Thursday, August 01, 2013

Менте-левичарите




Рефренът "БСП не е достатъчно лява, не е изобщо лява, БСП е дясна" често е удобна формулировка малка група от политически пирани да се опитват да откъснат електорат в лявото пространство за себе си. Тези дни една от най-демоничните фигури на прехода Александър Томов пак напомни за себе си. Той се обяви за спасител на левицата и анонсира, че през септември ще се прави Нова европейска левица, която вече ще бъде истинската лява алтернатива. Ти да видиш?!

Хората не са длъжни да помнят, но, ако изчисляваме правилно този проект ще е петата поред провалена партия на Томов. След напускането си на БСП той последователно създаде: ГОР, ДАР, "Българската евролевица", партия "Българска социалдемокрация". С повечето от тези проекти Томов живуркаше някъде в тинята на електоралното дъно, единствено през 1997 година успя да попадне в парламента с Евролевицата, но политическият му нарцисизъм успешно провали и тази партия по-късно.

Самата поява на Томов в политическото пространство вече е симптоматична. Очевидно някой си е въобразил, че БСП е в чак такава криза, че левият електорат би тръгнал дори и след човек срещу когото се води дело за източването на "Кремиковци" в момента. Очевидно има някакъв инженерен план за производство на менте-левица по българските хоризонти. А какъв по-подходящ фигурант за нея от готовият на всичко Александър Томов. Той няма и да е последния. Ще ги пускат един по един. Всичките зализани, костюмари, прогресисти, социалдемократи на думи. Голямата идея е да бъде създадена една левица - менте, която ще е тревожна на думи, но иначе ще се умилква като коте в краката на олигархията.

Самият факт, че БСП пречи на толкова много неприятни хора вече говори, че БСП съвсем не е толкова дясна, колкото я изкарват. Партията си има проблеми и трябва да изясни пред себе си каква е, но фактът, че срещу нея винаги излизат тези пирани на прехода, говори, че още не е за отписване.
Менте-левичарите много искат това да се случи, но напук на тях няма да стане.


No comments: