Tuesday, November 20, 2012

Красивият сън под звездите




Доколкото си спомням (вече съм на възраст на която съм осъзнал, че човек не бива да помни нищо друго, освен телефонните номера на жените, които го интересуват) един от основните проблеми на философията винаги е бил въпросът за случайността на човешкото битие. Тоест философите от всяка една епоха до интелектуален махмурлук са се питали дали хората съществуват, защото така Бог е осъществил себе си или ние като същества сме просто страничен продукт на могъществото.
Това, разбира се, е въпрос клопка. Защото се предполага да сме твърде дребни, за да можем да схванем някаква частичка от Големия план за нас. Което си е коварно отвсякъде. Не е честно да дадеш на човек въображение като за 900 галактики и да го заточиш на една-единствена планета, сбутана в покрайнините на основните звездни магистрали.
А може би, замислих се тези дни аз, въображението е единствената възможна свръхсила в света в който обитаваме. Въображението е по-силно от смъртта дори, защото и до днес се забавляваме с мислите на хора, които отдавна не са сред нас. Може би, продължих с мислите аз, човечеството оцелява именно със своето въображение, което е издигнало в ранг на непоклатима културна ирония. Може би, потретих аз, това ще е нашият принос сред звездите – че ние можем да мечтаем и да се смеем, а не е изключено понякога и да правим двете едновременно.
Това ме успокои глобално за моето фейсбук-битие. Човешкият живот е кратък като сън и протича под толкова ярки звезди, че е велика грешка да ги гледаш и никога, ама никога да не се разсмееш – знак към Голямото божество, че наистина си схванал вицът, който ти е разказал.




Доклад на СЗО сочел, че 50 000 души умират годишно от секс, и разбира се, о, коварна вселено, повечето от тях са мъже. Тези покойници предавали богу дух предимно от инфаркти и то най-вече при любовниците си. Изводите са два: очевидно съпругите са полезни за здравето - те не изморяват и убиват мъжете си. И две: по-добре е да умреш от инфаркт при любовница, отколкото по какъвто й да е друг начин. Умирането в ръцете на млада дама е единственият начин някой да завиди за твоята смърт...:)))))


------------------------------------------------------


Петър Стоянов - конституционен съдия! Хахахахахахха! Откога бракоразводните адвокати разбират от конституция? :))))) По същата логика можем да се опитаме да направим порноактриса отговорник за морала :)))


-------------------------------------------------------


През прозореца сега имам уникална гледка: виждам едно от кубетата на "Александър Невски", което нагло намеква на вселената, че дори в сива есен нещо може да блести, виждам невероятно количество стари софийски сгради, които са така изядени от времето, че все едно Фидосова ги е ръфала в пристъп на глад и какво да ви кажа контрастът - покриви, кубета, сиво небе събужда поета в душата на човек. Всъщност вероятно събужда поета у другите - у мен всичко това поражда единствено желание да си купя шезлонг и с часове да съзерцавам тази гледка, забравил за всичко останало в света...:))))))


---------------------------------------------------------


"Има епохи и места, в които да си никой е по-почтено, отколкото да си някой". Карлос Руис Сафон "Затворникът на рая". Вълшебен роман, великолепен автор, прелестна книга. :)))


----------------------------------------------------------


Оффф, пуснах си телевизора (доста време не го бях правил) и веднага изпаднах в опозиция на мейнстрийм журналистиката. Можеш ли да разпитваш новата мис "Плеймейт" дали не е някаква кавър-версия на Черната Златка? Кой, мамка му, реши, че плеймейтките трябва да бъдат разпитвани с високоинтелектуални въпроси и тестове за интелигентост? Все пак новата миска е станала такава като си е сваляла сутиена на публично място. Вместо въпроси за Кант, Хегел, квантовата физика и астрономически пъзели, може би беше по-журналистическо да я накарате пак да си свали сутиена. Така де - едва ли 0,4% от аудиторията се интересува от нещо различно...:))))))



------------------------------------------------------------


Няма по-добър начин за сутрешно разсънване в неделя от четенето на скришния фолклор по земите граовски, където ракията е люта, а псувните разтърсват мирозданието. Забавлявайки се с книга посветена на темата, старият репортер обаче видя колко много са се променили еротичните предпочитания на пролетариата през годините. В Пернишко в края на 19 век народът с рими е обрисувал секс-идеала си:


Най-обичам Вела, мамо,
най-обичам Вела,
оти е дебела, мамо,
оти е дебела.
Я я фанем за баджако -
она вика оти?;
я ю кажем, че те ебем,
она се кикоти.


Две неща правят впечатление в това стихче. Пълното отхвърляне на културата на анорексията, защото очевидно народът обича здравите основи и смущаващия факт, че лирическият герой изповядва сексуални предпочитания пред митологизираният образ на майката. Първото е за адмирации, а второто вероятно намеква, че младежът така и май не е успял да накара тази дебела Вела да спре да се кикоти и да свършат работата. С други думи - стихчето вероятно е тъжна балада....:))))))))



------------------------------------------------


Крещях "уууу" щом чух Цветан Цветанов, виках "Оставка" щом споменаха Бойко Борисов, а най-накрая, уверявам ви, изпях "Интернационала" с пълно гърло и революционни мисли...:)))) Нямам представа какво е да си фен на десницата (никога няма да имам представа), но да си социалист това трябва да означава, че на митинга се чувстваш все едно си си у дома. Аз се чувствах така. Заради това може и да съм псувал премиера. Нещо повече - може и да съм го псувал по начин, който би накарал млада монахиня да се изчерви. Но пък пях след това. А който пее зло не мисли :)))))))


-------------------------------------------------


Облаците над София сивеят като облаци от тийнейджърско любовно и нещастно стихотворение. Небето, забелязал съм, обича литературните пози, особено, когато трябва да призовава за безкраен съботно-неделен мързел...:))))) А понякога успешно успява да прилича на небе от кинофилм, което намеква, че някоя от висшите сили иска да бъде кинозвезда със сигурност....Офф, изморително е да виждаш света постоянно в метафори. Заради това отивам на протест - имам нужда спешно да върна чувството си реалност. А нищо не помага за това повече от дълго викане срещу властта. Особено срещу тази власт. :))))))



----------------------------------------------------



С пускането на свобода на хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач трибуналът в Хага наистина доказа, че е юридически театър за хвърляне на прах в очите. Анте Готовина е абсолютен усташ, маниак, който е виновен за прогонването на хиляди хора от домовете им, ксенофоб с психопатична нагласа, който обаче получи индулгенция за невинност. Във войната в бившя Югославия, вече е ясно, нямаше добри и лоши. Всички бяха еднакво зли, нахъсани и порочни. Защо обаче опрадават едните? В Дубровник преди две години видях мощно агитационно табло срещу сърбите и черногорците, които според хърватите искали да унищожат тяхната перла. В Сърбия пък и до днес са убедени, че хърватите са коварни копелета. Европа се провали в разбирането на проблемите на Балканите, а светът напълно се издъни. Както и да е. Тъпо е да оправдават един усташ. Това е.


-----------------------------------------------------



Гледах едно кратко филмче за Марина Абрамович (с тази фамилия лесно може да бъде заподозряна в легална връзка с руски олигарх, но всъщност говорим за една от най-големите майсторки на пърформансите изобщо). И се замислих за нещо. Не знам по какъв начин арт-пърформансът може да мине за изкуство. То кратка провокация, обречена на бърза смърт. В момента в който се смени контекста, пърформансът умира. Ако един ден танцьорките от Фоли Бержер дойдат на власт, Пуси Райът вероятно ще бъдат разглеждани като класицизъм. С други думи - изплаших се. Изкуството едно време се стремеше да постигне вечност. А пърформансът сякаш иска неумолимо да ни каже, че ще умрем, заради това изобщо не е важно какво правиш, важното е да си шумен, скандален и необичаен...:)))) Оф, новата епоха прилича на сандвич - в мига в който я изконсумираш, трябва да си търсиш нещо ново. Простете за тези мисли. Ама нямаше къде другаде да ги споделя.:)))


-----------------------------------------------------------



Контрастът САЩ и Русия. Разследване показва, че любовницата на бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс разполагала с доста секретни документи до които иначе едва ли би имала достъп. Хахахаха, аматьори. Само преди няколко седмици руския министър на отбраната Анатолий Сердюков бе принуден да се оттегли и пак заради любовница. Любовницата на военния министър обаче се оказа притежателка на бижута за 775 000 евро, 13-стаен апартамент в Москва, както и на още доста кинти. Кви секретни документи, кви пет лева? :)))))) Кажете ми сега коя страна е по-богата, ако съдим по тези факти? :))))



----------------------------------------------------------


Плиййййз, дайте да не героизираме президентчето. Съвестта го заболяла и не останал на клетвата на Марковска, ама остана на клетвата на Анастас Анастасов, нали? Каква е разликата между Марковска и Анастасов - абсолютно никаква. Дори не съм убеден дали именно той не е истинския контролен чип на ГЕРБ, който бе имплантиран в тази висша институция. Марковска е нагла кариеристка, ама да не би другите - Борис Велчев и герберския милиционер да не са такива? Ако Плевнелиев наистина беше герой изобщо нямаше да отиде на тази клетва. Ама нали трябва отново да ни представят спектакъла: доброто ченге (Ел Президенте, а ще се окаже, че Борисов твърдо подкрепя действията му) и лошото ченге (целият народ, дето не си мълчи, ами е зяпнал воайорски как ГЕРБ се опитва да си спретне оргия с цялата съдебна власт)...:))))


---------------------------------------------------


Премиер - егонцентрична тв стар с нарцисоидни отклонения, вътрешен министър - старшинка със склонност към езиково изнасилване, финансов министър - психопат с перверзни финансови наклонности, културен министър - насосан скулптор с мисъл, оплетена като платното на абстрактен експресионист, конституционен съдия - инфантилен полицай, друг конституционен съдия - абсолютна психопатка...Ако човек се замисли ние не живеем точно в държава. Живеем в учебник по психиатрия :))))) Оф, дано поне в този учебник да има специална глава за нимфоманките :))))


-------------------------------------------------------



В събота от 12 часа аз отивам на площад "Александър Невски". Съжалявам обаче. Аз не искам да сложа точка на управлението на ГЕРБ. Желанието ми по-скоро е да прасна един шут в слабините на управлението :)))))) Точката те сами ще си я сложат, ако съм достатъчно точен :))))


---------------------------------------------------------


Таксиджията, който ме откара в Подуяне искрено вярваше в края на света. Пичът ми каза, че след като маите са го казали трябва да им вярваме, защото копелетата от древността не са били като нас шантави и прости, ами са били стабилни и не са дрънкали глупости. "Щом са казали, че светът свършва, значи може и да свърши", каза бакшишът и добави: "Като свършва света защо трябва да ти пука за кинти, жилища, курви и пиячка. Всичко е преходно". Слушах го и кимах. Най-накрая, вече в богословското Подуяне обаче, пичът така ми беше завишил сметката, че изведнъж схванах - светът няма да свърши. Ако наистина вървеше към край, най-големият проповедник на Свършека сред бакшишите нямаше да ме одруса така. Ето как икономиката ми доказа, че маите са грешили...:)))))))))



-------------------------------------------------------



Старият репортер направи непростима литературна грешка - потъна отново в трилогията на Карлос Руис Сафон (състояща се от романите "Сянката на вятъра", "Играта на Ангела" и "Затворникът на Рая") и така прецака усещането си за реалност. Никога няма да разбера защо човечеството толкова много вика срещу дрогата. От дрогата, май френдс, макар и тежко можеш да се отървеш. Но, когато литературата те сграбчи, коварните й пипала могат да направят ноемврийската София нереална като сън на тийнейджър за негова съученичка, а литературната Барселона така реална, че все едно след малко ще се качиш на трамвай, който ще те разведе, за да разгледаш какъв е бил този град по времето на Франко...:))))) Ако проговоря и на испански, значи диктатурата на литературата окончателно е успяла в своята революция :)))


--------------------------------------------------------


Ще повярвам на новите технологии едва, когато започна да сънувам в 3D :)))))))) Гонят ме някакви философски прозрения и се чудя как така бирата не иска да ги прогони както винаги прави :)))


--------------------------------------------------------



Кратък преглед на международните новини:


Проучване показвало, че 45% от британците слагали презервативи, които не били техния размер. Нима има нещо лошо? Хей, хората трябва да имат амбиции.


Франция пък призовала Либия да възстанови държавността си. Кефят ме тези пичове! Унищожиха държавността на Либия, сега я искат обратно. Култово!


Любовната драма в ЦРУ се затяга. Оказа се, че любовницата на Петреъс май е чукала и друг генерал. Ето това се казва любов към униформите, май френдс! :)))))))))


-------------------------------------------------------------




Попаднах на статията на една развихрена виртуална фашистка на име Даниела Горчева. Тази дама е праснала една статия в Дойче Веле с психопатичното заглавие "Българският антисемитизъм е план на ДС". Вътре открих прелестни твърдения. Значи по времето на Борис, разбираш ли, България имала антиеврейско законодателство, но не и антисемитизъм. Колко вълнуващо? Значи властта е карала евреите да носят звезди от любов, а не от омраза. И вероятно от любов им е правила отделни квартали...Еко беше прав. Фашизмът днес приема различни форми. Едната от тях със сигурност прилича на авторка-вещица, която може да напише такова твърдение...


------------------------------------------------------------



Днес светът е решил да ме ядосва политически. Чета някаква идея на Сидеров Кърджали да бъдел прекръстен на Деловград. Абе къде блее здравната министърка - не вижда ли, че лудите не само се разхождат по улиците, ами и влизат в парламента. Какво му пречи името Кърджали? Кърджали е невероятен, свеж, прекрасен и вълнуващ град. Само, който не го е посещавал не е знае за южния характер на неговите жители, за топлите погледи на кърджалийки, за прелестното усещане, че ако това не Рая, то поне е място, което се намира на 2 километра от Рая. Така че - на маниаци им е забранено да се бъзикат с Кърджали. По тази тема и джихад съм готов да водя :)))


----------------------------------------------------------


Моето обръщение към БСП


Уважаеми другарки и другари, ще ви бъда изключително благодарен, ако ми спестите всякакви видове църковна информация и апели от типа, че "без православие няма България". В името на бюста на Памела Андерсън, направете го не заради мен, а заради уважение към здравия атеистичен корен на нашата партия, който винаги е знаел, че делим еднакъв електорат с християните. Не ме разбирайте погрешно - всеки има право на религиозни убеждения и на еротични предпочитания, ама ми се струва странно един комунист да твърди, че е християнин. Само да ви обясня разликата. Онези (християните) чакат Голямото Туристическо Бюро да им осигури ол-инклузив в Рая на небето. Ние (комунистите) искаме да смъкнем Рая на земята. Разликата е между небето и земята. Да го кажа така - едните приличат на тийнейджър, който се надява плейметката от плаката в стаята му да го посети по някакъв мистичен начин, а другите на тийнейджър, който е наел частни детективи да му открият плейметката, да му намерят адреса, телефона и каква е любимата й марка сутиени :))))))))))))))


-----------------------------------------------------------



Изпиратствах си един филм - "Животът след хората" на Хистори ченъл. В него се показва какво ще стане със Земята, ако хората вече ги няма. Светлините ще изчезнат, сградите ще рухнат, магистралите ще се напукат, язовирите ще прелеят, всичко ще се обвие с трева...:))))) Хей, от този филм разбрах, че светът без хората ще е като едно безкрайно управление на Бойко Борисов :))))))))))))))


No comments: