиращият българин". В него с много фино френско чувство за детайл се описват няколко мига от баналното битие на Борисов. Опкен е от хората, които са имали привилегията да бъдат поканени в къщата на бъдещия премиер в Банкя. Тогава Борисов не ходеше по кампания, защото бе навехнал лошо своя глезен и вероятно заради това е решил да посрещне французина в домашна обстановка. Чужденецът остава поразен. В пристройката в двора на Борисов му правят впечатление наредените една до други празни бутилки от уиски и плакат на Марлон Брандо от филма "Кръстникът". Борисов чете вестник, но на французинът не му убягва това, че той е по-заинтересован от статия за Анджелина Джоли, отколкото от политическите новини. Лидерът на ГЕРБ е описан, за да добие публиката по-визуална представа какъв е наблюдаваният обект - "с телосложение на хамалин, с лице на боец, къса коса, мургав тен". Борисов дъвче пура пред препълнен пепелник и повече му се говори за футбол отколкото за нещо друго. След това следва драматичният извод: "След двайсет години на мъчителен посткомунистически преход, на мафиотизация и на афиширана корупция, на масова бедност, населението търси спасител, който да въведе ред. То мисли, че го е намерило в този харизматичен минотавър".
Харизматичен минотавър! Французите са велики. Много медии у нас така и не разкодираха този загадъчен образ и препечатаха статията като един вид хвалебствие за ГЕРБ. Което е супер иронично. Нека да ви припомня - в древногръцката митология минотавърът е чудовище. С други думи Борисов е наречен "харизматично чудовище". С тази фраза е описан цял обществен процес, защото иронията е още по-задълбочена. Цяло едно общество организира собствен култ около чудовището - това впечатлява французина. Митологичният минотавър обитава собствен лабиринт, но ако приемем, че думите омагьосват, то нима Опкен предварително не описа другият политически лабиринт, в който Борисов падна от власт драматично и страхливо, а след това "умните и красивите" го коронясаха отново, за да потвърдят култа към чудовището и да станат негови слуги.
А какво е накарало французина да определи своя събеседник като минотавър? Ами вероятно е налетял на една малко по-ранна статия, появила се през 2007 в американското издание "Конгрешънъл куотърли", което се занимава основно с новини около американския Конгрес. Там директно се обявяваше това, че Борисов е близък съратник на известни гангстери и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в България, както и с мафията. Този текст периодично добива виртуална популярност, защото в него се съдържат обвинения, които повечето български медии не смеят да формулират. Минотаврите знаят как да отмъщават и да бъдат жестоки, цялата древногръцка митология го доказва.

Въоръжени с тези чужди наблюдения сега можем по нов начин да прелетим над скорошното откриване на предизборната кампания на ГЕРБ. Опитах се да прегледам набързо този сюрреалистичен спектакъл и да видя дали той ще предложи нещо ново или пък нещо различно. Човек винаги се чуди дали тъпоумният оцеляващ интригант и харизматичен минотавър е решил да обнови своя образ и послания. На мен лично шоуто ми заприлича на епизод на "Живите мъртви" - зомбитата са се събрали на едно място и ръкопляскат под диктовка. Това е някакъв парадоксален вуду-ритуал, който се повтаря с натрапчива устойчивост от избори на избори. ГЕРБ са удивително постоянни в мястото, сценографията и баналността на изразните средства. Всеки път е едно и също. И на откриването през 2013 година БСП му беше кост в гърлото, сега отново социалистите му пречат. Този път обаче конспирологията е достигнала до нови нива - Корнелия, Радан, Първанов и Карадайъ щели да се обединят срещу ГЕРБ. Човекът е останал без проекти, няма какво да предложи, заради това набляга на страха. Описваш катастрофична реалност, а след това пускаш антонигълъбовците и другите шменти-капели по телевизорите да повтарят със задгробен тон и вуду-интонации какъв ужас ни чака в света без Бойко. Това е типично минотавърско проявление. Чудовището е останало без харизмата и може да предложи единствено страха.
Разбира се, откриването ще се запомни и с фотошопирания билборд на Цецка Цачева. На него парламентарната шефка е изобразена с една лебедова шия и прибрано тяло, което уви трагично отсъства в реалността. След номинацията на Цачева много хора се възпротивиха на това тя да бъде критикувана заради физическите си недостатъци и са прави. Проблемът е, че с пускането на фотошопа ГЕРБ сами се набутват в този капан. През 2012 година във фотосесия за списание "Мери" Цачева беше така фотошопирана, че външно приличаше на манекен от тези, които стоят на витрините. Сега за втори път фотоманипулацията става част от арсенала на ГЕРБ.
Проблемът на партията е, че могат да пуснат фотошопа на билбордовете, но няма как да го задействат в действителността. Заради това ще гледаме сценки ала Кашпировски, където зомбитата ще се опитват да се самоубеждават, че принадлежат към света на живите. А Минотавърът ще се опитва да ни убеди колко прекрасно е да се живее в лабиринта без изходи, където тъпоумните схемички ни се представят като висш план за вселената.
Чужденците започнаха да проумяват Борисов. Разгадаха балканската харизма, разкодираха хулиганския код, откриха чудовището и му направиха окончателната дисекция.
Можем да се надяваме, че и българите ще направят същото.

No comments: