Wednesday, March 18, 2009

Симеон срещу НДСВ

НДСВ преговаря с ДПС за евентуално съвместно явяване на двете партии на предстоящите избори. Това каза вчера лидерът на жълтите Симеон Сакскобургготски, докато царствено представяше новия сайт на своето семейство. Българската политика успешно доказа, че всякакви съюзи са възможни и в новината нямаше да има нищо, което да шокира дори и най-нервните репортерки, ако не беше простият факт, че само преди два дни с официална декларация, носеща клеймото на жълтата партия, ендесевейците категорично не отрекоха всякакви слухове за такива преговори. Нещо повече - ще си позволя по-дълъг цитат от документа с дата 14 март, защото думите не се нуждаят от коментар: "НДСВ е обект на непрекъснати режисирани или пък самодейни "сценарии" и "варианти", тиражирани в публичното пространство. В полето на виртуалната политика, на слухологията и откровената лъжа се лансират всякакви "хипотези" и твърдения, базирани на всевъзможни, но по правило анонимни "източници" - от лъжовно-бомбастичното "Царят се оттегля", до банално невярното "НДСВ води преговори за коалиция".
Идеята, че се водят преговори с ДПС, е обявена като банално невярна, което означава, че самата партия навярно окачествява по този начин вчерашните думи на своя лидер. Политиката е коварна игра, особено когато правилата са известни на един-единствен човек. В тази ситуация днес се намира НДСВ, колкото и тъжно да звучи това. Политиката при жълтите е тъжен кръговрат - всеки си казва мнението, всеки се опитва да отгатне по движението на звездите каква е либералната гледна точка, но в крайна сметка се появява царствената фигура на лидера и неговата дума унищожава всички други.
Симеон Сакскобургготски има особен стил в политиката. При него думите май никога не са били особено важни. Защото всички са свикнали да търсят втори план във всяко негово изказване, сякаш не говори той, а Умберто Еко. В крайна сметка се оказа, че един път Сакскобургготски каза истинските думи, а партията му остана назад, оплетена в собствените си недоразумения. Значи НДСВ и ДПС наистина водят преговори. Това е новина отвсякъде. Доган май има да си отмъщава...

No comments: