Friday, November 06, 2009

Герберски куфарчета


Покрай идващия 10 ноември темата за митологичните "куфарчета" отново стана внезапно актуална. От небитието отново излязоха професионалните конспиратори, за да ни припомнят градските легенди по темата и да ги дообогатят с нови митични подробности.
Оказва се обаче, че появилите се отново приказки са имали благодатна почва в новото герберско управление. Вчера социалният министър Тотю Младенов заяви, че съкратените работници от "Кремиковци" ще получат по 10 хиляди лева безвъзмездно, за да стартират свой собствен бизнес. В кръга на шегата спокойно можем да определим това като раздаване на куфарчета. По герберски.
Всъщност идеята не е лоша. Лоша е илюзията, залегнала зад нея. Кой ли може да стартира бизнес с 10 хиляди лева днес, и то в условията на криза, при която много фирми фалират? В този смисъл герберските куфарчета са нещо твърде инфлационно. Защото съкратените от работа най-вероятно ще използват тези пари като глътка въздух, преди торнадото на кризата да ги сграбчи жестоко.
Не е ясно имало ли е или не куфарчета едно време. Но сегашните опити да се възродят градските финансови легенди просто удрят на камък. Времената са по-тъжни. Навремето хората виждаха перспектива, възможности, шанс.
Днес виждат единствено Бойко Борисов. По телевизията. Всъщност тези 10 бона най-вероятно ще бъдат изпити веднага. В епохата на ГЕРБ - това е едно добро решение.

No comments: