Tuesday, February 05, 2013

Кабинетът на ГЕРБ е по-страшен от Хизбула




През 2009 година само в най-черните фантазии можеше да се роди идеята, че ГЕРБ на практика ще разрушат държавата, но днес 4 години по-късно е ясно, че животът смело може да надмине и най-жестокия кошмар.
Кабинетът на Бойко Борисов извърши най-голямото престъпление към собствения си след като официално посочи групировката Хизбула са извършител на атентата в Бургас. Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви това без нито едно, ама наистина нито едно доказателство за съпричастие на "Хизбула" към кървавото деяние край Сарафово. В течение на шест месеца няколко български журналисти упорито се бяха заели със задачата да разбулят умишлената неяснота и мъгла около терористичното зверство и нито един път техните задълбочени проверки и анализи не бяха в посока на Хизбула. Само като пример за това ще посоча статията на Руслан Йорданов "Световната война се оглежда в очите на камикадзето от Бургас", където е направен опит да бъдат преборени всички умишлени дивотии, които платени агенти от всички страни се опитват да ни пробутат като доказан факт.

Цялата американска агентура у нас бе впрегната да твърди, че е сигурно, че Хизбула е извършител на атентата. Само половин час бе необходим пък на Израел да посочи Хизбула за виновник, без да е извършено дори реално разследване и проучване. От самото начало жертвите на атентата в Сарафово се оказаха заложници на голяма геополитическа игра, станаха просто пешки от шахматна партия, животът им се оказа само залог за бъдеща война и това е най-тъжното и отвратителното в случая. Защото сред жертвите имаше и български гражданин, а днес никой не иска да постигне истината за инцидента, всички са се вторачили само в политическите последствия, игри, интриги и манипулации. Ето как хората се оказват по-дребни от ежедневната интрига, а един кабинет може да предаде гражданите си като ги пожертва в името на чужди интереси.


Всички совалки в САЩ, висенето две седмици там на Цветан Цветанов, обиколките на Николай Младенов в Израел, изавленията на вътрешния министър в Ирландия - сега всичко това се напасва като един голям пъзел. Кабинетът просто не удържа на натиска да не заиграе на страната на силния - в случая САЩ, без да си даде сметка, че българските системи за сигурност са такива, че почти е невъзможно да предотвратят нов атентат. А новината за Хизбула вдигна медийна пушилка по цял свят - световните агенции ни поставиха като водеща новина, арабските телевизии веднага ни вкараха в репортажите си. какво ли си мисли властта - че тези от "Хизбула" нямат телевизори? Че не могат да четат? Че това ще се размине като прах по вятъра?
България влиза в окото на буря, която нито разбира, нито знае как да се спаси и да стои стабилна. Каквато и да говорят властите - тяхната версия за Хизбула е като къща от карти - може да се разхвърчи веднага щом някой реши да я изследва добре. Кабинетът ни доведе до най-голямата заплаха за националната сигурност в нашата история изобщо.



Не знам какво си въобразяват ГЕРБ. Лесно е на тези, които имат постоянна охрана да се правят на смели. Лесно им е на тези, които летят само с хеликоптери да се изживяват като геополитически стратези. Лесно е на тези, които няма съвест да извършват безчестия в името на невинните жертви. Но заклинанията срещу Хизбула днес ще ни оправят точно толкова, колкото дюнерите ни спасиха от тероризъм. Властта показа, че има няма собствено лице, а само задни части, които раздава радостно с желанието си да бъде одобрена откъде ли не.
Във фейсбук темата за Хизбула помете темата за Буда, Здравко Баретата, референдума. И съвсем правилно. Просто хората видяха как властта ги предаде в името на някакви неясни интереси. Днес кабинетът на ГЕРБ взе за заложник цяла България. Съжалявам за патетиката в тези думи, но клетвите за вярност към Америка няма да ни спасят от тероризъм. Американците пръста си няма да мръднат за нас, особено след като властта изпълни поставената задача. А да разчитаме това МВР да ни предпази от нещо е все едно да разчитаме, че феята на зъбчетата ще се появи наоколо.


Оказа се, че 4 години са много дълго историческо време. Четири години са достатъчни за един куп недоразумения и дивотии. Четири години се оказаха достатъчни да изправиш една страна пред пропастта и да я бутнеш в нея. Защото тези, които днес се продават лесно утре ще живеят зад граница, за да се спасят от затвора. А ние сме тези, които ще останат тук и ще трябва да се сблъскват с ужаса на един променен, гневен и яростен свят, който е разбил представата ни, че можем да съществуваме самозатворени и изолирани от реалността.
На нас, оказа се, просто не ни е необходима Хизбула, за да живеем с чувството на безкрайна заплаха.
Стига ни едно друго злобно нещо. 
Нарича се кабинет на ГЕРБ...


1 comment:

gimi said...

С тази блестяща статия потвърдихте съмненията ми, уважаеми г-н Симов. Живяла съм известно време в арбска страна и опознах тези хора. Те са праволинейни и искрени, силно обичат и силно мразят. Разликата в религиите ни е, че тяхната ги учи да не прощават за несправедливо нанесената им болка и обида, а ние поднасяме другата си буза, след като ни нашамарят. Дано след тази изцепка на "мъдрите" ни политици не приложат на практика схемата "каквото повикало, такова се обадило" ....Поздрав! Ева от София.