Tuesday, October 04, 2016

Как ГЕРБ все "обективират" преди избори




След грандиозния пиар на Меглена Кунева през юни месец тази година, която събра над 12 хиляди учители в зала "Арена Армеец" (гордостта премиерска), Бойко Борисов изригна по повод на едно от посланията на срещата. Кунева опиянена от своето шоу обеща 10 процента увеличение на заплатите. Вестниците гръмнаха с тлъсти заглавия. Новината обиколи медиите по бързо от светска репортерка благотворителен коктейл. Еуфорията обаче бе посечена от мрачната поява на Дарт Вейдър, пардон, на Бойко Борисов.
Брадясал и ядосан той изсъска пред журналистите: "Никой не е обсъждал с мен увеличение с 10% на учителските заплати и не е ясно има ли в хазната пари за такова увеличение". Нещо повече - министър-председателят веднага изчисли, че на 2 милиарда бюджет 10 на сто са над 250 милиона лева и скръндзаво добави, че всички министри си пожелавали двойно и тройно увеличение на заплатите на своите служители. Това обаче не звучеше поощрение, а като мъмрене. Пак се опитваха да изтръскат бюджета Му. Той заради това бе намръщен и гръмотевичен като яростна пролетна буря.

Минаха по-малко от четири месеца. 
Есента се настани в пейзажа наоколо, листата на дърветата меланхолично започнаха да падат, а президентските избори потропаха на вратата.
Изведнъж, буквално дни преди преди старта на кампанията от Министерския съвет неочаквано дойде новината - правителството щяло да отпусне още 223 млн. лв за образование. Това се случи след среща, която нито беше анонсирана предварително, нито някой знаеше за нея. Изведнъж мечтаните 10 процента увеличение се материализираха като някакво чудо.
Не напразно дори и дежурните по любов медии не можеха да подминат факта, че това се прави брутално и нагло преди точно преди изборите. Когато вотът беше далече Борисов приличаше на дикенсовия чичо Скрудж, когато датата на гласуването наближи изведнъж видяхме чудодейна трансформация - стиснатия и кисел управник се превърна във феята на парите. И вън от шегата подобно поведение е цинизъм. Защото едва ли има власт, която не е искала да си купи влияние по тази начин, но ГЕРБ вече го правят безпардонно и нагло. И без да се изживява като Ванга човек смело може да предположи, че в оставащият месец от кампанията Борисов няма да спре да говори за тези пари. Навремето не спря да мели за увеличението на пенсиите, което, между другото, Тройната коалиция беше подсигурила. Нашият любим персонаж, където видеше микрофон изпадаше в истеричен пристъп за тези пари все едно той ги вади от джоба си. А най-накрая, когато ги даде, почна да съска, че пенсионерите поне по един бонбон можели да почерпят. Това е манталитета. Това е положението.

Министър Меглена Кунева пък побърза да се закачи за влака на феите раздаващи предизборно пари. Тя се отчете със сюрреалистично изявление: "Правителството обективира оценката, че образованието е приоритет".
Тя така и не намери време да обясни обаче как така правителството обективира точно преди изборите, а не четири месеца по-рано. Не се ли проточи много това обективиране на процесите? Вицепремиерката остана няма и най-очевидното обективиране - това, че не образованието е приоритет, а опитът да бъдат купени гласове и влияние с пари на държавата. Кунева не обича да обективира по тази тема, защото ще развали цялата завера.
Трудно е някой да каже лоша дума срещу даването на повече пари за образование. Въпросът е, че направено по този обективиран начин, това се превръща в част от проблема на държавата. Имаме категорично срастване не на една партия с държавата, а на едно свръхраздуто его. Не знам колко често обективира то, но един ден, когато се пише черната книга на управлението на ГЕРБ трябва да се преброят всичките им опити преди избори да си купят платена любов от електората.
И всеки, който се е почувствал възхитен или обнадежден от това обективиране, трябва да е наясно с друго. ГЕРБ не са партия, която изпълнява обещания. Те отдавна са разбрали, че в разпарчетосания свят на българската публичност единственото важно е какво обещаваш, а не какво реално правиш. Обещаването се изплаща днес, а правенето я донесе полза в бъдеще, а не донесе. А пък, ако някой, който помни какво е обещавано, започне много да се обективира - тогава винаги може да се измисли някой скандал с досиета, ченгета и всички медии като кучето на Павлов ще почнат да слюноотделят възхитено с възклицания и край на всякакво обективиране, сбогувайте се с обещаните милиони.
Та - порадвайте се този предизборен месец на новата фея на обещаните пари, която идва в лицето на Бойко Борисов. Че след изборите - намръщеният скръндза ще се завърне със страшна сила. 
Обективирано ви го казвам.


No comments: