Friday, March 19, 2010

Раздвоение


Една крилата фраза от много време твърди, че няма нищо лошо в това човек да говори на Бога. Лошо ставало, ако чуеш отговор... Тази мрачна шегичка по странен начин напомня на поведението на вицепремиера Цветан Цветанов. Пред медиите вчера той обяви, че ще отиде на протеста на полицаите в събота, защото бил съпричастен към техните проблеми.

Хубаво е от време на време властимащите да проявяват склонност да се омешат с народа. В намеренията на вицепремиера има само един проблем - полицаите всъщност ще протестират срещу водената от него политика. Интересно как така един министър може да е съпричастен с критиките към своята собствена персона? Да не би сутрин докато се бръсне, вицепремиерът яростно да атакува отражението си в огледалото и да го обвинява за бедите във вътрешното министерство? "Как можа да обещаеш на полицаите двойни заплати? Що ти трябваше твърдиш, че при теб няма да има проблеми?", вероятно с подобни въпроси се самообвинява Цветанов и заради това ще присъства на протест срещу самия себе си.
Политическото раздвоение на вицепремиера обаче започва да звучи по-скоро като литературен, отколкото политически проблем. Защото в политически смисъл е ясно, че полицаите биха искали Цветанов да посети протеста им, но за да им даде обяснения за всички неизпълнени обещания. Те не искат от него съпричастност, а реална работа. Нищо друго. Другото вече е литература. В мига, в който се появи на протеста, Цветанов просто ще прилича на човек, на когото Бог е отговорил....

No comments: