Thursday, July 17, 2008

Яйцата на Бойко (Събуждането на София)

Никога не съм подозирал, че в едно най-обикновено яйце може да има политическо послание. От вчера обаче живея в различен свят, защото видях как едно яйце става форма на протест срещу кмета на София. Имам предвид яйцето, което жители на "Красно село" метнаха срещу Бойко Борисов, за да му покажат, че вече нямат никакво доверие в него. Нека да помислим заедно - щом се е стигнало до мятането на подръчни материали срещу столичния градоначалник, това като минимум показва две неща. Първо, на хората вече им писва от 100 процента приказки и нула процента действие, с което тази столична администрация вече трайно се е записала в политическите анали. И второ, в тоталния медиен образ на супер ченгето-кмет започват да се появяват пукнатини.

Бойко Борисов беше от галениците на съдбата. Преживя толкова години в щастлива медийна безпаметност, където неговите думи успешно заместваха радикалната липса на успехи в която и да е сфера на управлението. Разпилените безгрижно думи обаче са като чек с наложен платеж - когато не можеш да покриеш с действия красивите обещания, не си нищо повече от политически мошеник. Не казвам, че Бойко Борисов е такъв. Ако обаче продължи в този лъчезарен стил, скоро наистина ще му викаме софийския Остап Бендер.Хората от "Красно село" са първите, които разбраха, че в сегашното управление на столицата има нещо много нередно, нещо мрачно и фалшиво като мускулите на напомпан със стероиди културист. И заради това полетяха яйцата.

Може би столичният кмет трябва да свикне с такова поведение срещу него. Скоро той ще навлезе в четвъртата си година като управник. Психолозите отдавна казват, че четвъртата година във всеки брак е много кризисна. Тогава стават големите разводи. Те обикновено започват с хвърлянето на чинии. В политиката разводите започват с хвърляне на яйца и викове "У-у-уу". Нека кметът да си говори колкото иска за правителството. Обаче първо да види собствения си двор. Там го чакат гневните хора.

И имат яйца в ръцете.

No comments: