Friday, July 20, 2012

Неустоимата сила на далечните планети



Замислих се тези дни, че човек никога не е сигурен за своето място във вселената. Биологията ни е отпуснала толкова кратко време, че то не стига да огледаш планетата, не стига да огледаш страната си, а какво да говорим за взирането в космоса и притихването пред неясната поезия на звездите.
И все пак някъде в мен зрее подозрението, че въпреки краткостта на миговете, които са ни отредени, човекът е космическо същество. Космосът е примамка, която ще бъде винаги пред нас, а далечните планети винаги ще ни притеглят с неустоима сила, каквото й да направим, както и да прецакаме този свят. Смятам, че това е причината хората днес да се занимават с един и друг – подсъзнателно трябва да изясним себе си, преди да погледнем към тъмния космос и завинаги да си го присвоим. Заради това, оказва се, всички изречени думи ни доближават по пътя към разбирането на това кои сме, къде сме, защо сме и каква бира ще пием през светлото бъдеще.
Един ден ще се окаже, че всички думи, които някога са били изречени и написани от човечеството просто ще се разпилеят като птици из космоса и сами ще станат част от светлината на далечните звезди, която примамва. Това е поетична идея, романтичен блясък във виртуалния поглед, но насред едно дълго и палещо лято е истинско престъпление да не си космически романтик...





Едва, когато трябва да стягаш багаж за дълъг път можеш да разбереш колко грижи изисква тялото човешко - дрехи за топло, дрехи за студено, комплект за бръснене, дезодоранти, обувки, пък една бутилка крушова ракия (нея възнамерявам да я подаря, но знае ли ги човек московските нощи), една-две книги като грижа за душата и лаптоп за виртуалното продължение на човека...Иди после и кажи, че си свободен. Каква ти свобода? Човекът е пленник на околните предмети. В което няма нищо лошо де. Лошото идва само, когато трябва да ги пренасяш...:)))


------------------------------------------------------



Преглед на новините:
На последното заседание на кабинета Вежди Рашидов се е оплаквал, че от цял свят искат да гледат тракийското съкровище, но никой не ще да се любува на българските вампири. Така е - съкровището се случва един път. А вампирите са непреходно българско производство.
Искра Фидосова била разследвана за корупция. Същевременно полицаите са подали и молба за влизане в Гинес, защото за първи път в историята някой разследва цял континент за корупция.


---------------------------------------------------------


В понеделник, 23 юли, в ресторант "Панорама" от 16 часа Иво Атанасов представя своя журналистически бестселър "Алпинистът без въже". В тази книга са събрани неговите статии в ДУМА в които той от три години насам бори герберски чудовища, вътрешнопартийни демони и разказва истории за една възможна и по-добра България. Аз няма да мога да отида на това събитие, защото няма да съм в България, но завиждам на всички, които ще го посетят. Да не говорим за това, че май единствено и само Иво е в състояние да събере на едно място Сергей Станишев и Георги Първанов. Това е политическата мистерия на следващата седмица. Ще си говорят ли двамата? Ще се гледат ли изпитателно Ще успеят ли поне за час да заровят томахавките, за да чуят призива на Иво за една различна и смислена БСП. Ееех, ще изтърва такъв пир за левите репортери. Иво Атанасов е натоварен с кармата на синя каска. Не стига, че толкова години трябваше да гледа какви ги върши Мая Манолова в Кюстендил, ами сега му се падна и ролята на помирител. Той наистина е алпинист без въже. Заради това е трудно да не го уважаваш


--------------------------------------------------


Цял ден имам неясния образ на купичка ягодов сладолед в главата си...Това е нещо като моя лична кулинарна утопия. Убеден съм, че ягодов сладолед в края на деня изчиства от тялото всички вредни токсини, които стресът е натрупал, установява позитивна умонагласа на съзнанието и оставя на душата време да се интересува от големите въпроси на вселената - като например не е ли възможно полите на Анджелина Джоли да бъдат скъсени с още няколко сантиметра :)))) А сега на всеки ъгъл продават сладолед - сладоледът ме пази от капитализма :))


----------------------------------------------------


Президентът се закани, че виновниците за трагедията в Бургас ще бъдат наказани. Да кажем, че му вярвам. Но ще му повярвам много повече едва, когато уволни човека позволил си да пусне файл с името "integrate mangali". Нетърпимостта почва с малките думи. Доверието се изгражда с малките действия. Като това да уволняваш расистите веднага...


----------------------------------------------------



Добре бе, мама му стара, след като само половин час преди атентата си се хвалил, че на 100 процента си реформирал МВР, след като маймуна си повтарял, че не виждаш критики срещу себе си в европейския доклад, а само минути след това става най-голямата трагедия, която се случвала от години в България, не трябва ли да си хвърлиш оставката бе?????????? Бомба в шестия му апартамент ли трябва да избухне, за да разбере, че нещата вече са се променили....


-------------------------------------------------------


Когато стане такава трагедия като тази в Бургас човек разбира колко илюзорна е идеята, че може да получи достоверна информация от стотиците агенции...От агенция до агенция не могат да уточнят не само броя на жертвите, но и броя на автобусите, да не говорим за броя на пострадалите...Изобщо изобилието от агенциите не ти гарантира нищо друго освен радикален хаос на познанието :))


-----------------------------------------------------------


"В ключови моменти българското правителство демонстрира силна политическа воля да постигне дълбока и трайна реформа", е май единственото положително изречение в доклада на ЕК. Нека сега да преведем на подуянски какво точно искат да ни кажат прилежните европейци: "В ключов момент от акта кабинетът се старае шумно да имитира оргазъм, но всъщност основната му мисъл е като на проститутка - как да щипне кинтите и дим да го няма..." Така де, стига сме си говорили на брюкселски. Ще настоявам следващия доклад да го пишем ние в Подуяне :))))


-----------------------------------------------------



Да бедеш гербер никак не е лесно,
да те задържат нощем спецченгета,
а после Цецка да те плесне честно,
а прокурор да ти иска имунитета...:))))


-------------------------------------------------------


В озадачение съм - дали да се радвам или да отида на терапия за овладяване на гнева. Тази вечер, от 20 часа по тв СКАТ старият репортер ще разнищва властта, нейните европейски изцепки, театралните арести на депутати, мишата дупка в която се е покрил Бойко Борисов и квантовата възможност в главата на Цветан Цветанов да има черна дупка вместо мозък. Но, когато ме поканиха ми казаха: "сетихме се за тебе, защото ни трябва някой, който злобно да унищожи всичко, което властта извади в своя защита". Боже мой, себеразтърсващо се попитах аз, нима старото се е превърнал в телевизионен килър? :))) Аз и моята лъчезарна душевност трудно ще се примирим с това. Не, не че ще пощадя властта, ама следващият път ще искам да ме поканят в предаване на тема: "Добротата по света и дългите крака фотомоделките - не е ли това знак, че Бог е знаел какво прави с планетата" :)))


----------------------------------------------------------


What??? Човек отива да удари една крушова, връща се и чете за арестуван за търговия с влияние депутат от ГЕРБ? Леле, тези, за да се харесат на Меркел са готови дори на канибализъм :))))) Сега ме е страх да заспя. Страх ме е като стана утре да не прочета новина, че Бойко е арестувал Цветанов за злоупотреба с оръжие за масово поразяване - тоест телевизионните участия на Цвъ...:))


--------------------------------------------------------


Гледам един пост в Туитър на Иван Костов, който всички приемат с възторг: "Премиерът е чудовищно неграмотен". Аз също се позасмях на тази оценка. Обаче - сега съм на вълна десен хейт - се зачудих какво ли ще говори за тебе факта, че си гласувал за създаването на този кабинет, гласувал си за този премиер, а после си го подкрепял на цяла серия от вотове на недоверие...Бойко Борисов е тъпанар, спор няма. Ама как да наречем тези, които бяха основен гръбнак на тъпанаря? :))))) Май утре ще пиша постове само за голи жени - политиката носи чудовищно усещане за неграмотност, особено, ако имаш памет...:)))


---------------------------------------------------------


Eвгений Дайнов: "Синята идея е българският вариант на онова за което се борят приличните хора. Това е нашият порив към свобода, справедливост и всекиму своето". Брех, ти да видиш!!! Значи сините по време на целия преход са се борили за социализъм...:))) Ами да бяха казали бе, че то от толкова викове, крясъци и приватизации под масата, съм се объркал в историческата им задача...:)))


---------------------------------------------------------


Цветан Цветанов: "Изпълнихме 100 % от реформата в МВР". Даа, сега вече куките са подготвени по шенгенски - като нахлуват в апартамент на невинни граждани вече със сигурност трошат ръце, а не както по времето на Тройната коалиция - невинните да се разминат само със синини! :)))))


--------------------------------------------------------


Замислих се как ли би звучала една богословска проповед на Фейсбук-език и установих, че пред богословието има много посоки: "Бог, питате се вие, не е ли само един небесен хейтър, който се е изолирал на своята небесна стена и праща спам и покани за играта "Райски свят"? Нима, о профиле, не можеш да се сетиш, че Бог не може да бъде единствено лайкър и да се тагва на твоите снимки, когато си решил, че си на кеф? Бог е първаночалният статус, статусът на статусите, първата буква, която св. Зукърбърг е измислил, първият пиксел на монитора, първият мегабит на мрежата....И, значи, ти, неразумни, искаш от Първия пиксел не небесна мъдрост, а само повече снимки на голи тийнейджърки? А после се питаш защо небесата те хейтят?" :)))) Ако Зукърбърг направи църква, трябва да ме покани за проповедник, нали? :))


----------------------------------------------------


Видях, че по всички телевизии се върти една реклама: "Дънди прешъс металс: отговорност съм обществото". Хахахахаха! Това е все едно да се появи реклама с текст: "Джак Изкормвача ООД. Ние мислим за вашата сигурност" :)))


------------------------------------------------------


Бърз преглед на новините:
СЕМ предлагал порноканалите вече да бъдат кодирани. Е, нее, на никого не давам да ме лишава по този грубиянски начин от петъчния парламентарен контрол.
СДС си избра нов лидер. За него за гласували малко над 3 хиляди души. Абе, братче, какви избори ще печелите, бе?! Че аз съм пил с повече хора из България отколкото са гласували за новия ви председател...
Тодор Колев: "Управляват ни простаци и милицонери". Изобщо не съм съгласен с актьора. Тези, които ни управляват са и пълни капути! :))))))


------------------------------------------------------


Не мога да разбера защо всички правят такава драма от това, че кандидат студентите вместо Ран Босилек пишели Рамбо Силек. А я си представете, че става дума за двама различни поети. Вижте какво - Ран Босилек е написал известното стихче "Бяла спретната къщурка с две липи отпред". А Рамбо Силек е написал прословутата ода: "Бяла спретната къщурка унищожих с американска бомба" :)))))))))


----------------------------------------------------


След като изкарах цяла събота посветена на мързел и земетресение, неделните новини ме сварват в политическо изумление. Сега да уточним: решението на ВСС за уволнение на Мирослава Тодорова е долна провокация, потретил е Бойко. Провокация е, изсъскал е Цецо. Според придворни агенции Плевнелиев (който е на почивка, ама се прави, че работи) пък бил "изострил" тона към ВСС. Представяте ли си Плевнелиев да изостри нещо, ама нейсе! Същевременно обаче сексуалните телевизии на властта и дежурната вещица на кабинета Люба Кулезич е посветила съскаща ТВ-проповед срещу съдийката. Агенция Блиц от три дни се занимава да ни обяснява, че Тодорова е нещо като много по-лош вариант на Сатаната...Какво ли е това? Медийно умопомрачение? Спонтанна шизофрения? Или просто властта си играе на добро и лошо ченге със самата себе си...България не е полицейска държава. Полицията не допуска вътрешна лудост, защото иначе ще се разстрои вътрешния ред. България е като държава на екстази - ако се разсееш за миг и си изтървал цялата логика :)))


----------------------------------------------------------


Яко тресна. В началото си помислих, че съм получил ледено главоболие от ягодовия сладолед, но после установих, че Подуене се клати сериозно...Това ме накара да ускоря яденето на сладоледа. Реших, че ако ще се срутва блока е хубаво да съм запасен с ледени калории...:)))


----------------------------------------------------------



В едно английско утро преди доста години поетът Робърт Браунинг бе написал следната ода за това, че живеем в най-добрия от всички възможни светове:


Годината е в пролет
денят е в утро,
утрото е в седем,
хълмът е росен,
чучулигата е на клона,
охлювът е на тръна,
Господ е на небето,
всичко е наред със света!


Днес обаче в подуенското утро, където слънцето започва да се държи като терорист опасан с бомби и прекалил с бирата, вятърът се бави като полицейски отряд под прякото командване на Цветан Цветанов, а липсата на достатъчно сладолед напомня, че светът е в криза и Меркел е все още на глас, трябва да префасонираме стихчето на Браунинг в съответствие с политическите реалности:


Годината е в лято,
денят е събота,
Бойко го няма по телевизора,
президентът е в отпуска,
Дянков не се мярка тъдява,
Фидосова е далече,
Господ е на спа-процедури,
изобщо има голяма надежда
че поне една събота
светът ще е наред :))))))



--------------------------------------------------------


Преди малко прочетох един нов интересен термин - "вагинокрация" и се замислих какво ли е това. Вагинокрация - това е матриархат, който управлява по жартиери и вместо конституция размахва "Кама Сутра" :)))))


----------------------------------------------------------


Чета за някакъв скандал, който се е заформил в САЩ тези дни - оказва, че официалните екипи на американските олимпийци били шити в Китай. Хахахаха! Нима не беше ясно, че ще стане така. Терминът "глобалазация" подвежда много хора. Ние не живеем в глобален свят. Ние, май френдс, живеем в глобален Китай :))))


------------------------------------------------------------


Ну, ребята, от 20 години насам старият репортер досажда на Вселената с идеята, че ако сега му поднесат карта на света и му кажат: "Избери си място, където искаш да идеш, а феята на летящите килимчета веднага ще те пренесе там", то отговорът би бил само един. Ама наистина само един. Искам в Москваааааа! Сега ми доказаха, че фея на летящите килимчета има - другият уикенд старият репортер забягва за 10 дни до Москва и по този повод изведнъж като че ли целият руски се върна в главата, а это так хорошо, так хорошо...Нали знаете какво беше казал Маяковски: Бих искал в Париж да живея и умра, ако нямаше такава земя - Москва! :)))


--------------------------------------------------------


Гледам снимките из Фейсбук и стигнах до един радикален извод: Откакто има Фотошоп, народът има най-мощното си оръжие срещу властта изобщо! :)))))


--------------------------------------------------------


Като гледам какво прави Бойко от три години насам с България съвсем спокойно мога да повярвам, че е искал да си легне със Сесил Каратанчева, когато тя е била на 14 години. Човекът доказа, че е експериментатор. Успя да опъне България във всяка възможна поза. Хахаха, ама не е ли иронично? Мислехме, че единствената му грижа са магистралите, а сега се оказа, че нашия кадър имал слабост и към малолетните девойки. Бойко, ей, Хумберт Хумберт такъв! (това последното е високоинтелектуална препратка към романа на Набоков "Лолита", обяснявам го, за да не ме помислите за изперкал от жегите) :))))


-------------------------------------------------------------


Breaking news: Дянков днес е успял да се изкаже по всички въпроси на вселената. В резултат на това Вселената официално обяви, че изтегля с три месеца по-напред датата на своето свършване. Уважавам маите, но още един монолог на Дянков и току-виж пак създам Искра Фидосова, коментира ускоряването на своите планове Вселената...:)))


----------------------------------------------------------------


Не знам как да изразя възторгът, който напира днес в мен. Не съм очаквал толкова хубави, свежи и страхотни пожелания. Накарахте ме да се почувствам радостен като Цецка Цачева, минала през фотошоп, като талибан, на който са му съобщили, че друг е поел ангажимента да разруши небостъргачите, като Симеон Дянков на фотосесия, като американски президент, който точно е дал нареждане да отпечатат още 4 билиона долара, като европейски лидер, който се е разминал с целувка с Ангела Меркел! Благодаря на всички! Днес, казват също така, бил и ден на шоколада. Май всеки ден трябва да е ден на шоколода. И тогава вселената ще просперира :))


----------------------------------------------------------------


Прочетох статията на Веселин Стойнев в "Труд" в която той с лека ирония отхвърля усилията на "новите медии" за друга медийна среда. В текста му се усеща и ирония към блогърите, които интервюираха Бойко Борисов, защото го оставили, разбираш ли, да си разиграва коня. Интересно след като тези блогъри-лузъри толкова зле са свършили работата, защо трети ден "старите" медии не спират да се занимават с тяхното интервю. Аз го изгледах внимателно и съм впечатлен. Първо - двамата блогъри отидоха при премиера и го оставиха да говори. Отпуснаха му достатъчно въже да се обеси. Второ, за разлика от професионализираните журналисти, те не му предпоставяха отговори. Разпитаха го по конспект. Най-много ме изкефи това, че въпреки, че не са фенове на Борисов те не се държаха агресивно с него. Борисов знае как да се справя с агресията. Той е безсилен именно в ситуацията в която го поставиха - да развива теории и да говори политически. Тяхното интервю не беше професионално и заради това стана велико. Кога Борисов е отивал някъде с трима министри на интервю? Той се страхуваше от блогърите. А никога не е проявил страх от традиционните медии. Какво повече трябва да се казва :))


-----------------------------------------------------------------


Да ви кажа вече съм развил сериозна ВМРО-фобия. Напоследък тези недоклатени фашистчета текат отвсякъде. А най-много ме дразни факта, че БСП ги търпи и дори ги търси като възможен партньор за акциите. Аман от тези тъпанари, самонарекли се воеводи. Какви воеводи могат да бъдат шепа хормонално обременени хора, които имат четири теми и поне три от тях са расистки? Не съм наясно кой какви сметки си прави да привлича електорат, но всеки глас даден от ВМРО отблъсква поне четирима нормални. Аз съм за категорична хигиена в политиката. ВМРО да ходят да си мътят дясното блато и да се отдават на националистическите шизоритуали. Левицата няма работа с тях. Ами това е. Аз казах Хау!


-------------------------------------------------------------------


Чета днес жалванията на социолози в "24 часа", че училищните учебници възпитават пълни аутсайдери и хора, които изобщо не са в състояние да работят в екип. И всичко това е написано с тревога и притеснение. Момеееент! Нали това беше крайната цел на експериментът с младите поколения? Нали от тях се искаше да забравят всички еснафски и социалистически ценности като съпричастност, разбиране, толерантност? Нали се смяташе, че индивидът сам по себе си е сила, а колективът е само различна форма на ад? Нали заради това колективно оплюваха този психопат Андрешко - че се е загрижил за своя съселянин и че е съучастник в престъпна схема за укриване на данъци, вместо да мисли само за своя личен просперитет? Именно, защото целта беше да се унищожат няколко поколения - учебниците се демодернизираха и заприличаха на някакъв академичен вариант на Кастанеда - лиготии за ширпотреба, без никакво приложение в прекрасния и гневен свят. Едва днес вече дори и социолозите виждат крайния резултат...


No comments: