Sunday, February 18, 2024

Предателствата, които видяхме в София

 

Кървавата, нечистоплътна, подла и противна сделка за избор на предсадател на Столичния общински съвет е събитие, което дълго време като гнойна рана ще ни показва всички онези демони, които разтърсват българското общество. След като в течение на няколко месеца работата на СОС беше блокирана и то съвсем логично след като най-голямата група в нея отказа да си свърши работата, изведнъж гордиевият възел се разплете, но по такъв начин, че на всички им стана безпощадно ясно - промяна в София няма да има. Моделът "ГЕРБ" не просто беше реабилитиран, той като чудовище погълна в себе си не само ПП/ДБ, но и столичните общински съветници на "Възраждане" и БСП и ясно показа - задкулисието не просто командва, то преразпределя порции, пренарежда политически пространства и откровено се гаври с всички онези, които гласуваха за промяна.

Срамният четвъртък. Така ще запомнят всички политически партии постигната договорка в СОС от която, в крайна сметка, някои получиха управленски порции, но цената за това политическо гурме тепърва ще бъде плащана. ГЕРБ бяха реабилитирани, ПП/ДБ излязоха от дългото заседание с неясното усещане на девойка, която е била упоена и изнасилена, БСП и "Възраждане" като партии в чийто гръб има следи от куршуми, но не от враг, а от техните собствени другари.

Когато човек види такава овеществена политическа подлост пред себе си, той е длъжен моментално да изостави политическа коректност и либералното плъзгане по повърхността и да заговори с думи, които пускат кръв. Иначе от анализа няма да има никакъв смисъл. Чух как лидерът на столичното БСП Иван Таков обяснява своите действия. Те били продуктувани от голямата криза в София и от желанието градът да заработи в полза на софиянци. Съжалявам много. Когато си трета политическа сила единствената задача, която стои пред тебе като партия е да си увеличиш резултата, да покажеш на всички, че Ваня Григорова не била политическа случайност, а резултат на закономерна работа, ясни и безкомпромисни идеи, ярка визия за различно развитие. Желанието работата на СОС да бъде отпушено няма как да бъде платено с това общинските съветници от БСП да гласуват за председател от ПП/ДБ, пък бил и той само "временен". Историята е зловеща по този пункт - временните решения винаги се оказват най-трайни. И какво се получи - в името на "доброто на София" БСП гласува за тези, които пируваха с торти с отрязани глави на Коледа, отбелязвайки делото на живота си - нарязването с флексове на Паметника на Съветската армия. Нека да не се заблуждаваме - заставането на БСП зад представител точно на тази дружинка е не просто грешка, не просто отклонение, а предателство спрямо всички онези чисти, почтени и искрени хора, които се събираха отново и отново, за да защитават монумента, за да покажат, че има хора, които са запазили своята историческа памет. Струваше ли си заради шефските места в няколко комисии идеалите на тези хора да бъдат стъпкани, поругани и напълно забравени? Точно този компромис прави сделката в СОС изключително непочтена.

Направих всичко възможно да се опитам да проследя логиката на това предателство, за да видя дали пък аз не бъркам напълно в своето възмущение. Но срещнах единствено изтъркани като подметка аргументи - Корнелия Нинова, видите ли, можела да управлява с ПП/ДБ, а пък сега безпринципно се опитвала да вземе главата на Таков, защото не била последователна. От километри се вижда подмяната. Когато Корнелия Нинова беше вицепримиер в правителството на Кирил Петков ПП все още играеше ролята на центристка партия с ярка антикорупционна реторика. Още не бяха дошли големите лъжи, още не бяха пуснати флексовете. И смятам, че именно БСП беше факторът тази тема постоянно да остава встрани.

Столичното БСП няма това оправдание. Пред тях са политическите талибани в тяхната истинска форма, пред тях е евроатлантическата Ислямска държава и договорката с тях е все едно договорка с терористи. А и няма никаква политическа логика някой да приеме протегната ръка точно от тези партии. Сглобката в София спокойно можеше да мине и без БСП и скачането на левицата в тази локва ще има драматични последици. Фактът, че нито един от общинските съветници не иска да го признае обаче подсказва някаква алтернативна логика и участието в цяла поредица от задкулисни сценарии. Защото голямото предателство започва със съвсем малките компромиси - в случая с прострелването в гръб на цялата левица. Както и на голямото морално предимство, което БСП успя да спечели на последния местен вот в София. Всичко това беше хвърлено на боклука, предадено, продадено...

"Възраждане" се оказаха в същата ситуация, те останаха без група в СОС, защото се оказа, че паяжината на мрачното задкулисие е овлядяла целия СОС и всички партии паднаха под ножа. За да излезе от ситуацията Костадин Костадинов веднага започна да изключва общински съветници, дори депутати. Защото в такива мигове гангрената трябва да бъде рязана незабавно.

Казвам всичко това, защото в БСП за пореден път се появиха всички влъхви и мъдреци, които на фона на това предателство пак започнаха да плюят Корнелия Нинова. Видите ли, този Сталин в пола, искал да изключва, как смее, какво си позволява? Ето как всъщност от БСП си тръгна диалога, защото очаквах всички онези кристални леви съвести, които са готови с часове да дават акъл и идеи, в момента да отчетат точно и ясно къде е проблемът. Проблемът е в това, че БСП стана част от мазната пихтия на политическата Сглобка в СОС. Как ще излезе партията на следващите избори и ще заяви, че е алтернативаѝ? Как ще бъде разграничена от всички останали субекти и проектчета, които от години се гаврят с надеждите на хората? Точно тук е голямата отворена рана, която виждаме в София.

В последните години БСП плати ужасяваща цена заради това, че се противопостави на задкулисието и олигархичните паяжини, които тормозят страната. Партията беше медийно екзекутирана през ден, слагана на електрическия стол на вечните интриги, пържена ежедневно в сутрешни блокове и къде ли не още. Заради това БСП днес е пета политическа сила, но успя да оцелее. Не остана в миналото и не беше погребана. На последните местни избори дори стана ясно, че БСП започва да влиза във форма, защото след всички политически дивотии хората най-накрая са готови да оценяват партиите по делата, а не по красивите думи. И случката в София е пореден удар срещу левицата. Но пък фактът, че хората в цялата страна кипнаха и не приеха това поведение показва, че БСП е запазила най-важното - моралният компас на своите избиратели. Те са тези, които не приемат покупко-продажбата на души и на партии, които видяхме да се случват пред очите на всички. Те са хората пред които БСП-София трябва да се обяснява. И виждам, че нямат обяснения. Само досадни дрънканици. А когато една партия започне да дрънка, това е началото на края. БСП в София има бъдеще. Но не и с хора, които са я предали така мазно. 

И така банално. 

 

 

No comments: