Monday, October 24, 2016

Телевизионното чудовище на власт
Ако българското общество беше запазило сетивност за здравия разум и усещане за това кое е приемливо и кое не, телевизионното интервю на Бойко Борисов щеше да е последната му политическа проява. В опит за кризисен пиар на позакъсалата кампания на ГЕРБ за президентските избори и нейното ежедневно дерайлиране от страниците на медиите, премиерът се впусна в такива пъстри откровения за отношенията с олигарси, богаташи и сенчести политически персони, които в друга страна щяха да имат ефекта на неутронна бомба. Тук обаче след подобно откровение царува единствено тишина. И виновно мълчание, защото българската журналистика знае да проявява екзекуторска сила над дребните и да гледа с обожание силните на деня.

Пред очите ни обаче се разкри една страшна гледка. Премиерът е останал без всякакви аргументи в защита на своето управление. И заради това от кошницата с политически пиратки бяха извадени заплахите. И всяването на ужас. Ген. Радев бил новият Орешарски, БСП и ДПС щели да сключат ужасна сделка и да разклатят стабилността на държавата. Реформаторите не ги харесвал, но бе тях щяло да стане още по-зле. Изобщо Борисов напълно се е изгубил в лабиринта на катастрофиралия си кабинет и управление и днес не е в състояние да предложи развитие. Заради това се опитва да продава страх. Без да му пука, че между премиер и президент има разлика. Тук идеята е електоратът на ГЕРБ като кучето на Павлов да захапе някои ключови думи и да почне да слюноотделя стресирано. Пълен триумф на безидейността.
Междувременно главният герой се опита да вземе телевизионен душ от невинност. Партия ГЕРБ нямала зависимости. Над Него нямало никой. Този път даже и Началника не бе споменат. А в следващия момент Абсолютно независимия тръгна да обяснява как първият му кабинет бил конструиран по външни влияние.

О, да, това е единственият елемент в телевизионната логорея на Борисов на който трябва да се спрем, защото имаме основания да предположим, че там премиерът говори истината. Със седем години закъснение лидерът на ГЕРБ призна, че кръгът "Капитал" и персонално Иво Прокопиев са редили първият му кабинет и са кадрували като сиви кардинали. Вчера Прокопиев веднага реагира като ужилен и побърза да напише мелодраматичен статус във фейсбук каква жертва е. Но само кратка справка в гугъл може да разкрие, че това, което казва Борисов е вярно. С други думи първият кабинет на ГЕРБ е бил корпоративен продукт, творение на едрия капитал, който се е вживял в ролята на политически инженер. Заради това настоящата драма на кръгът "Капитал" е разбираем, но когато инвестираш в човек като Бойко Борисов не трябва да се учудваш, че той излиза от контрол като чудовище със собствена воля.
И когато човек чуе тези уникални откровения започва да се чуди какви ли адски и задкулисни сили крепят пък Борисов-2. В името на какво премиерът пази властта като зло куче кокал и на кого ли трябва наистина да се отчита в миговете в които остане сам. И, когато човек се събуди от този телевизионен кошмар започва да разбира, че цялата димна завеса е била пусната, за да не забележи драгият зрител най-важното. Чудовищата няма тепърва да идват.
Те вече са на власт. 


No comments: