Sunday, July 01, 2012

Парашутист в реалността



Никога няма да мога да разбера хората, които са в състояние да се абстрахират от реалността и да живеят в свят на вечни стойности. Според мен тази културна позиция е леко компроментирана – единственото нещо, което хората могат да променят за преходните разпоредби на вселената, така че единствено тази битка си има свой собствен обществен смисъл.
Наясно съм, че великите истини могат да стоят непоклатими със столетия, но да се откажеш доброволно от реалността е сравнимо с това да си прережеш вените в знак на поетическо безумство и постмодерен пърформанс.
Фейсбук се оказа точно обратното на това, което го смятат. Вместо да ражда обитатели на кулите от слонова кост, той роди пристрастени към реалността потребители. Всеки факт от живота там може да бъде мултиплициран до безкрайност. Това е свръхреалност. А компютърът е просто един парашут, който вместо да те отдалечава, на практика те паркира в центъра на бойните действия, връчва ти автомат в ръката и те пуска в живота – да се саморазправяш с гадовете и да усещаш реалността като подпален бензин в кръвта...






Жал ми е за шефа на ДКЕВР. Преди малко чух две пловдивски баби да си говорят за него с речник, който би ужасил и закалена в политическите проклятия телевизионна вещица. Едната баба сподели, че е готова да прежали една пенсия и да плати сметката за тока, но за електрическия стол на който да се пържи Семерджиев...Другата я изгледа одоврително. Личеше си, че и тя е готова да финансира каузата. Виждате ли - дори бедноста не може да накара хората да спрат да мечтаят :)))


-----------------------------------------------------------


Слушам речта на Кунева: "Време е България поне малко да се отдалечи от бедността, поне малко да стане нормална държава, поне малко да дръпне напред....". Ето това ми е проблемът с Кунева - при нея всичко е малко. Всичко намирисва на лаборатория - думите й се леят като монолог на героиня от сапунен сериал, премислени, романтични, нищо неозначаващи, Кунева и нейното проектче са българската овца Доли - клонинг на целия хаос и безсмислие :))))))


------------------------------------------------------


Реших да пробвам ексцентрична тактика за борба с летния грип, който ме тормози като гръцки дълг Германия - ще се опитам да избягам от него за два дни чак до Пловдив :)))) В крайна сметка, ако човек може да избяга от отговорност, власт и папарак, трябва да се открие начин да избягаш и от досадните болести, иначе вселената го играе като подкупен рефер на мач от европейското първенство :))


---------------------------------------------------


Хаха, "Атака" настоява всеки депутат публично да обяви сексуалността си. Напълно подкрепям тази величава инициатива. Ако това е единственият начин Волен Сидеров да си признае...:))))))) Всеки атакист трябва да има правото необезпокояван да си купува рокли без да бъде гледан неодобрително. :)) Само едно се чудя, ако декларираш една сексуалност, а по време на мандата си като депутат те спипаш да упражняваш друга - дали ще мине изречението, че това не е лъжа, а просто си оглеждал възможността за нови коалиции :)))


---------------------------------------------------


Чудех се дали да го направя, но Фейсбук-клюкарката в мен настоява за публична изява. В Градския съвет на Младежкото обединение на БСП в София вчера ме посрещнаха с новината, че моето име не фигурирало никъде в техните архиви и аз съм бил неиздирваем. Брех, мама му стара, възкликнах аз, удивен от силата на документите, чак пък толкова ли да ме няма наистина? Заля ме вълна от кафкиански ужас. Попитах се дали съм реален. Ощипах се, за да се убедя, че съществувам. Потърсих апетит за бира в себе си, за да разбера дали съм истински. В един момент дори се удивих от екзистенциалната сила на архивите - изведнъж се попитах дали пък не съм костовист с промит мозък, пратен като тайна марионетка да подрие отвътре стройната столична организация на младите социалисти...:))))) После обаче отново усетих повик по световна революция и неспирното желание левицата да открие като кауза ходенето по бански на работа през лятото и така не изпаднах в драма ала Достоевски. Аз си бях аз. Най-накрая взе, че спечели и по-добрия кандидат. Това ме убеди, че все пак документите не могат да победят хората...:)))))


--------------------------------------------------


Чета, че токът ще поскъпва с 13 процента от 1 юли. Не знам дали някой си е направил труда да изчисли с колко общо е поскъпнал тока от 1989 година насам. Моята аматьорска сметка (тоест първото число, което ми идва наум) показва, че цената е скочила с около 4 хиляди процента. Навремето като ни примамваха в пазарната икономика ни обясняваха, че това е перфектно балансирано място и всеки повей на ветровете качва, но и сваля цените. Оказа се обаче, че пазарната икономика е като реалния социализъм - просто не съществува. Това, което наричаме пазарна икономика винаги е задръстено с монополи, мошеници, олигарси, обикновени капути и свръхкорумпирани политици. В резултат на това цените постоянно скачат. И май никога няма да доживея ДКЕВР да каже - от 1 юли цената на тока се намалява с 5 процента....Няма да се учудя, ако причина за последното увеличение на тока се окажа разстроеното храносмилане на шефовете на ЧЕЗ, ЕОН и ЕвН, които калкулират черния си хайвер на закуска като инвестиция в електропреносната мрежа, хахаха :)))))


--------------------------------------------------------


Германцииии, сега ви е времето да накажете Меркел. Загубете. После някой да даде интервю, че десния курс на Германия през цялото време е спъвал лявото крило. Целият народ ще мрази нея, а не вас :))))))


----------------------------------------------------


Възхитителен богословски разговор:
Неясно как, но един от редовните "пациенти" на ДУМА ми е намерил джиесема и ми звъни преди малко. Още преди да се усетя бях залят с мощни критики срещу една статия на Велислава Дърева за архонтите. "Това е атака срещу църквата, това не може да бъде позволявано!", разпени се отсрещната страна. Аз обаче не се дадох. Казах му: "Абе, другарю, аз съм комунист, честно казано пет пари не давам за църквата и заради това не мога да кажа дали си прав". И тук старецът ме изненада: "Абе, и аз съм комунист", каза той, "ама човек се замисля. Ако има нещо отгоре искам да съм сигурен, че ще се разбираме с него..." :)))))))))


----------------------------------------------------



"Ще им предложа да свършим до осем и половина – девет без петнадесет, за да гледаме мача. И се надявам да ме подкрепят". Бойко Борисов за драматично важния Европейски съвет. Човекът си има приоритети....


---------------------------------------------------


Зеленегорски отиде при Кунева. Капка напусна Волен. Слави Бинев напусна Волен. Прошко отиде при Кунева. Половината ДСБ отиде при Кунева. Една трета от СДС отиде при Кунева. Веселин Маринов отиде Цветан Цветанов. Бойко Борисов обеща, че ще се жени, когато отиде от властта...Леле, най-доброто обобщение, което ми хрумва е една древна мисъл на Тодор Живков: "Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има материал за митингова демокрация" :))))) Хахаха, едва сега като гледам какво се случва, вече съм склонен да повярвам, че старият хитрец и мошеник определено е знаел какво говори и какво ще се случи...:))) Или пък е обратното - просто в България на всеки десет години идва времето на митингаджиската демокрация :)


------------------------------------------------


Изгасих лампите, изгасих лаптопа, запалих една свещ и 20 минути останах така - протестиращ срещу енергийната олигархия на монополите и препрочитащ книгата "Ал-Кайда с перо и сабя". Оказа се вълнуващо преживяване. Не само наказвах финансово монопола, но в книгата открих и странични начини за действие, ако този не помогне....:)))))))


-------------------------------------------------


Преследван по петите от летния грип се сетих за една величествена мисъл на Сергий Булгаков: "Чудото е проява на божествената целесъобразност в света". И се попитах аз по един библейски начин: докога тогава трябва да чакам целесъобразност и да съм в състояние отново да ям ягодов сладолед...:)))


-------------------------------------------------


Някаква шибана лятна хрема се промъкна в мен като лобистка поправка в закон на ГЕРБ. В момента стария репортер киха трагично като банкер, който е прочел, че искат да му вдигат данъците, главата ме наболява като стомаха на депутат след благотворителен коктейл, а гласът ми е придобил едни такива драматични нюанси като интонацията на някоя ветеранка от секстелефоните :)))) Изобщо летният грип има толкова много екстри, че се чувствам като министерска калинка прибрала по-малък бонус, отколкото са й обещали :)))))


--------------------------------------------------


Ааааа, велик виц!!!!
Американски конгресмени, притеснени от кризата, банките и последния албум на лейди Гага, отишли в индиански резерват, за да поговорят с вожда за бъдещето на Съединените щати. Индианецът изгледал бледоликите, попушил мълчаливо и мъдро казал:
- Обърнете особено внимание на нелегалните емигранти. Ние навремето подценихме този въпрос.


----------------------------------------------------


Схванах, че пътищата на Аллах са неведоми, но понякога във висшата Си мъдрост той е безкрайно логичен - когато пресушиш втората чаша с крушова ракия е грехота да не си поръчаш трета :))))) В резултат на това Вселената се движи правилно, революцията се приближава с един ден и има голяма вероятност ГЕРБ да паднат от власт през 2027 година. Ето колко е важно да си на правилното място, с правилната чаша ракия, напук на целия останал свят :))))


-----------------------------------------------------



Направих грешката да прочета списанието Love style, където има интервю с Бойко Борисов (както никога не сте го виждали преди, гласи рекламата) на Миролюба Бенатова. "Има една госпожа, която ми е по-близка", загадъчно казва Той, "но, ако я обява ще я разкостят!". Това, което ще ме държи буден в следващия половин век вероятно са кадрите от спалнята на Бойко Борисов, а и от неговото присъствие в нея по чехли и бермуди! Удивително впечатление на четящите прави и възхвалата на художническите способности на Премиера от страна на журналистката, въпреки, че това, което се вижда като краен резултат от творческия труд е като рисунка на шестокласник, налетял от запасите на ракия на баща си...:)))))) Уляля


---------------------------------------------------


Испания официално е поискала помощ от Еврозоната в размер на 100 милиарда евро, за да се спаси от кризата. Я някой да ме светне дали има начин да поискам индивидуална помощ от Еврозоната, за да отърва кожата от гадната криза. При това аз не съм алчен като Испания. На мен ще ми стигнат и 1 милиард евро помощ :))))))


-------------------------------------------------------


Оххх, за пореден път имах челен сблъсък с женско списание и заглавие в него. Имам чувството, че женските списания имат толкова ограничен набор от теми, че на всеки три месеца почват да повтарят броеве. Заглавието, което видях беше: "Мистерията на мъжкия оргазъм". Оооо, боже мой, като уличен проповедник за сетен път трябва да кажа, че мъжкият оргазъм е най-немистеризното нещо в тази част на вселената. Единственото, което се изисква е наличието на партньорка, да не говорим за това, че някои висши умове в нашия пол емпирично са доказали, че и без партньорка също може да се действа :)))))) Вече имам трайно увреждане от женските списания. Преди година и нещо в едно от тях прочетох заглавие "Фитнес за вагината" и оттогава не мога да мина покрай фитнес без да се изчервя...:))))))


--------------------------------------------------------


Като гледам как почва мача си мисля, че Темза ще стане солена от сълзи тази вечер...Южната кръв не признава островните ветрове :)))


-------------------------------------------------------


Диана Найденова вече не прави нищо както трябва. Решила е да изкупва телевизионните си грехове като мощно нагази в блатото на национализма. Най-сигурният начин да си направиш телевизионно харакири е този. Защо обаче ни оставят да гледаме тази агония? А после твърдят, че телевизиите съществували заради зрителите. Неее, телевизиите съвсем очевидно съществуват, за да доставят орални удоволствия на властта. :))))))


-----------------------------------------------------------


Анди Уорхол, поп-перко на свободна практика, веднъж много драматично бе споделил, че всеки може да има своите 15 минути слава. Тези дни обаче др. Руслан Йорданов от деконструктивистката школа на краснополенските аятоласи, направи кавър версия на поп-речетатива на Уорхол, съобрази го с българските реалности и го закова в десетката: "Всеки може да има своите 5 минути слава на гърба на друг". Др. Йорданов междувременно се готви за емиграция в Техеран, защото се говори, че цялата български интелигенция ще разчете този статус като критика на собствения си вампиризъм :)))))


-----------------------------------------------------------


Древна рецепта за улавяне на самодива, която открих прашна и древна в сандъка на прабаба си: отиваш в планината по пълнолуние с димяща отвара, която трябва да бъде направена от снимка на къщата на Бил Гейтс, открадното евро от портфейла на Ангела Меркел, стрит на прах косъм от Брад Пит, машинно масло от яхта на млад милионер-плейбой, три капки кръв от американски банкер и блясък от погледа на пазарен икономист. Удивителните пари на отварата карат самодивите, които според легендата са облечени в прозрачни премени, за да могат да излагат на показ ключовите си части, да излязат на открито, за да видят кой ги безпокои. Точно тук се нанася последния удар - четете им на глас части от "Защото сме социалисти", самодивите се парализират и си ги отнасяте дома...:))))))


----------------------------------------------------------


Фактът, че навън ще вали и то точно в неделя е като богословско откровение. Той подсказва, че вселената е създадена за стилните мързеливци. Тези, които могат да оценят дъжда в неделя сутрин и да го почетат със сън, изпълнен с жени, тичащи по плажа :)))) А аз какво - като еретик трябва да ходя на работа? Пфуу, заради този капитализъм си навличам грехове на душата :))


----------------------------------------------------------


Сложиха петлите в тенджерата!!!!! Ако испанците продължават така и аз като Вапцаров ще им посветя цяла стихосбирка от оди :))))


------------------------------------------------------------


Жегата е изключително коварно явление. Тя осъществява напълно отдавнашната мъжка мечта всички жени да тръгнат с прозрачни дрехи (нещо, което в Средните векове е било блян единствено в апокрифните текстове и разказите ала'Декамерон), но същевременно така изтощава мъжкия дух и амбиции, че единственото, което иска човек е не да гледа жени в прозрачни дрехи, а да гушне някой айсберг и така да изкара една вечност и малко отгоре...Под айсберг тук разбираме реалното явление от лед, а не депутатка от ГЕРБ :)))


----------------------------------------------------------


"Кедира - един от хората, който трябва да положи усилия, за да научи немски химн". Коментаторът Ивайло Ангелов намира хитър начин да обявява етнически принадлежности :))


-------------------------------------------------------------


Плевнелиев имал 1,8 милиона лева в банки, сочат данните от официалната декларация на президента. Хей, мътна му е работата на този. Аз ако имах тези кинти изобщо нямаше да мисля за власт, а по цял ден щях да притеснявам сервитьорите в Ибиза да ми измислят нови рецепти за коктейли :)))) не е ли време богатите да се наслаждават на парите си и да оставят останалите да оправят света. Че сега виждаме как е - когато богатите дават акъл - танцьорките винаги за тях, а пролетариатът е останал с една гола бира :))))


-------------------------------------------------------------


Футболният фатализъм прави странни неща със съзнанието: сега се моля чехите да вкарат гол, за да може демоничната Португалия да се събуди...:))))) Очевидно един гол е цената, която Португалия трябва да плати, за да събуди небесния футболист в Кристиано Роналдо :)))


-----------------------------------------------------------


Европейската централна банка напълно компроментира днес хвалбите на Бойко Борисов от вчера, че Той (Премиерът) е изпълнил мечтата на Станишев и вкарал България в еврозоната. Оказа са, че думите на Борисов са били нещо като махмурлийска халюцинация в свръхтоплата сряда сутрин. Според банката това изявление изобщо не е вярно. И какво се оказа тогава? Вместо Бойко да ни вкара в София, трябва да гледаме как ЕЦБ му го вкарва на него? :)))))) Винаги съм знаел, че финансите имат нещо общо със секса, но никога не съм си мислил, че този секс ще прилича на изнасилване, както става сега....:))) Бойко да му мисли - чак в еврозоната му го вкарват :)))

------------------------------------------------------------


По радиото преди малко чух новината за превратя у нас, който е бил осъществен тази нощ. Коварното лято по тъмна добра е окупирало цялата столицата и заради репресиите на новата власт навън почти не се диша. Установената в цяла България диктатура на жегата нагло е прогонила пролетта в емиграция и с хищна политическа алчност почва да посяга на дрехите на хората - те носят все по-малко и малко дрехи, защото новата власт е нетърпима към тях...:))))


No comments: