Thursday, March 12, 2009

Походът на социолозите срещу врачките


Като видя социологическо проучване тези дни се сещам за един безсмъртен афоризъм на великия поляк Станислав Йежи Лец - "Бъди реалист - не казвай истината". Дори неангажиран с политическата проблематика човек няма как да не се стресне от количеството цифри и думи, с които ни заливат социолозите, както и от шокиращата им способност да коментират всичко, което се движи по света. Фактът обаче, че този анализ е прикрит зад високопарни фрази като "респонденти", "редуциране на влияние", "масови представи" и "положителни нагласи", съвсем не скрива друг очевиден факт - социолозите днес са иззели ролята на врачките като социален феномен. Очевидно след закриването на култовата телевизия "Канал 2001" духовете на медийния мистицизъм заразиха социологическите агенции.
В един момент, точно преди изборите, електоратът се озова в ситуация да бъде бомбардиран с числа и думи, и да се чуди откъде идват взривовете. МБМД вчера обяви, че разликата между ГЕРБ и БСП е 10%! А-ха да повярваме на сложното математическо изчисление, но паметта ни се събужда и се сещаме, че преди няколко седмици друго проучване показваше тази разлика, но с пъти по-малка. Още един куриозен факт - според шаманите на МБМД партията на Яне Янев е пета политическа сила. По-лесно е да повярваш, че под дърветата в Борисовата градина живеят елфи, отколкото на тези данни. А после социолозите се жалват, че към тях се подхожда с недоверие.
Заради подобни въздухарски проучвания днес никой не вярва на социологическите изследвания. Освен подозрението, че зад всяка цифра стоят конкретни суми, има и друга причина социолозите да бъдат недолюбвани. Просто в ситуация на хронично недоверие към политическите партии експертите по обществено мнение стават дразнещи именно с натрапените си коментари и с неяснотата, а понякога тенденциозността, на задаваните въпроси.
В скорошно проучване социолозите бяха отбелязали, че се увеличава делът на "опасяващите се", че БСП ще вземе нов мандат. Защо опасяващи се? Въпросът вече съдържа апокалиптичност, която не прави чест никому. Но за сметка на това с думи като "опасяващи" социолозите успешно тръгват на поход срещу врачките и ще ги победят. Когато врачките станат кът, никой няма да го забележи. Защото телевизиите ще са пълни със социолози, които ще дават анализи за болежки, ще предписват цярове за нещастна любов и между другото ще споменават, че от избори няма нужда, защото току-що извънземните са им издиктували резултатите.

No comments: