Saturday, March 08, 2014

Моята малка виртуална Украйна




Когато светът се разлюля по начин незапомнен от края на студената война насам, май беше естествено и целият български фейсбук да изригне като ядрен реактор, оставен без контрол от страна на инженерите. Най-типичното умение на съвременния виртуален българин е неговото умение да превърне в бойно поле всяка тема от околната действителност. Почнаха да валят куршуми, престрелки, обиди, отряди от тролове атакуваха позициите. Светът тепърва ще има да свиква с това, но ние в България отдавна сме закалени виртуални градски талибани, калени в битките на хейта, ошлайфани в огъня на ругатните, изобщо готови сме за новия свят, който предстои. И по този случай пускам една снимка за начало. Неизвестен руснак се е изказал в леко циничен дух за цялото управление на Украйна досега. Човек трябва да се разделя с демоничен смях с миналото. Иначе щеше да е твърде скучно.








Автентична случка в метрото - една възрастна дама си изтърва спирката, после нещо се разтюхка като майдановец срещу Путин, а най-накрая заговори най-близко стоящия до нея (аз). Не ми е много ясно как от обикновеното изтърване на спирка стигнахме до отправения въпрос - "Какво най-много цениш в жените?". Пфуу, как се отговаря на това? Питайте ме какъв е смисълът на живота, питайте ме кой застреля Кенеди, питайте ме дори колко пъти си е сменяла силикона Памела Андерсън, бих могъл да ви намеря отговор, ама този въпрос ме хвана неподготвен. И тогава отговорих първото, което ми дойде наум, а то беше: "Те умеят да правят света по-хубав". Май уцелих нещо като джакпот, защото възрастната дама не само оцени отговора, но и поиска съвет как да набие тази истина в главата на съпруга си. Тук вече бях безпомощен да дам съвет, което е необичайно състояние за един журналист. Та разговорът остана философски незавършен...Но изводът си ми харесва. С други думи - честит празник на тези без които светът щеше да е подтискащо и грозно място в което цари непрестанна, ама непрестанна тишина :))))))


---------------------------------------------------



И понеже е петък, и понеже е време за поезия, и защото така го изисква времето, и защото така го налага епохата, и защото така се борим активно с хейта, едно изящно, много лирично и много тъжно стихотворение от Васил Сотиров. Не го слагам, за да ви натъжавам, а поне за малко да ви изведа в други мисловни орбити. Това стихче го възпроизвеждам наизуст. Толкова пъти съм го чел, че дори насън да ме бутнат ще ви го изрецитирам


Любовта на клоуна


Васил Сотиров


Кажи защо със мене плака тихо
сред този вечен смях, жена красива?
Е, колкото до мене аз съм свикнал,
ала на теб това съвсем не ти отива.


Ела довечера във свойта ложа
и не плачи - усмихвай ми се мълком.
Най-новите си устни аз ще сложа
и с тях ще те целувам дълго.


Танцуваш горе - под самия купол,
усмихната, мечтана, цяла в бяло,
прощавам ти, когато падаш духом
и все се моля да не паднеш тялом.


Падението - чакат го мъжете.
Не падай, сетен лист на мойта есен!
Танцувай, ах, танцувай по въжето
с което утре аз ще се обеся.


--------------------------------------------------------



Няма да коментирам нищо. Но в Богданов дол, където ще има избори, коалицията срещу БСП вече официално се състои от следните партии: СДС, "България без цензура","Атака", Реформаторски блок и АБВ. Тези партии подкрепят един и същ кандидат. Честито!!!


------------------------------------------------------


От днес откривам на стената си рубрика: "Развитието на демокрацията в Украйна" в която с възторг ще говорим за свободата, която броди като гола мацка от "Фемен" по улиците на тази държава и заразява с пленителния си палаво неолиберален дух съзнанията на човечеството.
Днес в рубриката четете:


- Лидерът на проруско настроените в Донецк Павел Губарев бе арестуван и в момента е в неизвестност. Ето как толерантно се отнася демокрацията към различно мислещите. Слава на свободата в Украйна!


- Лидерът на "Десен сектор" Дмитрий Ярош обяви, че ще се кандидатира за президент. В почти същото изявление той призова армията да му бъде дадена под контрол и щял да се справи с проблемите на Украйна. Ето как европейският дух и либералните ценности цъфтят и дават плод.


- Активистка на "Фемен" обяви, че Тимошенко е три пъти по-корумпирана от Янукович. Това показва, че някои от прогресивните сили в Украйна ни си ъпдейтват навреме правилната линия. Тимошенко бе гост на ЕНП в Дъблин. Очаква се скоро в центъра на Киев да бъде построена църква на нейно име.


Алелуя!


---------------------------------------------------------


"Социална Европа е факт, благодарение на дясноцентристкото управление". Бойко Борисов. Казано с други думи това твърдение се родее с "девствеността е възможна благодарение на управлението на изнасилвачите" :)))


-------------------------------------------------------


Готин виц, разказан от Божидар Димитров на страниците на "24 часа"


Химлер се обажда на Хитлер и му казва:
- Шефе, сънувах страшен кошмар. Сънувах, че Русия и Украйна воюват, а Германия ги разтървава...:)))))


-------------------------------------------------------------


Доживях! ДоживяХ! Видях как наричат др. Турхан Апдула червен трол...:))))))) И то само, защото попита защо най-видните протестъри си държат парите в банката на Цеко Минев. Тролска му работа :)))


-----------------------------------------------------------------


Хахах, не знам дали имам повече какво да постигам в този живот. Щом Сашо Диков в национален ефир ме определи като "Вапцаров-джуниър" значи оттук-нататък ще трябва да се боря за титлата "Карл Маркс - син" :))) Старият перко, разбира се, се опита да го каже иронично, но аз го възприех като най-големия комплимент, който някога съм получавал, ей богу :)))


---------------------------------------------------------------


Честно. Щях да разбера, приветствам и бурно да одобря внезапния пацифизъм на дясната интелигенция и шокираните им изражения от руската интервенция в Украйна, ако поне един от тях, поне един-единствен бе заклеймил навремето окупирането на Ирак от страна на САЩ и то на крилете на една абсолютна лъжа. Иначе поне да си признаят, че стандартът им е палаво двоен - когато САЩ окупира това е върховен израз на демокрация, а пък, когато руснаците си защитават интереса - това е чудовищно посегателство срещу светлите ценности на свободата :)))


-------------------------------------------------------------------


Чета заглавие "Лекари скочиха срещу Криско" и се развълнувах, че медицата най-накрая е напреднала дотам, че е открила връзка между раковите болести и слушането на български рапъри, подобни на бактерии, станали известни с това, че участват в кампания срещу пиратството без да е регистриран дори и един опит някой да изпираства тяхна песен :))) После видях, че дописката е за друго и въздъхнах екзистенциално - очевидно теориите ми все още изпреварват науката :))


--------------------------------------------------------------


Eдин виц само за русофили. Моля останалите да не го четат.


Попитали Радио Ереван: "С кого граничи Русия?"
Отговорът бил: " С когото си поиска" :))))


---------------------------------------------------------


Малко алтернативна история. Четиво в помощ на десни историци.


Годината е 1877. Трета американска армия акостира в Черно море. Горди пехотинци с вик "Свобода за България" бомбардират отдалече османската армия. Американският президент събира журналисти в Белия дом, за да даде пресконференция на тема: "Ние не водим война, ние само налагаме мир в дивите части на света и ги облагородяваме с либералните ценности". Междувременно по погрешка американската армия е изпотрепала три чети с опълченци - приятелски огън. Командващият армията изпраща съболезнователна телеграма на семействата. Американските войски стигат до Карнобат. Следва съвещение в Белия дом - броят на жертвите нараства. Почват да търсят нова коалиция на желаещите, за да има повече пушечно месо. Американският президент дава изявление, че ООН още не съществува, но той вече го хейти, защото не иска да прати сини каски да помагат в мироналагането. Междувременно пресата гръмва - фирми на републиканската партия са пращали пушки на Османската империя. Конгресът се събира, за да мисли дали да не импийчне президента. Американската армия гордо прави първата си база на Черно море. Президентът обещава престоя да не продължи повече от 240 години. Американските фирми почват да наддават за следвоенното възстановяване на България. Мозъчен тръст от протонеолиберали пише концепция за това как България да стане данъчен рай и държава без данъци. Американският президент чете слово за това, че България още няма индустрия, но приватизацията е ключът към успеха. Междувременно битките продължават. Терористични групи почват да смущават реда в освободените градове. Голямо нещо е да те освобождават американци...:))


-------------------------------------------------------------


Знаете ли кое е най-тъпото във фетишистката битка с паметниците на психодясното. Това е битка с мъртви хора. Това е някакъв вид политическа некрофилия, която не дава спокойствие на тези, които измъчва душевно. Тях изобщо не ги интересува бъдещето, пет пари не дават за нищо - тях ги интересува единствено удовлетворяването на болезнената им страст към поругаване. Любомир Левчев беше прав, когато навремето каза, че "бездарието е фашизъм". Това, което виждам аз е едно абсолютно бездарие, преминаващо в кресливо бояджийство. И не забравяйте - фашизмът днес никога няма да си признае, че е фашизъм. Но има сигурен признак за него - той никога няма да прости на тези, които го наритаха така яко навремето, че му изкараха топките през гърлото...:))))



---------------------------------------------------------------



Като чистокръвен българин, тоест човек възпитан в интелектуалния дух да смята, че всичко в страната му е възможно най-лошото на света, с удивление схванах, че основите на моята менталност са силно подкопани. Рим е великолепен град за който не биха ти стигнали и 50 години да го разгледаш. Но метрото им е ужасно - то прилича на среднощна сюрреалистична фантазия на Стивън Кинг - опикано, мръсно, полуразбито, нашарено, тъмно и с изключително странен аромат. Изобщо, когато човек се повози на метрото в Рим е в състояние да оцени това, че софийското си е прилично. И също така - много се оглеждах, но хубава италианка просто не успях да видя. Според моята теория във всяко италианско поколение се раждат по около 3,4 красиви жени и всичките стават киноактриси, за да правят лъжлив имидж на страната си :))))) — в Roma, Italia.


-----------------------------------------------------------------------


В Рим вали. После грее слънце. После пак вали. Този град е разглезен от висшата мода - държи се като манекенка, на която Долче и Габана са отказали договор...:))


-------------------------------------------------------



Егати, 5 сутринта е, а аз съм на летището на път към Рим...Кой каза, че живота на пътешественика е лесен


-----------------------------------------------------------


Забелязвате ли, че живеем в епохата на информационното варварство. Изобилието от медиите не разширява кръгозора, а сякаш завръща виртуалния човек в праисторическите времена, когато всяка лъжа спокойно е можела да постигне статут на религия. Сега постигането на истината е с пъти по-сложно. Защото човек е заливан от лъжи, манипулации, откровени неистини, сензационни заглавие. И в тази перманентна какафония от истерия и лъжи, виртуалният човек неусетно се завръща към варварството. Вероятно заради това избуяват и тези култове - ненавист към ваксините, търсачи на кеми-трейлс, тролове на повикване, разобличители на световното правителство, звездобройци и шамани. Кой да подозира, че в мига в който трябваше да стъпим на по-високо еволоционно стъпало - хомо виртуалис ние всъщост се сринахме обратно към варварството, където пак са почнали шаманските танци край огъня...:)))


------------------------------------------------------------


Прочетох някаква статия на Константин Вълков за ситуацията около Украйна. Основната му теза е, че Русия е обречена да изгуби битката на идеите, защото навсякъде хората се прибират и си готвят в немските печки, сядат си в шведските дивани, пускат си американско порно и се кефят на "Оскарите". Не казвам, че Русия печели. Вълков е прав - Русия губи. Но, мамка му, случващото се в момента е всичко друго, но не и война на идеи. Това е война на няколко икономики за жизнени пространства и представянето на тази корпоративна касапница като някакъв идеологически сблъсък си е ебахти перверзията. В статията ме изкефи и друго. Според Вълков - немските печки, скандинавските мебели и "Оскарите" - това са идеите на Запада. Което ми се струва първата честна позиция от много години насам. Защото другите - права на човека, свобода, толерантност, солидарност отдавна са само изхабени плакати, които събират прах и никой пет пари не дава за тях :)))


--------------------------------------------------------------


Охх, не мога да се въздържа. Чета, че създали нещо, наречено "Дясна алтернатива за България". Поетичното въображение винаги надделява над реалността. Направо да бяха кръстили коалицията си с истинското й име: "Бедност, глад, приватизация и фолк". Щото, както и да го гледам всичко дясно все натам ми бие :)))


---------------------------------------------------------------


Георги Близнашки днес е обявил, че били събрани 420 хиляди подписа за референдума. Интересно. Вчера подписите бяха 300 хиляди, днес вече скачат направо като краката на танцьорка на кан-кан. Май формулата за изчисление на тези гласове е такава - взимаш първото произволно число, което ти дойде наум, умножаваш по броя на всички милиони, които президента има в банкови сметки, делиш на броя на вилите му, а след това повдигаш на трета степен (броят на въображаемите любовници). Полученото число се съобщава на медиите :))))


--------------------------------------------------------------


Не, не, не, дръжте ме да не падна. Цветанов се оплака, че в полицейската акция по задържането на 1,5 тона кокаин имало много, цитирам, "политическа пропаганда". Shoot me now! Честно, това е все едно Азис да се оплаче, че в клиповете му има много голи мъже, хахаха :))))


---------------------------------------------------------------


Величествена литературна драма е разтърсила китното Русе. По вестниците чета разтърсващата история на един самотен русенец, станал жертва на българската поезия. Пичът се опитал да прекъсне поетеса докато рецитира стихове, а в отговор тя го наръгала зловещо и доколкото се разбира от журналистическите материали - стресирала го е за цял живот. Сега този образ ще чете всяка следваща стихосбирка като трилър, бъдете убедени. Но смятам, че е тъпо да съдят поетесата. След като Асен Генов нарича политически протест страстта си да боядисва паметници в розово, значи тази поетеса спокойно може да пледира, че е демонстрирала на живо как литературата може да бодне читателя като джобно ножче човешко ребро :))))


------------------------------------------------------------


Чухте ли, че в ГЕРБ имало разцепление? Тези, които внасяли хероин остро възразяват срещу политиката да се протежира само кокаина...:))))


------------------------------------------------------------------


"Рядко пия. Аз съм от ония, дето излизат да ударят по една бира и се събуждат в Сингапур с брада до кръста." Реймънд Чандлър, "Кралят в жълто" :)))


---------------------------------------------------------


Сега да ви обясня моето отношение към срещата на Плевнелиев с Путин. Не Плевнелиев трябва да дава обяснения за нея. Според мен за Путин тя е доста по-обидна :)))))) Само за информация на дежурните хейтъри - след написването на този статус, веднага отивам на касата на руското посолство, за да си взема хонорара - половин бутилка водка, три сельодки и гола снимка на Алла Пугачова от 1977 година :)))))))


-------------------------------------------------------------


"Ющенко просрал НАТО, Янукович - ЕС, Тимошенко - все...". Изстрадана украинска мъдрост :)))))


--------------------------------------------------------


Украйна иска първоначален кредит от 35 милиарда за икономиката си. Мисля, че бяха дотук с евроинтеграцията...:))))) Европа обича да дава акъл, но не и пари.


--------------------------------------------------------------


В автобуса Пловдив-София изтеглих късата клечка. Оказа се, че седя на седалка пред две млади дами, които не спряха да мелят по целия път на глас, достатъчно висок, че да смути и преялата Искра Фидосова. И по време на целия път те успяха да злословят срещу някаква тяхна митична колежка на име Ванеса. Ванеса в този разговор се проявяваше нещо като аватар на Сатаната, примесен с примеси от психарска Джаки Колинс. От подробният разговор научих, че тя била коварно създание, но с големи цици, ужасна интригантка, но с дълги крака, абсолютна тъпа, но с хубав задник и резултатът беше нещо, което евентуално би написала подпийналата Кандис Бушнел - двете говорещи дами описаха свят в който властта на тази Ванеса и на нейните интриги била абсолютна и всемогъща. Казвам ви - пред мен бе изграден такъв образ, че трябаше да събера всички сили на волята си да не се обърна към дамите и да им кажа: "Моля ви, ако чуя още една история за тази Ванеса, без някоя от вас да ми даде телефона й, ще потъна в световна тъга..." :))))))


--------------------------------------------------------------


Чудно ми е кога ще сетят да тарашат и "Дондуков" 2 за бело. Тези постоянни усмивки не са току-тъй да ви кажа...



-------------------------------------------------------------


Братче, ама тия в ГЕРБ верно си падат по белото. Първо хванаха Боевски с кокаин, сега тарашат Орлин Алексиев...Май сериозно сме бъркали като сме взимали ГЕРБ за партия. Тия просто са си били една политическа фабрика за синтетична дрога :)))


---------------------------------------------------------


Познайте кой е казал това?


"Това схващане в България, че ние имаме право на лично мнение е доста спорно от професионална гледна точка. Знаете ли защо? Защото, когато журналист застава пред микрофона, не заставаш в своето лично качество, а като ти служител на една компания, в случая медия".


Авторката на това мнение е Мария Стоянова от СЕМ. Да преведем - когато репортерка кряка оргазмично, че умните и красивите са върха на политическата мисъл в страната - това е обективно представяне на информация. Когато обаче разговорът се отнася за Петър Волгин - изведнъж журналистите нямат право на никакво мнение. Как да не се изкефиш на тази сатанинска диалектика.


----------------------------------------------------------------------


Кажете ми - Джъстин Тимбърлейк не е ли истински феномен. Толкова песни да е изпял, а нито една от тях да не хубава...:)))))))))) Това е американският аналог на Графа


----------------------------------------------------------------


Знам, че става банално, но искам да ви дам една сводка за нивото на "демократичната и европейска" мисъл у нас. От сутринта секцията ми "други" в съобщенията бе пълна с около 10-12 писма в които най-големите демократи, носителите на европейското бъдеще, страдалците за свобода, ми предлагаха всякакви видове помощ, за да бъда наритан, пребит, смазан, повесен, унищожен, стъпкан като хлебарка. Никога не съм подозирал също така, че в българският език има такова разнообразие от прилагателни, които демократичната общност стоварва върху гърба ми. Изумително е колко време са отделили разни хора да се занимават с моята скромна личност докато този свят е пълен с толкова по-полезни неща за правене. Част от рецептите за отърваване на света от мен, убеден съм, съм физически невъзможни, но постиженията на демократичната мисъл в усвояването на псувни ме изпълва с възторг за бъдещето :)))))



---------------------------------------------------------------


Сега ще се опитам да обясня нещо. Цял ден се опитвам да го преглътна, за да не хвърлям камъни в морето от гневни статуси, но вече ми кипна. България трябва да обърне внимание на конфликта в Украйна, но не по начина по който си представят тези, чието слово започва да прилича на протестантска проповед. България е длъжна да са намеси, за да защити българите, които живеят на територията на Украйна, това би трябвало да е първият, непосредствен и постоянен фокус на всичките ни усилия. Защото тези, които днес по площадите викат: "без жидов и москалей", утре като нищо ще се сетят, че българите също им пречат и тогава кой ще поеме отговорност, ако се случи нещо, а? Майната му на Янукович, да се продъни в ада дано, майната им им на триото Яценюк, Кличко и Тягнибок, които позволиха екстремистите да вземат връх, но България има интерес да запази своите сънародници в Украйна, да им предложи помощ. Вместо това журналистът Атанас Чобанов, дясно перо и съвест, разбираш ли, обяви, че се срамувал от тези 200 хиляди рубладжии с български произход в Украйна. Аз нямам какво да кажа повече. Думите са безсилни пред тази мерзост.


------------------------------------------------------------------


Костов е хвалил Орешарски в Кърджали. Очаквам нивото на алкохолизъм сред традиционната десница рязко да скочи :))))


------------------------------------------------------------


Един култов виц:
Две зомбита тръгнали на парти. По едно време едното зомби се обръща и гледа - другото зомби си влачи надгробния камък:
-Абе ти защо си завлякъл тоя камък бе!
-Аааа,аз без документи никъде не ходя! :))))))))


-----------------------------------------------------------------


Точно преди една година, някъде горе-долу по същото време, старият репортер чу една от най-прелестните политически вести в живота си - Бойко Борисов е подал оставка! Радостта от онзи миг още ме топли. И понеже в миговете на такава радост душата на човек е безпомощна да се съпротивлява на литературата, аз последвах това, което древногръцкият поет Алкей ни е оставил в завет преди много епохи. Той е написал:


Днес трябва всички
да се напием — дори насила, защото
тиранинът Мюрсил е мъртъв. :)))


------------------------------------------------------------


Попаднах на едно старо стихче на Киплинг и се разчувствах. Тоест няма как да издържа да не го постна тук:


Безчислена флотилия
изпратил съм в Бразилия,
а сам стоя на кея!
Ще ида ли в Бразилия,
Бразилия,
Бразилия?
Ще видя ли Бразилия,
преди да остарея?


----------------------------------------------------------------


Алооооо, жълтите сайтове, ще ви съдя до дупка. Не може да му пуснете заглавие "Вижте Преслава без сутиен! (снимка)", а когато човек тръпнещ от естетическо вълнение отвори новината да разбере, че снимката е на Преслава със сутиен, а историята да е за това как през 2001 година, в някаква далечна галактика Преслава излязла без сутиен в резултат на което настроението на пролетариата е скочило с няколко степени...Ако още няколко пъти натрупам такива разочарование, страх ме е, че ще се наложи да издам тъжна стихосбирка :))


----------------------------------------------------------------


Сериозно се плаша. Първият път, когато Иво Инджев писа за мен ме нарече екстремистът Симов. После станах Симов притворният гад, който се прави на хрисим пред хората, а бесува сатанински в нета. След това станах Симов - наемният килър на задкулисието, който се смее над шегите за доблестните стари ченгета, станали десни. Сега виждам, че в последната си статия пичът вече ме нарича Сашко. Почнахме от Екстремиста и стигнахме до Сашко. Голямо нещо е любовта, ей :)))


---------------------------------------------------------------


Благодарение на брилянтен коментар на Severin Sabahi ми хрумна, че няма да се учудя, ако следващата седмица видя заглавие: "Цветан Цветанов: От пет години се боря с кървавия режим на Борисов. Татуирах си Бареков, за да покажа, че повече не мога да търпя" :)))


---------------------------------------------------------------


Цветан Цветанов е оръжие за масово поразяване. Преизбраха го за заместник-председател и днес имаме нов депутат-отцепник от ГЕРБ - Красимир Стефанов. Готиното, разбира се, е, че именно Стефанов е този, който прикри Цветанов по казуса с 6-те с апартамента и даренията от неговите тъстове. Но в един мафиотски клан почнат ли да си подават оставките и да се правят на независими - пиши ги бегали :))) Така като гледам - май най-накрая в ГЕРБ ще си останат само Борисов и Цветанов :))



-----------------------------------------------


Конференцията на ГЕРБ:


Абсолютна показност поразяваща разума.


Приветствия преминали в нещо средно между сапунена опера и театър на абсурда.


Инфантилен анализ и дебелоочие.


Прави ми впечатление, че цялата политическа система с бързи крачки се стреми към превръщането на всякакъв вид политически форуми в риалити-шоу. Всичко е изпипано като спектакъл, аранжирано, подредено, изчистено. Липса на всякакви импровизации, което е самоубийствено за всякакъв вид политика. Така човек остава наистина с усещането, че политиката не се прави пред очите му, а накъде в тъмнината отзад, в някаква пъклена алхимична лаборатория, а на него му вадят крайния продукт, обикновено някъкъв проклет хомункулус и той трябва да го приеме, независимо дали иска или не. Задкулисието не винаги е някаква конспирация. То може да бъде и приемането на спектакъла като единствена форма на съществуване. Казаното не важи само за ГЕРБ. За всички важи.


-----------------------------------------------------------------

Денят на любовта свърши и съдейки по ФБ-то пак сме си в обичайната година на хейта. Хубаво е, че някои неща просто са постоянни :))))))



No comments: