Wednesday, July 20, 2011

Езикът на интригата


"Имаме идентичен почерк при подготовката и извършването на тези две взривчета, които се случиха пред РЗС и ДСБ". Това не са думи на някой комик, който се опитва да изтръгне измъчен смях от публиката, изявлението е на Цветан Цветанов. Вътрешният министър още преди да са минали 24 часа вече говори за взривовете все едно са фойерверки. Човекът, който трябва да се бори с престъпността махва пренебрежително с ръка и с изявлението си казва, че на практика отказва да разследва нещо толкова тревожно като две бомби в центъра на София.

Вестник излиза с подзаглавие "Няма жертви, само политически крясъци и шум". Друг пък направо казва: "Яне и Трактора гърмят кьорфишек пред Европа". Трети отбелязва: "Взривове по традиция".

Няма обяснение за тази злоба и цинизъм. Все още не е излязло нито едно доказателство заради това, че някой от взривовете (трябва да прибавим тук и бомбата пред вестник "Галерия") е поставен като провокация към властта и към техните "героични" усилия да се преборят с престъпността. Това обаче не пречи първа да излиза най-циничната и брутална версия и всички да я повтарят все едно тя е абсолютно доказана. Тя не е.


Подобен език на омразата и интригата показва ясно нивото на което е паднал обществения живот в България. Вместо всички политици, медии и общественици като един да излязат с мнението, че виновниците трябва да бъдат заловени и справедливо наказани, взривовете започват да се използват като елементарен детонатор за възпламеняване на креещ политически живот. Цинизмът и дебелоочието така дълбоко са се просмукали в политическото говорене, че на никой не му прави впечатление, че Цветанов говори за "взривчета". По тази логика утре той няма да споменава и думата "убийство", а ще настоява, че случилото се е просто "едно елементарно, мъничко, незабележимо отнемане на живот".


Езикът на интригата е тотална подмяна на политиката с истерична жълтения. Там, където управлението е неспособно да се справи, то прибягва до този таблоиден стил на всяване на цинични подозрения. И пак да повторим - няма нито едно доказателство за тази версия. Ако Цветанов се чувства толкова убеден, нека като Шерлок Холмс да ни каже защо смята така, да ни даде доказателства. Защото по логиката, че бомбите са "самовзривяване" можем да кажем, че зад тях лично стои вътрешния министър, който е жадувал да бъде показван за нещо по телевизията. Не го твърдим обаче. Защото има граници на цинизма и вулгарността, които не бива да се прескачат, ако искаме в обществото да остане здрав разум и и нормална политика.


А как ще коментирате друго? Лично Цветанов препоръча по телевизията на неизвестните злосторници, че едно убийство на Яне Янев ще им свърши повече работа. Ако утре стане такаво убийство, ще си направи ли Цветанов харакири, че с тъмния език на омразата е събудил политическите демони. Откога един вътрешен министър си позволява такъв език? Не е ли непочтенно основният блюстител на закона да си позволява да насъсква по този начин?

Във всяка друга държава вътрешен министър щеше да изхвърчи на секундата след такова изявление. Вътрешният министър не може да си позволи да бъде на страната на престъпниците. Медиите също.

Защо обаче трябва да си повтаряме тази азбучна истина всеки път?

No comments: