Sunday, October 28, 2018

WC-премиера демонстрира класовата арогантност на един ояден милионер



Вицепремиерът Валери Симеонов е абониран за повечето скандали в кабинета "Борисов" 3. Още от първите му дни на поста стана ясно, че е въпрос на време той да гръмне и изтрещи като политическа бомба, която е останала без контрол. Той нямаше още дори месец на поста, когато, за да защити кадър на своята партия изригна пред една медия, че може и да си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд навремето. Малко след това партията му излезе с една позиция срещу зелената евродепутатка Ска Келер, пълна с обиди и квалификации, които стигаха до ръба на цинизма. Медийните дудуци на вицепремиера обаче бяха склонни да обясняват всичко с неговия спонтанен характер и непремерен речник в който обаче виждаха автентичност, която се харесвала на хората. А Симеонов реши да не се оставя критиците си, а да блесне в пълната си светлина. Заради това част от проявите му минаха границата на нормалното и завиха рязко дори към сатиричното. Незабравими ще останат рязането на лентичка на тоалетни в граничен пункт, който му спечели прякора "WC-премиера" и патетичното възторгване пред оградата на границата, която поетичното му въображение описа като "великата българска стена". А нощните му разходки из курортите, за да следи нивото на шума ще останат дълго в политическия фолклор на страната, което си е постижения в България, страна в която в политиката са дебютирали не един и два клоуна в мътните години на прехода.
Това, което през цялото време бардовете на властта умишлено не поискаха да видят, че това, което наричаха "автентичност" е един неподправен цинизъм, а речникът на Симеонов не е продукт на откровеност и честност, а на безгранична арогантност и високомерие, което минава всички търпими граници. Крайният продукт на този произвол го видяхме миналата седмица. След заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вицепремиерът рязко се нахвърли срещу майките на деца с увреждания, обвини ги, че се опитват да извиват ръцете на властта и дори се усъмни, че децата им са болни. Ефектът от думите му беше като запалването на клечка в барутен погреб. Обществото се възпламени, а опозицията моментално поиска неговата оставка. И то напълно основателно. Хората отдавна подозират, че властта се отнася с тях като с ненужна тежест, като към някакви постоянно мрънкащи лузъри, които вечно искат повече пари, а сега получиха съвсем откровено доказателство за това.
В друга държава въпросът за оставката съвсем нямаше да стои на дневен ред, защото такива като Симеонов още на петата секунда от скандала щяха да са подали оставка. Цели правителства са падали за съвсем по-дребни скандали, но тук понеже границите на нормалното отдавна са дръпнати до космически стойности, вицепремиера не само се запъна с оттеглянето си от властта, но и се заинати, че е прав. "Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума", написа той във фейсбук, заел позата на някакъв обиден дисидент. Ето това е неподправения цинизъм, който си е въобразил, че говори от висотата на някакъв върховен господар на истината. Разбира се, че Симеонов трябва да подаде оставка. Той си позволи това, което никой преди него не е правил - да демонстрира на хората с проблеми, че ги смята за утайки, че тяхното мнение му е в някаква тежест. Повече от цинично е, че вицепремиерът, който е натоварен да отговаря за демографската политика показа такова отношение към майките на деца с увреждания.
Въпросът за оставката на Симеонов e морално парлив, обществено значим и медийно турбулентен, но за съжаление е второстепенен Защото най-важното в такава ситуация е да диагностицираме правилно проблема. А това няма как да се случи в рамките на наложения ни либерален модел за обяснение на света и обществените ситуации. Пред нас нямаме просто един политик, който се отнася цинично и пренебрежително към социални искания. Имаме един ояден милионер, който го прави. Симеонов е не просто политическо лице на патриотите, той е мастит бизнесмен, който е получил власт. И отвратителното му изявление не е аномалия или случайност. То е преднамерен израз на класова арогантност. Не напразно е дадено не пред "Господари на ефира", както се опитва да внуши медийната пропаганда на управлението, а пред телевизия СКАТ. Имаме съвсем целенасочено и брутално послание. И е израз на ярък класов интерес. Съвсем нормално е един богаташ да се изнервя на искания, които подриват работодателският му иннерес. За да разберем това е необходимо да чуем целият поток на неговата мисъл, а да не спираме единствено до подозрението, че децата били "уж болни". Малко по-нататък Симеонов се разпевна, че майките искали закона с "чисто материални цели". От луната ли падаш бе, братче? Разбира се, че е с материални цели. Майките искат да имат достатъчно средства, за да се посветят на децата си, за да им подсигурят средностатистическо съществуване и приличен живот, а не тяхното поколение да бъде изолирано, потопено в мизерия и напълно остракирано от обществото. Те не искат лукс. Не искат лежерни ваканции в хотелите на братя Диневи. Не настояват за лимузини и хайвер. Искат нормалност. Искат държавата да забележи, че съществуват. И едва ли са предполагали, че държавата (а Валери Симеонов печално е лицето на държавата днес) ще ги отчете с досада, гняв, презрение и ярост. Откъде майките могат да подозират, че държавата е похитена от такива не-хора, лишени от съвест и съчувствие. Но как да получат нормално отношение от човек, който дотолкова е опериран от човечност, че собственият му син преди време разказа как баща му в миговете на неговата най-голяма криза му е казал да се оправя сам. Подобно отношение е само на крачка от това да каже, че хората с увреждания трябва да бъдат разстрелвани, за да не се пречкат на високохуманния бизнес и да не му развалят качественото храносмилане. Срещу нас нямаме картина на просто обикновено мракобесие. Това е корпоративен фашизъм.
Не съжалявам за констатацията си. Валери Симеонов доказа, че е взел две трети от пътя към фашизма. Сега вече съм убеден, че има и майтапчийски снимки от Бухенвалд. Неговото отношение към майките е същото като отношението на комендантите на концлагери към затворниците в тях. Това е език на омразата в най-чистата му форма и отношение. Ако такива хора останат във властта, то България показва, че е напълно обезмислена, разпарчетосана, морално фалирала държава, чийто елит цели просто да я приключи набързо, за да си получи комисионните.
Оставка!

No comments: