Monday, August 05, 2013

Мира Радева - пророкът на комедийния преход




От 2001 до 2011 година Америка си имаше Бин Ладен - универсалното чудовище, най-мощния генератор за национално единство, телевизионният злодей, психарят от пустинята. Абсолютно същата мисия у нас изпълнява социоложката Мира Радева/Янова. Дори, за да покажем, че пак сме първи в геополитическата надпревара можем да споделим, че тя тормози колективното българско съзнание, което всяка секунда воюва за запазването на здрав разум, много преди на историческите хоризонти на Америка да се появи брадатия терорист.


Мира Радева със страстта на оръжие за масово поразяване винаги избира най-подходящия момент да се появи на телевизионния екран и да зашемети народонаселението с поредната доза социологическа нервнопаралитична отрова за мозъци. Което е един от най-удивителните процеси на българската медийна среда. Мира Радева още от 1999 година е доказала, че нейните прогнози са като фентъзи-роман - звучат красиво, но описват алтернативна реалност. Заради това е чудна найсточивостта с която отново и отново я канят в телевизионните студиа да дава прогнози. Разбира се, изобщо не съм против забавлението, което тя осигурява и дори съм убеден, че тя трябва да присъства на екраните всекидневно, но просто смятам, че трябва да бъде сменен сегментът, където гастролира тя. Би трябвало да присъства на екраните в минутите за врачки, магии, всемирни спасители и древни славянски магии.
Наясно съм, че народът питае криминално подозрение към социологията и то донякъде с право и заради това бих апелирал не за друго, а просто да престанат да причисляват Радева към социологическата общност и да я направят председател на Асоциацията на политическите врачки, там, където сигурно почетен председател е онова тъпо и тъжно извънземно същество с шантавото име Унилсън. Все пак човек би трябвало да изисква от социологията минимална степен на научна обоснованост на прогнозата. Така де - ако видите, че хирургът, който трябва да ви оперира ви търси апандисита някъде сред зъбите ще скочите с протестни писъци от операционната маса и ще потърсите закрила от здравните власти. Същото трябва да се отнася и за социологията.



При новата си поява на тв-екран Радева успя да омагьоса за кратко аудиторията с няколко шармантни умозаключения. Няма да ги разказваме подредено, защото това е нелеката мисия на психиатрите, ние, и то в името на тъмните богове на социологията, просто ще се опитаме да разсъждаваме върху най-ключовите от тях. Знам, знам, безполезно е да търсим логиката във виденията на някой циклофреник, но циклофрениците раждат болезно поетични образи от които можем да съдим много за вътрешните им терзания и топлинни потоци.
И така нека да да започнем.


Твърдение номер 1: На предсрочни избори Реформаторския блок можел да постигне процентите на ГЕРБ.


Убеден съм, че в тази прогноза няма да повярва дори и съпругата на лидера на ДСБ Радан Кънев. Не че десницата няма политически шансове. Точно обратното - протестите волно или неволно събудиха дясната енергия и почти съм готов да се хвана на бас, че Реформаторския блок може би ще успее да докрета до десетина депутатски заплати, въпреки, че всеки проект в който е замесена Меглена Кунева изначално е осъден на зловещ карък.
Реформаторския блок още е в ембрионален стадий, така че е нелепо да се коронясва за победител в каквото й да е. Разбира се, има вариант в който Мира Радева да е искала да каже, че ГЕРБ ще се срине до четири процента. Което на този етап уви също е безмерна халюцинация. Единствената организирана дясна партия в страната с трайно присъствие в местата, които "традиционната десница" смята за маловажни, е ГЕРБ. Колкото и да ми се иска - Реформаторския блок и неговата победа на изборите изглеждат като тийнейджърски блян по манекенка на бански, случайно видяна по телевизията.




Твърдение номер 2: БСП и ДПС били основните виновници за дивия капитализъм в България.


Внимание, внимание! Тук имаме поне две новини просто трябва да преодолеете първоначалното отвращение от грубото изопачаване на истината. Първо - капитализмът в България е наречен "див". Тази модна социологическа новост в речника на Радева трябва да бъде изследвана внимателно. Очевидно от време на време на кораба-майка достига някой гневен сигнал от българската ментална действителност и "социоложката" се е усетила, че антикапиталистическите настроения в страната са изключително силни. Сега на дневен ред е приказката, че има някакъв друг капитализъм - мощен, светъл, силен, правдив, бляскав и справедлив, а ние тук живеем в някаква негова демо-версия, която е с ограничени параметри и само дразни. Всеки капитализъм е див. Единият е бляскаво див, докато другия си е див по естествен начин, но степента на бруталност е една и съща.
БСП и ДПС имат огромна вина за случилото се по време на прехода. Но напоследък с поетичната си невинност забелязвам как една част от анализаторите се опитват с широка душа да пренебрегват факта, че СДС изобщо някога е управлял тази страна. И че именно по тяхно време бе проведена криминалната приватизация, която даде собствеността трайно в ръцете на олигархията. БСП и ДПС съвсем не са невинни ангели, но да твърдим, че десницата е невинна като девойка от католическо училище е връх на перверзията изобщо. Десницата постулира този див капитализъм като нещо непреходно. нейните шамани и жреци обявиха държавата за някакъв непотребен израстък. И резултатът днес е налице.



Твърдение номер 3: Цялото общество се е изместило в център-дясно!


Йес! От всички твърдения това ме изкефи най-максимално. Ако под цялото общество разбираме живеещите в центъра на София, значи България не само е дясна, но психиатрично дясна страна. Само че след като се отдалечиш на два километра от жълтите павета виждаш една съвсем друга реалност. Хората в България, и то в огромната си част са ултра-леви. Искам да ме разберете добре. Това, че ги наричам ултра-леви съвсем не означава, че те са фенове на БСП. Точно обратното - огромна част от ултра-левите яко хейтят БСП, защото не е автентична и е размита. Но ако на този блуждаещ електорат му опишете няколко възможни икономически действия за една и съща ситуация - бъдете убедени, че той ще избере най-лявото възможно от тях. Или, хайде да го кажем така, ще избере онова, което минава за най-ляво. Това е драмата протестърския интелектуалец в тези размирни дни. Ако не трябва да говори с клишетата и да обясни какво точно трябва да се прави, ако победят, повечето от тях ще бъдат побити на кол. Народът няма да приеме нов разгул на приватизация, дерегулация и обяснения как минималната работна заплата е болшевизъм.
Склонен съм да се съглася, че една част от интелектуалния елит е в център-дясно, ама те винаги са били там и това е тяхната драма, защото народът не ги разпознава като нищо друго освен като нелепи мърморковци. Да твърдиш, че мнозинството българи са център-дясно това означава изобщо да не си даваш сметка за февруарските протести и за това, че хората, които излязоха тогава крещяха лозунги, които действат разстройващо на десния интелектуалец - "Национализация" например.



Твърдение номер 4: Привържениците на БСП са хора на миналото и носталгията.


Никога няма да спре да ме изумява страстта с която могат да бъдат отречени толкова много хора накуп. Това е част от канибалската същност на прехода. След 1989 година бе сатанизароно цяло едно поколение на хора на възраст от 30 до 45 години. Те бяха изхвърлени като ненужен боклук в покрайнините на общественото пространство и стана така, че всички подготвени да управляват държава хора бяха маргинализиране. Преходът се пое от "калинките" и резултът днес е очевиден - бедност, олигархия, абсолютно усещане за безвремие и Мира Радева.
Никой не отрича правото на един социолог, анализатор или мислител да бъде срещу ръководството на една партия. Това е адекватно и съвсем правилно политическо поведение. Но когато тръгнеш на кръстоносен поход срещу обикновените хора в една партия, а те съвсем не са малко и вкупом ги обявиш за ненужни носталгици, презрени останки от миналото, ти всъщност осъществяваш някакъв специфичен обществен апартейд. Значи политиката ще бъде за младите, красивите, съвременните и богатите, а останалите бедни лузъри, особено пък лузърите, които гласуват за БСП да си стоят там в по къщите и да не надигат много глава. Демокрацията е проект за абсолютно всички. Не може да има политическа легитимност в едно общество, където са изключени цели части от него. Не може да има легитимност в едно общество, където анализаторите говорят с езика на комендант от концлагер.
Към настоящия момент единствената голяма партия, която не се бута в тълпата в дясно е БСП. Дали тя ще стане автентично лява или ще се появи друг субект е въпрос на отделен разговор. Но от 23 години насам дърдорковците на прехода вряскаха, че БСП трбва да се реформир, а когато БСП се реформира и възприе икономическата дяснота като нещо неотменимо, сега същите дърдорковци пак извадиха от нафталина старите си клишета. Клишето - това е враг номер 1 на българския преход. Той (преходът) нито за миг не прояви фантазия и заради това неговият пророк днес се нарича Мира Радева.
На някои може да им е тъжно.
На мен ми е смешно. Честно. Смешно е.
Беше логично преходът да започне като комедия и да завърши с врачка-политически пророк и всемирен телевизионен спасител.

No comments: