Monday, November 30, 2009

Исторически трепети


Ако квартален пиянка в Подуене не е наясно с историята, ще e тревожно явление, но извинимо с оглед невероятното количество алкохол, което може да изпие средностатистически жител на този китен квартал. Ако ученик в гимназията също не е запознат с историческите процеси и събития, ще е укоримо, но пък разбираемо, като се вземе предвид състоянието на образователната ни система и системното повишаване на степента на истерия сред учителите. Когато обаче външен министър и бъдещ еврокомисар си позволи исторически импровизации, които издават явна неосведоменост, вече е шокиращо, защото е показател за нивото на цялото управление.
Така вчера Емел Етем, пардон Румяна Желева (вече е трудно да не ги объркаш), смути историческите мозъци със своето зашеметяващо откритие относно връзките между България и Русия. В желанието си да изпъкне с дипломатически чар и да не каже абсолютно нищо важно, пред в. "Ню Юръп" бъдещата еврокомисарка по цунамитата (това е шега, но нека да припомним, че тя сама описа така спецификациите на постта си) отбеляза, че България нямало да сменя геополитическия си фокус от Русия, защото дипломатическите отношения на двете страни са били отлични през последните 130 години... Момент, момент! Я да проверим точно това твърдение на Румяна Желева. Значи според външната ни министърка от 1879 г. досега дипломатическите ни отношения с Русия са отлични. Толкова отлични и цветущи, че дори два пъти сме воювали, единият път съвсем реално. Мир и прелест. Но може би във фантазиите на дипломатката войната съвсем не е повод отношенията между двете страни да не са отлични. По тази логика България е най-миролюбивата страна в целия свят, защото, щом войните не са причина за лоши отношения, ние живеем в свят, пълен с наши приятели и мили хора.
Румяна Желева, пардон Емел Етем, или всъщност...(няма как, вече двете са се слели в един образ в главата ми) очевидно е глобален мислител по историческите въпроси. Но се оказа глобален пътешественик и по географските въпроси - с лека ръка новата еврокомисарска запрати Грузия в Близкия изток, което ясно показва и защо си мисли, че ще спасява Европа от цунамита, които - слава Богу - скоро не са притеснявали нашия континент. Но важното е, че отношенията ни с цялата вселена са отлични. Има-няма от няколкостотин милиона години метеорити не са удряли Земята. За Румяна Желева/Eмел Етем това ще е повод да даде тържествено интервю...

No comments: