Sunday, March 15, 2009

Политически косопади

На Сергей Станишев няма как да настръхне косата, защото няма коса също като мен. С тази крилата фраза се вписа вчера столичният кмет в безкрайна тема в разменените реплики между него и министър-председателят. Ако чуем нещо такова във фризьорско риалити шоу, нямаше да ни изненада. Вкарването на косопада във политическите дебати за това кой ще бъде премиер след изборите обаче винаги настройва публиката по подозрителен начин. В крайна сметка, ако сведем политическата битка единствено и само до загубата на коса, значи вече сме преминали доста граници и то неусетно. Защото какно пречи след време някой друг пък да каже за опонента си, че не може да се изчерви от срам, защото още не са му минали младежките пъпки. Ще звучи добре като вестникарско заглавие, но дори и то няма да скрие абсолютната липса на смисъл в подобни крилати фрази.
В живота на един мъж има няколко смущаващи момента, които трайно могат да го бележат. Пубертета, внезапно големият интерес към жените (понякога уви само едностранен), а след това, за съжаление, косопадът, който е неотменим в доста случаи подобно на древнокитайско проклятие. Както и да си решеш косата, каквото и да правиш с космите по нея, те вече безпомощно не могат да скрият поразителната гладкост на темето, както и красивият начин по който то започва да отразява слънцето. Това е елементарна биология.
Очевидно Бойко Борисов се бори с природните дадености. Във всяка група за колективна помощ се прилага правилото, че си излекуван от травмата едва когато можеш да измислиш начин да се шегуваш с нея. Сигурно оттук идва и крилатият хумор на столичния кмет. Когато превърнем политиката единствено и само във начин колективно да се борим с комплексите, ние като държава вече имаме голям проблем. Защото се предполага, че политиците ни няма да си разменят обиди, а ще конкурират визии за бъдещето. Колкото и да са интересни въпросите за пърхота на столичния кмет или за липсата на коса на Станишев, те биха заинтригували единствено и само някой политически ентусиазиран коафьор, но като цяло - почти никой друг във вселената. Просто хората искат идеи, искат развитие, а не фризьорски дуели. Мъжете обичат предизвикателството да влизат в мощни личностни сблъсъци. Само, че темата за косите или за тяхната липса нещо не е много мачовска, а по-скоро клони в други посоки. И все пак на моменти е леко плашеща. Днес политиците си мерят косите, а какво ще ги спре утре да тръгнат да мерят и друго...

No comments: