Sunday, April 12, 2020

Няколко добри думи за БСП



Предупреждение за всички със слаби сърца, панически атаки, пристъпи на виртуална паника и биполярно разстройство - в този съвсем кратък текст смятам да кажа няколко хубави думи за БСП. Да, знам, трябва да обвиняваме гадните комунисти за всичко - от големия взрив до коронавируса, но както си казва не си истински левичар, ако не вървиш срещу мейнстрима на лудостите. И така - тези дни отново прочетох предизборната програма на БСП за изборите през 2017 година. Знаете ли какво - ако държавата беше реализирала поне една трета от мерките, които са изброени там, сега България щеше много по-уверено да посрещне карантината, извънредното положение, редовните брифинги на генерал Мутафчийски и срещите на Бойко Борисов със самотни трактористи без маски.
Ето ви първия пример - в програмата на БСП е записано е идеята до която правителството стига едва днес: в големите търговски вериги да се осигурят минимални прагове за произведени в България продукти - 51 на сто за плодове и зеленчуци в сезона на производството им, 70 на сто мляко и млечни продукти, 25 процента за месото, 50 процента отделно за пилешкото, 75 на сто за виното и спиртните напитки. Това беше навременна политика, която, ако беше приложена навреме, днес земеделските производители нямаше да бъдат заплашени буквално с финансов погром и изчезване. Само че тогава днешните адепти на идеята се надпреварварваха да изсипват тонова ирония и сарказъм. Ох, да, беше много смешно. Преди короновируса и кризата, която идва след него. Сега вече не виждам някой да се смее. Защо така?
Още един пример - скандалът с ББР. Много хора ми писаха във фейсбук да ме питат защо БСП мълчи по темата, защо не се обажда. Нямах сили да отговоря на всеки, че добре да се помни. БСП поиска оставката на Мавродиев още през 2018 година, когато стана ясно, че той е застанал зад гърба на Гинка Върбакова и нейният опит да придобие ЧЕЗ. Но истинската политика не е само в искането на оставки. Това е биенето на тъпан. БСП отиде една крачка напред и предложи промяна в начина на функциониране на ББР. Като например да се сложи таван на сумата, която може да бъде отпускана - например 5 милиона лева. Замисълът за ББР никога не е бил тя да е банка, която да налива огромни пари в едрия бизнес. Тя трябваше да е мотар за малките и средни предприятия. И точно това щеше да реши проблема. Ако някой си беше направил труда да ни чуе, днес изобщо нямаше да има скандал с ББР, защото той щеше да е невъзможен.
Статусът взе да става много дълъг, но ако имате 10 минути открийте програмата на БСП и я прочетете. Не казвам, че тази различна България описана там щеше да остане незасегната от кризата днес. Но щеше да е много по-подготвена. 
Многоооооо!




No comments: