Thursday, November 19, 2009

Обреченият град


Само след две или три години всички масово ще определят периода, през който ГЕРБ управлява София като "налудничаво безвремие". Оценката днес звучи крайно, но тогава със сигурност ще е масово споделена. Причините са много.
Поредното безумие, което ГЕРБ ще сътворят, ще избухне като атомна бомба в началото на идната година. До януари ще бъде обмислян проект хората да плащат за паркиране в цяла София. Днешната "синя зона" става "червена" (т.е. цените скачат), а иначе всеки жител на София, който има нещастието да притежава кола, ще бърка в джоба си всеки път, когато паркира, и ще дава с мъка изкараните пари на герберските бюрократи в общината.
Логиката на управляващата партия е като бетонно клише. Според ГЕРБ, ако хората си плащат за паркиране навсякъде, те щели да държат колите в гаражи, а трафикът в града изведнъж ще се облекчи. Както всички знаят, в столицата са малко сградите с построени гаражи, а обществени такива почти липсват. Само че Общинският съвет не обсъжда терени и места за строеж на такива. Т.е. политическата акция прилича на операция, при която хирургът реже корема на пациент, без да е помислил за кръвопреливане и поддържане на жизнените функции.
Когато притиснеш хората да вадят парите си от джоба, а не си им осигурил алтернатива, това се нарича политически рекет. ГЕРБ управляват столицата като мафия. Притискат софиянци до стената и като градски хулигани прибират алчно всяка заделена пара. Това е стилът, това е партията. Този начин на управление прозира отвсякъде, но що се отнася до плащането за паркинг - направо блести. София тъне в проблеми и трафикът е един от тях. Но типично за комплексарската дясна мисъл у нас е, че когато не може да се справи с някой проблем, търси начини да бърка в джоба на хората и да се опитва да ги възпре с финансови репресии. Право на всеки град е да търси средства за своята поддръжка. Но да ти взимат парите срещу нищо е рекет. Нека запомним тази дума. Тя е правилната. Десницата от 20 години е превърнала София в партийна касичка, но очевидно не им е достатъчно.
Така се раждат великите идеи. Ама има още терен. Защо хората да дишат безплатно? Да обложат и дишането. Братя Стругацки имат един роман, наречен "Обреченият град" - тъжен, апокалиптичен разказ за един кошмарен град. Дали не са имали София предвид?

No comments: