Tuesday, July 05, 2011

Гордостта на Цветанов


Прокурорът Роман Василев е като герой от черен трилър. Богат (така твърди данъчната му декларация), борсов играч, който обича скъпите костюми, а стана популярен с полуфашистката си реплика към бившия министър на отбраната Николай Цонев: "Тъй като сте абсолютен престъпник - долу на земята, на колене!". Тази реплика не беше изпусната случайно, а бе съвестно филмирана с цел реклама на новия дух в МВР. Новият дух, който цени "по-бързото нахлуване в стая", изразяващо се в побой над цяло семейство. Новият дух, който бе подплатен с 500 милиона лева за подслушване и който счита за нормално полицаи да влязат на грешен адрес и да проснат невинни хора на земята в 4 часа сутринта.

Роман Василев стана символ на всичко това. Точно този Роман Василев вчера бе удостоен с награда от МВР за "за укрепване на правовата държава". Отличието му бе връчено от титана на мисълта, от министъра, който всекидневно смазва като валяк българския език, Цветан Цветанов. Очевидно правовата държава се укрепва с разлютени прокурори, които погазват закона и настояват арестуваните да бъдат тормозени до последно. Да дадеш на Роман Василев такава награда, е същото като да връчиш на Бин Ладен награда за хуманизъм. Но какво ли да очакваме от министър, който наскоро вдъхновено сподели с хората, че "политическият кабинет прави политическата политика". Добра компания са се събрали, щом вече искат да си дават и награди.

Цялото шоу обаче имаше един недопустим идеологически недостатък. Защо този път не бяха поканили Веселин Маринов, който да се вдъхнови за нова версия на химна си за полицията:


Хора, подарете цвете,

хора, запомнете ни добре!

Ако прокурор те срита в коленете,

гордо ще е МВР!


No comments: