Monday, February 05, 2024

Най-подлите времена в които живеем

 

Кратка хроника на времената в които живеем

Музикалният гигант BMG прекратява своите отношения с Роджър Уотърс. Причината – коментарите на Уотърс за Израел, Украйна и Съединените щати (изброени са точно в този ред).

Гласът на свободата, разрушителят на стените, вечният бунтар Уотърс се оказа костелив орех за музикалната индустрия в наши дни, но пък и това, което се случва с него е прекрасна метафора за антисвета в който се озовахме.

Потърсих в музикалните сайтове, за да видя как характеризират там „прегрешенията“ на Уотърс. Припомнят това, че миналата година той се яви пред Съвета за сигурност на ООН, за да каже своето мнение за конфликта в Украйна. И, да, неговото мнение е в противоречие с мейнстрийм идеологията, но очевидно това вече е престъпление. После следва още по-разтърсващото сочене с пръст – Уотърс е антисемит.

Тук вече става интересно, защото тази новина я бях изтървал. Миналата година през май полицията в Германия започва разследване срещу него, защото на концертите си носел облекло, което „можело да бъде използвано за възхваляване или оправдаване на нацистката власт“.

Е, това ме разкърти, честно.

Трябва да си абсолютен идиот, завършен морален деградант, пълен тъпанар, за да измислиш нещо подобно.

Това с облеклото е част от спектакъла „Стената“ още от самото начало. 30 години Уотърс го ползва без спиране.

Главният герой в кошмарния полусън на този концептуален албум в своето страдание се фантазира като диктатор, който смазва всяко различие. През него Уотърс яростно се саморазправя с британския национализъм, с всяка идея за авторитарно властване върху един човек. И не е необходимо да си негов фен, за да знаеш това. Достатъчно е да прочетеш текстовете на песните му, да видиш всичките му каузи, за да знаеш, че той не просто не е антисемит, а абсолютно непримирим глас на истината.

Да, аз съм от феновете на Уотърс.

Винаги съм бил.

Бях на стадион „Васил Левски“ в София през 2013 година, когато бях сигурен, че ще се изкаже за ситуацията в България и на стената зад него се появи надписът „Оставка“.

Защото това е Уотърс – борец с всяка диктатура на мисълта.

Фактът, че днес той пак е в дисидентска позиция е знак не за неговото падение, а за това, че живеем в някакъв подъл затвор от безчестие в който всеки със здрав разум се оказва виновен по презумпция.

И не е само той.

Вчера видях новината, че HBO късат договора си с Милош Бикович, защото Украйна протестирала срещу неговото участие в сериала „Белия лотос“.

С какво е виновен Бикович?

Харесва Русия и руската култура. Той даже не е коментирал и с една дума войната в Украйна, но е виновен, защото не е в състояние да изкриви душата си.

Ох, били са по-мрачни времена.

Но по-подли, едва ли…

 

No comments: