Sunday, March 14, 2010

Колективно изпушване


"350 млн. лв. от резерва на НЗОК ще бъдат отблокирани и предоставени на касатa." С тази новина ни посреща цяла седмица правителственият сайт. До новината се мъдри снимка на самия Премиер с възсинкава вратовръзка и зачатък на усмивка. Погледът Му показва, че няма начин това да не стане...
Да, обаче всички, които са следили парламентарните дебати, знаят, че в крайна сметка мнозинството реши да не пипа резерва на НЗОК и отсече, че докторите сами ще трябва да се оправят и да се надяват на милостта на вселената и на боговете в нея.
Защо обаче сайтът на правителството ни информира за друго? На кого да вярваме? Не можем да си представим, че новината не е сменена от леност или мързел на екипа на пресцентъра на сегашния кабинет. Та нали самият премиер казваше, че щом той работи по 20 часа на ден и другите ще работят по толкова. Защото, ако приемем версията за мързел и нежелание, това означава, че целият кабинет се е отдал на ваканционно настроение точно посред бушуваща криза. Или пък може би е някакъв опит за омагьосване на реалността? Премиерът казва едно, парламентът друго, а българският народ колективно изпушва. Защото непроменяният сайт на кабинета символизира цялото управление дотук. Това е управление на фразите и снимките и на нулевите действия. Погледът Му е уверен, ама зад него не стои нищо освен едно несбъднато заглавие. Красиви дни за репортерите, тъжни за всички останали. Съдба.

No comments: