Thursday, March 10, 2011

Дясното лице на София


Благодарение на Йорданка Фандъкова и цялото ръководство на Столичната община вече всички хора в България могат да разберат, че има дясна и лява политика в местното самоуправление. Всички, които твърдят обратното, нека видят ситуацията в най-големия български град.
От няколко седмици зад гърба на всички столичани, без да го обяви предварително, администрацията на Фандъкова готви ново презониране на София. Официалният мотив за това звучи като молитва на майка Тереза - по този начин щяла да се постигне справедливост за хората. Истинските мотиви обаче са като конспирация.


Логиката на дясното управление на София е следната. До "Младост" вече стигало метро, затова комплексът е станал елитен и хората трябвало да плащат повече - заради инвестицията в мотрисите. Т.е. живеещите в "Младост" трябва да върнат на общината изхарчените пари. Но нали хората заради това плащат данъци, такси и налози. С постъпленията от тях трябва да оперира общината. Десницата иска всичко да се плаща по два пъти. Това е ефектът от управлението на ГЕРБ и на Йорданка Фандъкова.
Така, разбира се, те падат и в доста солиден икономически капан. След като хората си плащат за метрото, значи трябва да станат негови собственици. Ако ще им вдигат данък сгради, за да си избият парите, то те трябва да получат акции в метрото. Защото им го изкарват през носа и ги карат да си го плащат солено. Разбира се, Столичната община краси
во е забравила за това и алчно е вперила поглед в парите на софиянци.


Тази дясна логика на двойното плащане утре може да бъде приложена към всичко. Ако някой квартал иска да бъде чистен, ще трябва да е с по-високи данъци. Искат ли боклукът да им се събира - да дават повече пари. По същата логика за факта, че има детски градини, също трябва да се смъкват по четири кожи от хората. В крайна сметка управлението на един град не се свежда до формулата "Дай повече пари, за да живееш по-луксозно". А и вдигането на данъците по никакъв начин няма да се отрази на качеството на живота. То ще си остане все така мизерно.
Без да генерализираме, може да кажем, че София днес е апотеоз на дясното мислене и развитие. Презастроен, изтощен, лошо управляван, задъхващ се и мръсен град. И на фона на всички екстри изведнъж общината започна да плете допълнителни конспирации срещу жителите на определени квартали, за да спаси продънения си бюджет и провалите в управлението. Това е дясно управление на една община. Парите са преди хората.

Трябва ли да се казва нещо повече?



2 comments:

piperikon said...

Еврика, схванах! Дясно управление = лошо управление! Нали? Виж, по-друго си е доброто ляво, особено ако е начело на държавицата ни. Тогава то просто наказва този неприлично син град и не му връща дори и четвърт от данъците, които внася в хазната. Тогава парите просто потъват по села и паланки, където другарите гласуват правилно!
Бравос, бравос, на Позитано пропагандната машина вече се е завъртяла предизборно и дълбае ли, дълбае с длетото тънко. Дерзай, другарю! Еле пък ако знаят тия от Надежда какво ги чака, като стане готово метрото, щото са само на три километра от центъра! Ако стане де! Че идат избори, а на тях я камилата, я драйвърът. А едно метро в един бивш неприлично син град най-лесно се спира. Ей така - за наказание и за размисъл на наказаните. Нали, другарю? Ех, ако дадат власт на такива като теб! Жална ни майка на нас софиянци!...

Alex Simov said...

Хахха, супер мнение. Щеше да е още по-силно, ако беше прав във възмущението си. Обаче за теб е по-важно да мразиш левицата, отколкото да чуеш истината. Един факт, който подминаваш по странен начин. Цялата предизборна кампания на ГЕРБ за парламентарните избори 2009 година бе посветена на тържественото обещание 50 процента от парите на София да се връщат в София. После лъчезарно се отказаха от тази идея. Струва ми се, че един гневен десничар като тебе би трябвало да хаби повече от времето си в критика на ГЕРБ, а не да се отдава на идеологически спорове с левицата, които е обречен да загуби. Така че, приятелю, гневът ти е насочен в доста грешна посока. Може би трябва да помислиш как да изчистите дясната си градинка и тогава да хвърляш гнева си на други страни.
А и не виждам нищо лошо част от парите на София да отиват и в други части на страната. Иначе ще стигнем до ситуация в която всички ще сме софиянци, май френд. :))