Wednesday, October 05, 2016

Страната на огледалните образи




България е страната на огледалните политически образи. Тези образи се презареждат взаимно и от години играят една толкова опротивяла, втръснала и опасна игра, че предизвикват гадене у средностатистическия телевизионен зрител, който е дори у дома си, става жертва на тези медийни пепелянки.
Именно това се случи пред очите ни вчера. Появяват се патриотите в парламента и вкарват чисто предизборно поредният законопроект с който се опитват да забранят новините на турски. Честно казано тази тема е много страстна, но да се занимаваш с нея днес в разпадаща се България е все едно да се чудиш какви дръжки да сложиш на вратите докато ураган ти отнася покрива. На всички им стана ясно, че това е поредната предизборна заигравка, хора върху елементарните политически страсти и заради това парламента отложи всякакви такива законопроекти за далечното следизборно бъдеще.

Но уви, когато някой призове демон, връщане назад просто няма. Няколко часа след това огледалния образ на патриотите ДПС се възползва от случая. По абсолютно същия безобразен начин с блясък в очите, ДПС се възползваха от ситуацията и дръпнаха мелодраматична декларация. Парламентарен емоционален рекет. Обявиха, че заиграването с патриотарите унищожавало мостовете към тях. Това всъщност беше предупреждение към ГЕРБ, но и поредния предизборен знак към избирателите им - "само ние ви пазим в този студен и безмилостен свят".
Това е политика на страха. Трагедията на политиката, правена по български. Съществуването на Патриотичния фронт е ежедневна печалба за ДПС. И обратното.
Подобен огледален танц обаче е разрушителен, защото не води към нищо хубаво. Това е хоро, което се играе в минно поле. Само, че екшънът е почнал толкова отдавна, че всички са претръпнали от мисълта за евентуалния ужас и неочакван край. Защото е необходима само малка искра един път и от предизборното шоу няма да остане нищо смешно, защото мините вкупом ще гръмнат. 
Огледалните образи обаче тогава ще се правят, че това не е по тяхна вина...


No comments: