Tuesday, November 27, 2012

Мизерия




В България винаги се намира някой, който да се продаде за жълти стотинки и да защитава най-скандалните идеи на земята. Това е най-големият исторически проблем на страната, а не некадърността на политиците или хаоса на техните решения.
Тези дни стана ясно, че някаква неизвестна доскоро доцентка, заедно с двама нейни колеги е написала книга с тезата, че в България никога не е имало турско робство. Според тази книга вероятно в България Османската империя е била просто на едно гостуване. Което се е проточило малко по-дълго от обикновеното - пет века. Колко му е - някои гости са доста досадни.

Не е ясно как един историк може да се съгласи да отрича очевидните реалности. Най-вероятно тлъстите хонорари са в състояние радикално да променят оптиката на един човек. Но страстта по това себеотричане, саморазмазване и саморазобличаване е плашеща. България винаги се намира в състояние на исторически стрес, защото никога не е ясно кога ще се появи някой, който да заличава на едро историческите истини.
Така навремето изкараха българските фашисти ангели, загрижени за държавата. Опитаха се да изкарат светци цяла редица от чудовища, които биха смущавали съня на всяка държава. Сега логичното се случи напълно - вече отричат турското робство. Няма да е далеч деня, когато някой историк ще изрази съмнение изобщо в съществуването на българската държава и да каже, че Аспарух никога не го е имало. 
Цялата логика на мизерията на епохата го сочи.

Но с книгите не можеш да промениш историята. На някои много им се иска, но не става така. 
Те, всички, които знаят как да се продават добре, май ще го научат по трудния начин.

No comments: