Friday, February 15, 2013

Сбогом на лудите чудотворци!




След три години безобразно управление, след като придадоха ново значение на думата "гаф", логичното най-накрая стана - рейтингът на ГЕРБ се срина като небостъргач ударен от самолет. Последните три месеца бяха кошмарни за държавата и обществото, защото България бе заприличала на политическа психиатрия, оставена без всякакъв надзор.
И най-накрая, след три години опиянение и медийно безвремие, логиката все пак проботи и ГЕРБ се срина на рекордно ниски нива на доверие. Социолозите бяха категорични, че всякакъв шанс за техен втори мандат е напълно изгубен. А част от агенциите, за първи път от много години насам, отчетоха, че БСП изпреварва като резултат ГЕРБ. Това със сигурност означава, че ни очакват повече от напрегнати избори и най-вероятно панически действия от страна на управляващите да закрепят на повърхността своя потъващ кораб.
Хубаво е човек да наблюдава как едно общество отново започва да мисли рационално. Данните на социолозите са махане за сбогом на поредните чудовотворци, които се провалиха с гръм, трясък, скандали и калинки. Но всъщност това е най-лесната част - да прогледнеш за истината и да осъзнаеш, че си живял в лъжа.

Данните показват още, че хората започнаха да гледат отвъд ГЕРБ. Стреснати от непосилния терор на монополите, от диктатурата на банките, от безнаказаната гавра на ЕРП-ата, хората вече търсят нова алтернатива за себе си, страната, за мястото на България в Европа. Това е като да се събудиш от кома и да разбереш, че светът е дърпал напред, докато ти си живял от сутрешен блок с участието на премиера до сутрешен блок с участието на финансовия министър. И е разбираемо, че сега погледът е обърнат към БСП. Това е кармата на левицата - тя има санитарни функции в българското общество, защото е силата, която трябва да установи здрав разум и подредена държава след четири години истерична лудост. Заради това, въпреки, че много няма да си го признаят, всички, които са изтощени от ГЕРБ ще слушат днес посланията на левицата и ще търсят начин да се разпознаят в тях, да намерят смисъл, да открият идеи, които биха работили за тях, да видят визия за нормална държава, а не за безкрайно телевизионно шоу...

Можем да разчетем социологическите данни обаче и по тревожен начин. Защото отвъд факта, че левицата изпреварва ГЕРБ трябва да си дадем ясна сметка, че БСП не мърда много напред като резултат. В цифрите на социолозите човек може с ужас да види, че партиите си делят гласовете на една трета от хората. Останалите две трети от народа са потънали в депресивен мрак, уличен гняв  и високи сметки. Заради това можем да четем данните от проучването като началото на хорър-трилогия в която никой не знае какво ще стане. Свиването на цялата политика в кьошето на обществото е симптом за нещо много лошо. Това е болестно състояние на абсолютно разочаровани и отвратени хора, които видяха как държавата работи срещу тях, а политиката стана средство за обогатяване на един самозатворен олигархичен елит. Ако някой не обърне внимание на този факт България ще за заприлича на барутен погреб в който всички небрежно са запалили цигари.
Ето какъв е вечният ефект на лудите чудотворци.

No comments: