Tuesday, June 25, 2013

Парадоксът на прогресивните




Работата по един избирателен кодекс е миничудо на българската душа. Проектът бе започнат само преди седмица, а вече има не само наплив от идеи, а някои от тези идеи влизат в сериозно противоречие една с друга. Разнообразието варира - една предлагат преференциално гласуване, други изцяло мажоритарно, трети искат електронно гласуване, четвърти машинно. Разнообразието от мнения е респектиращо. И сега идва основния парадокс.
Как да се приемат изборни правила, които да удовлетворяват прогресивната част от народа? Нали дори и самата прогресивна част е доста разделена в своите политически търсения?

Едната хипотеза е да се даде цялата власт на народа и да правим референдуми до окончателен световъртеж. Но другата хипотеза е още по-невъзможна - да се постигне някакво елементарно съгласие. В ситуация в която всички крещят възмутено, морално и прогресивно, очевидно съгласието е нереално. Което не е проблем единствено на властта.

Самите идеи, които прогресивната част от народа предлага също са доста дискутируеми. Например - мажоритарния вот. Дали някой се съмнява, че партиите ще имат последна дума при определянето на тази кандидати? И изобщо фиксирането в мажоритарното гласуване като някакво универсално лекарство за демокрация също е леко съмнително. Защото мажоритарните кандидати лесно могат да бъдат купени с не чак толкова много пари? Или някой си мисли, че олигархията ще стои отстрани срамежливо усмихната?

И най-накрая - как прогресивните и усмихнатите си представят приемането изобщо на правила за избори, когато искат кабинета да си ходи? Кой ще ги гласува? Защото, ако дойде служебно правителство на власт, това означава, че парламент няма да има, а без депутати няма и нов Избирателен кодекс. И така влизаме в самоубийствената хипотеза на избори по старите правила на екстремната монтански школа.
И това е парадоксът на прогресивните. 
Все най-доброто искат, а все се получава както винаги.

1 comment:

Unknown said...

Господин Симов, с адмирации за много добрата Ви позиция по отношение на обществената криза в София. Да! Правилно съм написал! В София. И това ме навежда на мисълта, че "красивите" в протеста или не са наясно какво правят или някой отново стои зад иначе демократично изглеждащи хора. Толкова много сте прав, крещящо прав за скотската и нечовешка причина довела гражданите на България, народа, до отчайваща (в съвременен подтекст ) бедност. Тези красиви лица, dressed in fashion, свежи, позволяващи екзотични лакомства, недостижими за 90 % от останалите хора едва ли биха в хармония с онези в безпътица, отчаяние и болка - които понякога НЯМАТ какво дори са сложат на масата хорица. Бедни, съсухрени, нечисти, немити, несресани, миришещи лошо... Знаете ли, спомних епизод от Великата френска революция и прословутата фраза на Мария Антоанета за пастите... Парадоксално е но - при мен внушението бе същото, когато една млада симпатична добре облечена дама с тъмни очила си каза ей така - ами аз мога да си плащам сметките..
Ама как така!?? Ама как е възможно - това да е образът на българката интелигенция!?
Нима българският интелигент не е този, които съпреживява болката на хората, защото именно е интелигент и осъзнава отвъд видимата част, че да си в челните редици на националния потенициал, да си интелигент е нещо много повече от това да се подписваш за 2000 или за 3000 лева заплата всеки месец.
Кой допусна в България, да се насажда безотговорност, егоизъм, егоцентризъм и разслоение сред обществото. Интелигентните хора в България би трябвало да са най-чувствителния обществен индикатор, който се задейства, дори ако на баба Вела в село Тополчане и се накърнят правата. Опасният прецедент да се обособяват РЕГИОНИ НА БЛАГОПОЛУЧИЕТО(София, Варна Бургас, Пловдив) в България ще доведе до страшни бъдещи колизии. Та ние сме една нация! Една държава. Протестът изгуби своята национална идентичност, стана елитарен, дори подозирам, че започват процеси на манипулация и изпълнение на политически поръчки. Вие, господин Симов е сте дяволски прав и за друго - Правителството на господи Орешарски е ПЪРВОТО в България, чиито действия могат да бъде "обществено коригирани" !
И ако на НЯКОЙ това не му е изгодно започвам да съзирам тъмни сили...а жалкото е че пред тях стоят КРАСИВИТЕ!!!