Wednesday, November 28, 2012

Каудильото от Банкя




В произволна биография на Каудильото (това трябва да рече водач) Франсиско Франко човек може да се натъкне на много интересни факти. Първата работа на диктатора след като окончателно се установява на власт е да конструира политическа система по свой образ и подобие. Диктаторите много мразят да бъдат наричани диктаторите и заради това постоянно създават имитативни политически форми, които да бъдат тяхната игра на театър пред целия свят. Именно така Франко си конструира цял собствен политически свят, където той е недосегаем и възвеличаван до своята смърт през 1975 година.

Никой обаче не може да надскочи собствените си интелектуални ограничения. Франко създаде нещо наречено "национал-католицизъм", а Бойко Борисов в последните няколко месеца се опитва да изгради политически модел, който можем да определим единствено като "банкянска неодиващина". Лидерът на ГЕРБ стана инженер на една особено юродива коалиция между РЗС и партията на Веселин Марешки, съюз около чието име още се спори. От друга страна, за да е сигурен, че ще изчисти дясното пространство за себе си лабораторно се работи за коалиция между СДС, Касим Дал и Христо Ковачки. Това е истинска манифактура на политически партии, чиято цел е да опорочат напълно всяка възможност за истинска политика.

Янев и Марешки са клонинги на Борисов. Той ги пуска като самоходни оръжия, които да му разчистват терена с безцелно вдигане на шум и интригантско миниране на обществото с компромати и истерия. Ето защо инженерните коалиции на Борисов не са за подценяване. Идеята зад тях е ясна - максимално разпиляване на вота, истеризация на общественото мнение, превръщането на реалната политика в клоунада. Дори и като политически инженер Борисов не може да избяга от своята кръчмарска натура. Заради това и коалициите му приличат на кръчмарски оркестър.
Политическата система, по начина по който Борисов се опитва да е конструира като кандидат-диктатор в аматьорска фаза, издава обаче е леко притеснение от неясното бъдеще. Кавър-версията на Франко у нас започна да зацикля и вероятно заради това клонингите му приличат на клоуни.
Само, където от тях никога никой не се е разсмял.

No comments: