Tuesday, February 13, 2024

Патология на лъжците

 

Двата нови блока на АЕЦ "Козлодуй" ще струват 14 милиарда долара, тръбят медиите днес.

По актуалния курс на деня това прави 25 417 630 000 лева.  Специално го изчислих. Сума трудна за осмисляне.

Тази цифра, уточнява министърът на енергетиката Румен Радев, била максималната цена. 

Американците от "Уестингхаус" още не били готови с прогнозната.

Е, знаете ги колко са ларж нашите евроатлантически партньори. 

Убеден съм, че в знак на добра воля като едното нищо ще свалят 1000-2000 лева от цената, за да ни покажат колко ни ценят и какви планове за бъдещето си правят с нас.

Но на мен друго ми и интересно. 

Къде са величествените пазарни гласове на психодясното, за да креснат от това дране на живо?

Помогнах си с Гугъл, за да освежа паметта си. 

През 2011 година например Мартин Димитров, гледайки сутрешния си хороскоп, решава, че АЕЦ "Белене" ще излезе 11 милиарда евро. Той така и не казва каква е космическата база на неговите изчисления, но бие камбаната тревожно като мъжки стриптизьор, който излиза на сцената.

Това, казва той, означава, че токът от централата ще е много скъп. Стойността на електрическата енергия ще се увеличи с над 50%, рони сълзи той на пресконференция. Икономистът Красен Станчев му акомпанира в този жален вой. Знаете ти как са пазарните талибани - постоянно мислят за хората, съчувстват им, грижа ги е...

Чудно ми е къде ли са тези двамата сега? Не е ли редно да излязат на протест срещу това велико бъркане в джоба на хората. Защото, ако са верни техните изчисления от 2011 година с такава цена на двата блока трябва да чакаме рязък скок на цената на електроенергията. Ако се покрият като мишки това ще означава само едно. Димитров и Станчев никога не са били против щавеното на хората.

Имали са претенции единствено кой да го прави.

Патология на лъжците.

 

No comments: