Sunday, September 16, 2018

Je suis превратаджия



"Службите засекли сигнал, че ще има опит за преврат", гърми от вчера "24 часа". От дописката, издържана в добрите стари традиции на Дан Браун, разбираме, че всевиждащото МВР било засякло коварен план - въоръжени нападатели щели да нахлуят в президенството днес като използват деня на отворените врати. Там коварните аферисти щели да принудят президента да обяви извънредно положение. В комплота били намесени русофилски организации, фейсбук-провокатори и мотористи от "Нощните вълци", очевидно пратени лично от Путин. Трепери, отечество!
Когато човек обаче реши да провери доказателствената база разбира, че тя е на ниво "highely likely" и е базирана изцяло върху съвсем публични публикации във фейсбук. Не смея да твърдя, че съм печен експерт в превратите, но съм чел фундаменталния труд "Техника на преврата" на Курцио Малапарте и знам, че ако такъв заговор има, той едва ли ще бъде обсъждан открито в социалните мрежи. Което не пречи на медиите да пускат имена на превратаджии, да замесват Цветан Василев, задгранични центрове и всякакви други форми на политически халюцинации. А и крайния резултат нещо е твърде разочароващ - 500 души пред Народното събрание. Уважавам всеки протест, ама този упорито не прилича на преврат.
Ако МВР наистина е "засякло" такъв сигнал, то министерството доказва абсолютната си безполезност. Това ли е работата на органите за сигурност - като Антон Тодоров да мишкуват из фейсбук и правят скриншоти на радикалните мнения? По тази логика всеки, който иска оставката на Борисов е превратаджия, а това превръща 80 на сто от българския народ в потенциален престъпник.
Тази медийна истеризация е изключително противна, но издава паника, която е необяснима, ако властта вярва на собствената си пропаганда, че всичко е стабилно, икономиката цъфти, България е станала геополитически фактор, а Ангела Меркел през час се съветва с Бойко Борисов накъде да върви Евросъюза. По този начин четвъртата власт доказва, че не е независима, а основен пропаганден рупор и крепител на безвремието. Значи МВР успя да засече "преврата", но не успя да засече, че Маринела и Ветко Арабаджиеви отлитат за чужбина? Успяха да разконспирират "аферата", но когато трябваше да пресекат корупционна афера арестуваха разследващите журналисти?
Органите за сигурност и медиите в България вече приличат на нещо, което Спас Гърневски и Мумията са създали в своите сънища и ми е чудно какво ли ще обясняват утре, когато "превратът" не се състои? Подозирам обаче, че оттук до оставката на Борисов това ще е най-често появяващата се тема из публичното пространство. Всеки, който пише срещу Борисов е част от заговор за преврат. 
Je suis превратаджия :))))


No comments: