Sunday, March 15, 2020

„Терористките“, които изплашиха властта



"Терористки!", изсъска в пленарна зала в петък депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Причина за изстъплението му се оказа бунтът на медицинските сестри, които, излъгани от властта за пореден път, окупираха една от залите на Народното събрание. Грозният крясък на наемника на ГЕРБ се случи докато шефката на парламентарната група на управляващите Даниела Дариткова четеше злобно есе за това как зад сестрите стоят тъмни политически процеси, как те са инструмент в ръцете на подмолни конспиратори, как това е атака срещу държавността, а самите протестиращи бяха наречени "психически нестабилни жени". Откъде, по дяволите, дойде тази тъмна злоба? Откъде се появи този мътен изблик на политическа нечистотия и върховен цинизъм, който приравни протестиращите сестри с Ислямска държава? Кой и как докара ситуацията дотам, че една медицинска сестра да излезе на перваза на Партийния дом и близо час да откаже да слезе? Защо тези измъчени жени се превърнаха в основна мишена на цялата придворна преса, която ведната се задави от слюнки, псувни, ругатни, обиди, намеци, обвинения, конспирации и политическо кресчендо? Самият Бойко Борисов се появи пред медиите, за да обяви, че винаги е имал уважение към сестрите и бил изпълнил техните искания. Но веднага след това добави, че нямал намерение да подава оставка, защото "вие знаете ли колко луди има в ГЕРБ - ще се запалят, ако подам оставка". Което в някои отношения е дори по-лошо от изреченото от Гърневски. Депутатът е натурален в своето изстъпление, а при премиера вече имаме лустросан медиен цинизъм, който предизвиква гадене и потрес.
Медицинските сестри се оказаха най-големите жертви на налудничавият медиен авторитаризъм, който ГЕРБ изградиха в България. Това е политическа система, която гравитираха около безмерен апетит за власт и около едно свръхраздуто его, което се крепи с помощта на цяла сюрия от придворни медии, които разтръбяват гръмко лъжите и атакуват подло и противно всеки, който се опита да прогледне над цялата тази токсична мъгла от манипулации и измами. Когато сестрите излязоха за първи път на протест, докарани наистина до драстично отчаяние и обезверени от бавното скапване на здравната система, фабриката за промиване на мозъци си мислеше, че може да ги използва като образ, за да обслужи своя имидж. Точно така се стигна до прословутата среща между Бойко Борисов и медицинските сестри, която беше стриймвана директно в интернет. Малко преди нея премиерът се снима дори от балкона на своя кабинет, за да отбележи ехидно, че протестиращите закъсняват и едва ли не го откъсват от висши държавни дела. След това пред тях той демонстрира смущаващо непознаване на реалностите на системата, връх на което стана идеята му лекарите да намалят заплатите си, за да може сестрите да взимат повече пари. Те се опитаха да му обяснят, че това е халюцинация, но според мен на онази среща Борисов не даваше пет пари какво ще чуе. За него беше важен ефектът след нея. А и нямаше как тези, които отидоха при него в рамките на час и половина да му разкажат какъв Франкенщайн е българската здравна система, какви огромни пробойни и дефекти има в нея, какво автентично класово неравенство съществува там и как на единият процент от свръхбогати лекари можем да открием направо медицински пролетариат, който бачка от тъмно на тъмно за жълти стотинки. Но сестрите бяха длъжни да минат през този разговор с властта и заради това никога не приех всички обвинения, които се посипаха върху тях след срещата с Борисов. Част от тях искрено вярваха, че той може да реши поне финансовия проблем.
Няколко месеца по-късно стана ясно, че цялата среща е била политически театър. А натискът срещу сестрите продължи. Лидерката на протеста Мая Илиева беше изхвърлена от работа, защото е имала наглостта да има социални претенции. Други сестри бяха заплашвани и тъпкани, защото за системата от послушни кадри най-голямото престъпление се оказа това, че има хора, които отказват да мълчат. Властта със своето отношение не остави друг избор на тези жени - и те отново вдигнаха палатките пред Министерския съвет. Това никак не се вписа в розовата картина, която придворните медии са предназначени да изграждат. И калният поток от обиди срещу жените пак започна. Една от най-влюбените във властта електронни агенции дори започна да вади "компромати" срещу жените. Как например едната от тях вече взимала 1100 лева заплата, все едно това е крупна сума, която ти позволява да живееш в безмерен лукс.
Окупацията на Народното събрание показа и нещо друго. Ефективността на системата при която постоянно обещаваш, но нищо не вършиш, вече е на път напълно да приключи. Сестрите отказаха да се примирят и да приемат лъжата като основен фактор в техния живот. Отказаха да мълчат и да водят невидимото си и мизерно съществуване. И най-лошото - те заявиха своя протест като ярко социален, като съсловен, а това моментално настрои срещу тях всички останали, които са приели роли в пошлия спектакъл на ГЕРБ. Не напразно Българския лекарски съюз и КНСБ излязоха с позорни позиции срещу протеста на сестрите. Първите призоваха властта да не са поддава на провокации, а вторите обявиха, че не приемат анархо-синдикалистки действия. И нито един от тези мастодонти не се опита да поне за малко да каже истината - че властта излъга медицинските сестри. Че хвърлянето на пари за запушването на дупки е абсолютно неефективно. Това е като да сложиш нефелна лепенка върху огромна и открита рана, която не спира да пуска кръв. Именно безкрайният цикъл от измами, медийни подлости и огромна арогантност подлуди сестрите. Ако приемем, че те са "психически нестабилни", то причината за това се крие във факта, че ГЕРБ ги излъгаха, а днес вече се ядосват заради това, че техните жертви отказват да вярват в лъжите. И понеже в студ и дъжд тези измъчени жени не се прибраха на топло, а останаха на своя протест, през блясъка и безкористността на действията им можем много по-ясно да видим в какъв черен Мордор се е превърнала България и как медийните пипала на лъжата жилят все по-отровно всеки, който се изправи и откаже да падне на колене.
Истината е, че ситуацията със сестрите към момента е практически неразрешима, защото всичките им искания бяха заметени под килима, а властта на ГЕРБ и техните съучастници вече е политически безсилна да направи дори и половин реформа. Може би те ще се опитат да ги залъжат с обещания, ще се опитат да ги рекетират емоциоално и медийно, но сестрите постигнаха нещо, което никой друг засега не успя. Показаха на колко гнили основи се крепи тази пропаднала власт и как в момента в който вдигнеш глава над мъглата, даваш надежда на други, че могат да направят същото. Нека мазните съучастници на ГЕРБ да вият колкото си искат, нека да пишат придворни декларации и да бият чело пред кубинките на премиера, много българи видяха един непримирим дух на шепа смели жени. И това променя всичко. Наистина го промена. Пък нека да ги наричат луди. 
" Лудите, лудите - те да са живи!", нали така?



No comments: