Friday, July 25, 2008

4 грешки на Георги Първанов

Днес кметът на Благоевград Костадин Паскалев от екрана на бТВ заяви, че според него има план на президента Георги Първанов за отстраняването на Станишев. Няма как тази новина да не предизвика интерес, въпреки че на българите тотално им е писнало от заговори и конспирации.


Моето мнение е:


Днес е 25 юли 2008 г. и на тази дата, с информацията, която разполагам, ще кажа, че аз не вярвам в идеята за заговор на Първанов срещу Станишев. Впредвид на темпото с което обаче се развиват скандалите в българската политика след един месец може да съм на друго мнение. Засега обаче приемам мнението на Паскалев за сведение, пък после вече ще видим вярно ли е...

Има обаче няколко неща, които трябва споделя за президентът Георги Първанов. Опасявам се, че виждаме две лица на държавния глава. Той изкара един блестящ първи мандат. Мандат, който ще остане в историята с това, че за първи път имахме президент, който разкри възможностите на тази институция. Вторият мандат на Първанов обаче леко ме разочарова. Това не разваля моето абсолютно уважение към него, но няма да съм честен, ако не споделя, че очаквах повече.

Първо - смятам, че Първанов не направи достатъчно да разгони кликата на интелектуалците, които паразитират на негов гръб, превърнали са се в духовни лакейчета и задръстват медиите с изявления за щяло и нещяло. Именно от такава като тях се появи налудничавата идея за бъдеща президентска партия, което като слух ерозира обществото от две години насам.


Второ - критиките на Първанов към партиите в един момент минаха границата, която просто не трябваше да минават. Партиите не са съвършени, но думите на президента бяха изтълкувани като глобална атака срещу политическата система, а това е последното нещо, което един държавен глава трябва да върши.


Трето - първото интервю на Първанов във вестник "Труд" - няколко пъти, дори и публично съм изказвал мнението си за него - непремерен тон, непремерено време, неподходящ обект за критики.


Четвърто - Първанов е велик политик, защото разбра един много простичък факт. Хората искат да виждат властта на тяхната улица. Тоест искат да видят политиците с очите си и да поговорят с тях. Първият му мандат беше уникален в това отношение. Имахме президент, който не спря да обикаля страната, срещаше се с хора, в неговото присъствиея те виждаха доброто лице на държавата. Сега обаче президентът предпочита да се изказва по тежки теми, не обикаля достатъчно и хората започнаха да се отчуждават от неговата институция. Това не бива да става. Когато си без достатъчно правомощия - трябва да си сред хората. Това е универсално политическо правило.


Аз донякъде съм склонен да разбера Първанов. Срещу него се натрупа доста негативизъм, който определено бе медийно режисиран, но това е единственият начин по който част от опозицията разбира правенето на политика. Президентът обаче не е свещена крава. Като лидер на БСП Първанов бе свикнал на доста критики, но не даваше повод да го обвиняват в заговори и конспирации.

Ако сега се окаже, че е тръгнал на кръстоносен поход срещу премиера, това ще е титанична грешка. Пак ще повторя с риск да издразня много хора - Сергей Станишев е най-добрият български премиер досега. Той е реформатор, който се бори срещу жестоко задръстено статукво, наследено от две некадърни управления. И все пак успява да осъществи някаква промяна. Тя може да е малка, да се усеща трудно, но един ден - убеден съм, всички ще оценят направеното от Станишев. Много се надявам президентът също да е от хората, които разбират, че Станишев е добрият избор за страната.

No comments: