Wednesday, February 13, 2013

"Насосване", сезон втори




Ако някой си направи труда да проследи министерската кариера на Вежди Рашидов ще установи, че тя се върти много повече около гафовете му отколкото около нещо реално постигнато. Това е направо нов жанр - политически риалити сериал с високоградусово управленско напрежение.
Все пак говорим за министъра, който в началото на мандата меланхолично описа как навремето се е насосвал заедно с журналистите, в средата на управлението героично обяви, че мазниците просперират при ГЕРБ, а към края философски заяви, че "човекът и коня винаги са съпътствали живота на хората".

Тези дни Рашидов се превърна в аматьорска видеозвезда. Запис показа как културният министър лично участва в разбиването на врата на заведение, което се намира на гърба на Художествената галерия, бившия дворец. Говорим за сграда, която е културен паметник, една от емблемите на София, но това не пречи на господарят на насосването лично да подава чук на майсторите, за да избиват вратата.
Когато министър на културата е лишен от усет за историчност, това е политическа трагедия. Не е ясно изобщо каква е причината Рашидов да присъства на това събитие. Абсолютно нищо не го налага. Но министърът е там, в 10 часа сутринта, с поглед, който издава бурна нощ, а трошенето на врати само допълнително нагнетява напрежението в телевизионното риалити.

Има нещо много метафорично във факта, че културният министър, който трябва да е сила на съзидание, проявава себе си абсолютно в такъв екшън на разрушение. Клипът с участието на Рашидов стана толкова популярен, защото той е метафора за цялата власт на ГЕРБ. Те са себе си само, когато трябва да рушат. Те са явление, което подава чукове, за да нахлуят като варвари в територии, които не са техни.
Те са управление на безкрайното насосване, последиците от които са като метафорично главоболие и зловещ махмурлук.
Телевизионното риалити продължава...

No comments: