Sunday, July 17, 2011

Телевизионният зрител на Републиката


"Недейте идва, недейте показва булевардите, недейте показва метрото, недейте показва нищо!"

С този гневен крясък премиерът на България посрещна преди две седмици въпроса за това как ще коментира идеята да има един цял ден, без името на Бойко Борисов да се споменава в медиите. Създателите на това събитие обаче го бяха направили не толкова с политическа цел, колкото да разобличат ролята на медиите в услужливото подтичване на кабинета и задоволяване на медийните нужди на управлението.
Когато медиите показват света изкривено, това винаги насажда обществена шизофрения. Защото хората живеят в един различен свят от този, който медиите им поднасят, и така лудостта става перманентна.
Само че тази лудост е пряко следствие от невероятния натиск, на който са подложени медиите. В момента, в който свободата на мисълта вземе връх, винаги се намира начин това да бъде поправено. Тези дни стана ясно, че сатиричното шоу "На инат" с водещ анимационното магаре Марк О'Селски e свалено от екрана на една национална телевизия. Причината е, че соленият хумор на шоуто не е пощадило бизнесмен, близък до властта, който принуди целия кабинет като пожарна команда да узаконява незаконните му действия. В такава среда да си журналист означава да си потенциална жертва, защото винаги можеш да стигнеш до ситуация, в която някой ще поиска да си затвориш устата.

Самият премиер (пак трябва да се върнем към неговата медийна персона) ясно показа невероятен талант в усъвършенстването на формите на натиск. Да припомним няколко от тях. Борисов се записа в историята като първия министър-председател, писал писмо до главните редактори на медиите, за да ги пита дали наистина упражнява натиск върху тях. Това само по себе си е невероятно изтънчено мъчение за препотвърждаване на вечна медийна вярност към него.
Малко след това при разгарянето на скандала за уличения в опит за прикриване на приятел Лъчезар Иванов стана ясно, че репортерката е звъняла лично на Бойко Борисов да пита дали може да пусне този материал. Това е уникален случай - премиерът трябва да разреши пускането на разследвания! Все едно Джак Изкормвача да се изказва по въпросите за морала и благоприличното поведение.
Това е цяла медийна стратегия за държане на журналистите в страх и съответно - обществото на ръба на шизофренията. Когато медиите не си вършат работата, и да бъдат коректив на управлението, от ситуацията печелят тъмните фигури с много пари, които могат да превърнат цяло едно правителство в свое продължение. Медиите трябва да бъдат противник на статуквото и постоянен генератор на нови идеи. Вместо това днес всеки, който иска да си свърши работата, остава без ефир, място за писане и други такива "екстри".

Просто имаме нещастието нашият премиер да няма друго развлечение, освен да наблюдава себе си, отразен от много монитори, и да си се любува. Обаче рано или късно ще бъде поразен от остра криза на идентичност. Телевизионният зрител номер едно на Републиката рано или късно ще трябва да спре и да се огледа. Защото медийната магия винаги има жило.
Бойко Борисов тепърва ще го усеща.


No comments: