Sunday, May 26, 2019

Деси Радева – тайното оръжие на президента



Екзотична медийна ситуация. Насред ожесточено предизборна кампания, когато сблъсъкът между БСП и ГЕРБ заприличва все повече на митологична война със светкавици, бомби, трясъци и напрежение, един гневен статус на Десислава Радева във фейсбук, посветен на "Луфтханза", изведнъж отклони вниманието на журналистите от битката и те изписаха тонове мастило за него. Най-интересното е, че медии, които иначе много държат на журналистическите стандарти и все бърчат гнусливо носове, изкарвайки се върховни пуритани на обективността, напълно заплюха собствените си принципи и се принизиха до най-жълтите клоаки, за да нахранят злобата си към съпругата на президента. И понеже в България жълтенията логично избива като венерически обрив в политиката, то закъсненията на депутати от ГЕРБ по темата не закъсняха. Нека да обясним - в своя статус Десислава Радева се гневеше на закъснението на полет на "Луфтханза" и обясняваше, че дразнещото в ситуацията дори не е самото закъснение, а неуважителното държане на служителките на авиолинията, както и пълната липса на информация. Статус, който можете да срещнете на десетки стени на обикновени българи, оказали се пленници по неволя из летищата по света. Лично аз съм виждал не един и двама мои приятели изкарани извън нерви именно от "Луфтханза", които не сдържаха реторичен бяс, за да описват драматичните ситуации. Само че политическите коментари съвсем не се съобразиха с правото на Радева да бъде гневна и да не крие това. Точно обратното. Според най-маститите медийни остриета на ГЕРБ изведнъж съпругата на президента се оказа едва ли не заплаха за инвестиционния климат у нас. Четох апокалиптично бесни политически мнения в които Деси Радева беше изкарана ходещо торнадо, която може да се застраши не само инвестициите, но и националната сигурност. И култовото - дори българската секция на "Дойче веле", нещо като резервоар на напудрени и суперскучни досанците с претенции за величие, решиха, че темата е достатъчно важна, за да напишат цяла статия в която, разбира се, нищо не се казваше, но се усещаше характерното за тези среди общо недоволство от състоянието на вселената.
За мен тази ситуация е повече от парадоксална. От една страна медийният слугинаж на ГЕРБ постоянно се гневи, че статут "първа дама" в българската конституция няма и, че израз на върховен цинизъм постоянно да ни занимават с Десислава Радева, а от друга страна в момента в който съпругата на президента напише дори и половин запетайка във фейсбук, същата орда от възмутени тролове веднага започва да се плюнчи и да пише гневни коментари, есета, текстове и статуси във фейсбук. С такова мощно медийно внимание, дори и напълно хейтърско по своята природа, най-яростните отрицатели на Радева всъщност я превръщат в незаобиколим интелектуален, а дори и политически фактор. Ако мненията й нямаха значение щеше ли някой да губи толкова много време да ражда сензационни заглавия, ако думите й не тежаха щяха ли представителите на психодясното ден след ден да упражняват плюенето на отрова по нея, ако съпругата на президента беше толкова странична фигура, то тогава защо орда от политически йезуити и мракобеси я следят похотливо (в политическия смисъл на думата) какво прави, къде ходи, с кого говори, а дори и каква музика слуша.
Според мен процесът си има обяснение. Цялата медийна глутница се фиксира в Десислава Радева, защото търсят начини за мръснишки атаки срещу президента. Радев се появи в политиката с незапомнена биография на човек, който няма никакви тъмни петна в своето минало, с безупречна история и без никакви политически обвързаности. А интригантската основа на съвременната българска журналистика си няма никаква представа как да сдъвче и проумее такива хора. Заради това решиха, че вместо да инквизират президента, те ще инквизират постоянно неговата съпруга, за да създават постоянен дискомфорт на семейството. Това е манипулативен, интригантски и отвратително нечистоплътен подход, но за съжаление това е средата в която трябва да съществуваме на десетата година откакто ГЕРБ като вампир за засмукали властта. И така ставаме свидетели на чудовищни изращения - депутати да коментират статуси във фейсбук. Това е толкова нелепо, че дори е трудно за писане, но няма какво да се направи. Тук е така. Блатото обича скандалите и живее от тях.
Не знам дали непукизма на Десислава Радева ме притеснява или радва. Може би второто е повече. Защото тя е наясно, че е следена, че всеки неин пост се чете от десетки враждебни очи, че е въпрос на две минути от неговото написване заглавията да гръмнат и да бъдат максимално враждебни. Но въпреки това тя не се отказва да споделя своите мнения. Дори понякога ми се струва, че Радева много хитро е открила начин да манипулира цялата тази враждебна мъгла, защото е наясно, че каквото й да напише, то ще бъда раздуто до сензационни размери. Президентското семейство е наясно, че съществува в изключително враждебна и разярена среда, така че едва ли си отказва тези малки радости...
Текстът можеше да свърши и тук, защото го чувствам логично, а и политически завършен, но в името на журналистическата обективност нека да се опитаме да видим процеса и от друга гледна точка. Независимо дали в конституцията има институция "първа дама" или не, всички сме наясно, че съпругата на президента не е случаен глас, нито просто поредният гражданин, който може да изригне в антикорпоративни проклятия, колкото и да би ми харесало лично на мен. Опитах се да видя какво е виртуалното поведение на няколко известни президентски съпруги от световната политика и навсякъде се набива на очи, че те се държат в мрежата досадно протоколни. Снимки от събитията, обяснителен текст и толкова. Няма лични мнения, позиции, а само от време на време някое палаво намигване към личния живот, което със сигурност е правено по съвет на пиари. В този смисъл Деси Радева е по-автентична от всички от тях, но и същевременно политическа опасност за Радев, най-малкото, защото може да го вкара в обяснителен режим, нещо, което шайката, която управлява би искала най-много. Досега президента не се е поддавал на този натиск, но опитите няма да спрат. Ще бъде ровено, стържено, измисляно. Мога да си представя президентска съпруга, която напълно е потънала в медийните сенки. Половинките на всички държавни глави досега бяха точно такива. От друга страна ми се струва, че за България е повече от освежително да има първа дама, която не дава пет пари за жълтия политически климат и не се съобразява с никакви условности, когато иска мнението й да се чуе. Защото, дами и господа, убеден съм, че "Луфтханза" няма да се изтеглят от България, нито пък инвестициите ще намалеят повече от досегашното трагикомично състояние. Но ако обикновен гражданин изреве във фейсбук, немския концерн може да си позволи да се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Виж, когато съпругата на президента се разгневи имам усещането, че немците ще бъдат по-внимателни оттук-нататък. Поне за малко. Поне за известно време. 
А това не е за подценяване.
Ама никак.

No comments: