Thursday, March 20, 2014

"Свобода": Да пребиеш своодното слово




Иронично е названието на украинската партия на Олег Тягнибок - "Свобода". В интернет от няколко дни се върти клип, който показва какво разбират под свобода неговите депутати. Те нахлуват в украинската телевизия, бият директора й, филмират това и го карат да подпише оставка. На записа се чува любимата дума на Майдана тези дни - "москал, москал". Провинението на телевизията и на нейния директор е едно-единствено - позволили са си да предават пряко речта на Путин от Кремъл.
От страна на официалната власт обаче не последва кой знае какво заклеймяване на тази постъпка. Премиерът Яценюк обяви, че не я одобрява. И толкова.

Записът на крайнодесните обаче разкрива истинското лице на всячески обгрижваната украинска власт. Власт, която има ясното съзнание, че няма никаква легитимност, защото не е дошла с избори и заради това започва да преследва всяка проява на обективност. Това е първата особеност на всеки бъдещ авторитаризъм - дори здравият разум започва да му прилича на опозиция. Новата власт набързо прекръсти улица "Институтская" на "Небесня сотня", но с такива пиар локуми няма да успее да реши проблема си с това, че я крепят именно кадри като извършителя на побоя - депутатите от партия "Свобода". Това ли ще е върховната изява на новата демокрация в Киев - отряди от депутати побойници и журналисти, които вече ще се страхуват да кажат истината заради риска да бъдат пребити от екстремистите.

Това клипче трябва да бъде гледано от всяка медия по земята, която си е позволявала да пръска розови мечти по отношение на украинските събития. Ако на власт бяха демократи, журналистите нямаше да бъдат в опасност нали? На този фон е позорно мълчанието на Европа. Ако си представим, че подобно нещо се случи в Русия - сега цялата преса щеше да гърми, че кървавите ботуши тъпчат свободното слово. Очевидно обаче на украинските екстремисти им е разрешено всичко. Включително и  свободата да бият журналисти. Защо ли? 
Интересни времена предстоят в Киев.

No comments: