Sunday, April 17, 2011

Срамежливо завръщане


Четиво за политически носталгици: 128 души са дарили кръв в проведената кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване в София.

Как се стигна дотук?

20 години слушахме, че всичко, което е безплатно, е порочно, сбъркано и направо намирисва на безбожен болшевизъм. "Безплатен обяд няма" стана новата мантра на нововъзникващите пазарни екстремисти. Оказа се, че на 21-ата година от прехода кръвта все пак e безплатна, както и се намериха хора, които да я дадат безвъзмездно. Така ставаше преди. Във времето, в което се твърди, че е имало само мрак и ужас.


Само преди седмица общината направи шумна кампания за почистването на София. Интересно - вместо да плати, ръководството на града реши да апелира към гражданите да излязат и да почистят през уикенда. Преди на това му викаха съботник и дори вървеше заедно като фраза със сатанизираното прилагателно "ленински". Хората излязоха. Чистиха.


След толкова години във вакуум ясно се усети дефицитът на леви ценности, които единствени могат да държат едно общество сплотено и солидарно. Сега ги е срам да ги назоват с истинските им имена, но това са именно онези стари ценности, които уж трябваше отдавна да са на политическото бунище.

Хората могат да се обединяват и на други принципи освен печалбата. Могат да вършат неща, които не са мотивирани от финансов интерес. И това не може да бъде изкоренено от тях.


Но нека само да припомним нещо. Като сте казали "а", трябва да карате до края на азбуката. Има още неща за правене - безплатното здравеопазване, безплатното образование, достъпните цени. Това също е част от логическата верига, започната с безвъзмездното даряване на кръв.

Това вече дори не е носталгия. Това трябва да стане осъзнат политически интерес.

Защото всичко останало ще означава, че дарената кръв е отишла на вятъра.


No comments: