Wednesday, February 01, 2012

Вълнението на електронния пролетариат



Социалните мрежи са много по-левичарски, отколкото предполагат тези, които ги ползват. Защото именно те дадоха възможност за ултимативното съединение на мнения и то по начин от който пролетариите бяха лишени преди. Възможността в реално време да изразиш протест и да се убедиш, че не си сам е върховно политическо действие. Заради това социалните мрежи първи реагират срещу всяка дивотия в постмодерното ни битие.
В романа "Чевенгур" на Платонов идеята на Маркс за съединяването на пролетариите беше интерпретирана като възможност всички хора да живеят максимално близо един до друг. Буквализацията, която Платонов извърши в своята книга всъщност се осъществи в реалността  - мрежите сближиха хората от цял свят. Това се оказа фундаментален поврат в социалната история. Защото зададе тежест на всяко отделно мнение. Преди хората бяха сами в студената вселената и в политическата буря. Днес лесно могат да се осъзнаят като сила, защото могат да се огледат в споделеното мислене и да се ориентират в мисловната географска карта на човечеството. А това, както и да го погледнеш си е исторически бонус към всичко, което се случва.
Пролетариите от всички страни, виртуализирайте се.






Вероятно съм пълен дебил и със сигурност имам инфантилни отклонения на ума, но след поредният си сблъсък с текст на Института за пазарна икономика, се питам едно нещо. От години слушам, че българите не могат да получават високи заплати, защото България била на последно място по производителност на труда. Сега се замислих - какво означава това, по дяволите? От ИПИ винаги ни го казват с размахан пръст и със съмнението за колективен мързел като любим национален спорт. Но се замислих - производителност на труда се осигурява чрез инвестиции във високи технологии, чрез осигуряването на добра работна среда, чрез правилно планиране на производство, чрез инвестиции в развиването на работната сила. Нещо, което не е проблем на самите българи, а именно на работодателите, които ИПИ така отчаяно защитава. Значи какво се оказва - българите са свръхексплоатирани, плащат им малко, навикват ги, че са мързеливи, а най-накрая получат и упрека, че не са производителни...Найс, а?

 --------------------------------------------------------



Скандална финансова новина: Фискалният резерв на Александър Симов под кодовото название "И аз съм човек" в размер на 28 лв. (словом двадесет и осем лева) беше пропилян за придобиване на правата върху една бройка от книгата "Пражкото гробище на Умберто Еко. Скандалният акт предизвика бурно възмущение във вътрешната опозиция на Александър Симов. В специална декларация тя остро нападна прахосническото решение. "Във времена на световна криза и бюджетни ограничения, подобно разсипническо поведение ни лишава мигом от обещаното светло бирено бъдеще", се казва още в декларацията на вътрешната опозиция. Говорител на официалната власт в Александър Симов отказа коментар по скандалната тема с мотив, че премиерът си е взел ваканция на един тропически мисловен остров и се приготвил дълго да чете :)))

-----------------------------------------------------------------------


Слушам вчера Атанас Атанасов, който каза, че Първанов е могъщ кукловод на цялата мафия, а от думите му излезе, че бившият президент (вероятно, когато е пълнолуние) може да командва и руската мафия дори. Днес чета, че Соломон Паси е изкарал Първанов като древен черен маг, който притиска институции като латино-мачо танцьорка на фламенко. Ама аз вече се обърках и заради това настоявам версията да бъде уеднаквана за удобство на възприемане на политическите послания - какъв е точно Първанов - масов убиец с пристъпи на мегаломания, древен вампир с криви нокти, дълги зъби и безмерен апетит за кръв или кардинал в сянка на Коза ностра и световната мафия? Ако ще живеем в лоша приказка просто настоявам да видя какъв точно е главният злодей за десницата? хахаха


---------------------------------------------------------------------------


Кратък поглед към творческата лаборатория на гения: днес цял ден земеделският министър реве, че в България има нелоялна конкуренция - в магазините се продават яйца от несвободни кокошки! И от два часа се опитвам да защитя автентичното пролетарско заглавие, което да се появи в броя: "Кокошки-робини стенат от експлоатацията на мегамаркетите" :))) Но кой да чуе гения, коооой? :))))))

----------------------------------------------------------------------


Охх, чета заглавие в "България днес" - "Лили Иванова с биогащи за 500 лева" :)))) Според наблюдатели на извънземния живот гащите очевидно са единственото, което може да бъде наречено вече био у Лили Иванова :)))) (Понеделник е - това трябва да е достатъчно извинение за приливът на черен хумор)

------------------------------------------------------------------------


Великият руснак Варлам Шаламов в "Колимски разкази" казва, че в Колима през зимата температурата стига до минус 50. Минус 50 това е такъв студ, че когато се изплюеш на земята да пада ледче. И старият лагерник Шаламов казва, че когато пролетта идва в Колима изведнъж от минус 50 става минус 20. "Никога през живота си не съм чувствал такава топлина, както тогава", си спомня той. Така че днес всъщност в София е топло. Минус 20 - че това в Колима е време за хващане на тен по бански, хаха :)))))

-----------------------------------------------------------------------


Тези дни научих, че заради делегираните бюджети в момента тече жестока борба за ученици между различните училища. На бъдещите гимназисти им се организират специални презентации, водят ги на обиколка из училищата, изобщо - ученик да си в наши дни! :)) Обаче мисля, че училищата трябва да мислят още по-неординерно, ако искат да има наплив на кандидати и да размажат конкуренцията. Например - да пуснат брошурки със заглавие: "Само при нас "История на света" се преподава с помощта на стриптизьорки, които свалят нещо от себе си при верен отговор!". Или: "При нас се изучава само Музика - изучава се Музика и се пие ракия" :))). Кой ученик ще откаже да отиде в училище, което му обещае, че ще бъде въведен задължителен следобеден сън, медицинската сестра е бивш модел на "Плейбой", а пък в училищният бюфет бирата е с 50 процента намаление :)))

-----------------------------------------------------------------


В Перник всеки път налитам на някакво ново откритие, което ясно говори за небесния и обетован статут на тези земи, така обругавани от колективната журналистическа мисъл. Този път налетях на една градска поезия, която като дзен-откровение поразява културните сетива и отваря съзнанието на отделния индивид да мисли социално ангажирано и про-пазарно. Ето ви кратко стихче от тази дзен-култура:


От водопада вода пада
и става на вада.
Отдолу мома млада
полива ливада.
Поливай, моме, поливай,
че ти купим водомер! :))))


----------------------------------------------------------------------------------




Старият репортер забягва към Перник, за да може (това никога, ама никога не омръзва) да се наслаждава на кукерите, които като джедаи са се посветили на задачата да гонят злото от заснежената вселена. Хаха, наскоро четох интервюта на три български млади буржоазки, които споделяха, че всяка от тях намерила духовно просветление - едната на Малдивите, друга на Сейшелите, а третата на Хаваите. Интересно как става така, че милионерите все намират просветления по тропическите острови? А статистически и богословско погледнато, историята на света ясно е доказала, че предпочита да озарява с просветления други части от планетата и отбягва плажовете, баровете на брега и вълните. Тоест, ако се върна от Перник като духовен учител - никой не бива да се учудва :))))

------------------------------------------------------------------------


Потънал във филмовата политическа история на България стигам до един неочакван извод за българо-руските икономически отношения. В страната ни има театър на думите. Интересен факт - Жан Виденов е единственият български премиер опитал се да спре руските газови интереси у нас (с интерес виждам, че маргинални вече десни фигури признават това). А Костов - великият русофоб, антипутинистът на Балканите, всъщност е човекът, който отвори вратата за тях. Младото поколение може да не помни, че през 1997 година посрещаха Евгений Бакърджиев с фанфари на летището, защото беше сключил договор с "Газпром". Хаха, може да се окаже, че тези фанфари са били пратени от руското посолство, защото Бакърджиев на практика подпечатва окончателно руския газов монопол у нас, а Костов след това им продаде "Нефтохим". Ох, защо можем да виждаме театъра едва от дистанцията на времето..:)

----------------------------------------------------------------------

Докато издирвах брат си в един мол, осъзнах колко по-мъчно е да бъдеш жена, отколкото мъж в 21 век. Жените трябва да умеят да правят разлика между синята ризка от "Нush puppies" от съвсем аналогичната синя ризка, но с етикетче на "Мах Mara" (тези марки не успях да ги запомня и трябваше да ги потърся в нета, за да видя дали съм прав), а да не говорим, че умението да се ориентираш в мол далеч надмин...ава моите умствени способности, заради това надуших къде е книжарницата и отчаяно зачаках брат ми да ме открие. В същото време видях стотици жени, които обикаляха мола, точно, както Барак Обама обикаля Белия дом - все едно го познават отдавна и също така все едно всеки момент ще нападнат Иран. И си казах: Слава на Аллах, че все пак съм мъж. Най-сложният избор на мъжете в 21 век е точно коя марка бира искат да опитат :)))))

---------------------------------------------------------------------------


За първи път в историята на ФБ и на моя профил успях да предизвикам класов спор. Чувствам се подмладен. Докато има политически страсти - никога няма да ми трябва лифтинг....:))))))


------------------------------------------------------------------------------

Eдин медиен парадокс. Всяка година всички отразяват снобското събиране на капиталическия елит в Давос (въпреки, че за 20 хиляди долара на вечер, човек очаква не Ангела Меркел да му разяснява бъдещето на Европа, а поне Памела Андерсън да му говори за кризата на еврото като за подсилване на ефекта се съблича). По същото време обаче в Порто Алегре, Бразилия, вече за 10-та година се провежда Световният социален форум, който е с пъти по-вълнуващ и интересен от сбирката на финансовите вампири в Давос. При това дайте да не се лъжем. Светът е излязъл от контрол, именно, защото "елитът" събиращ се в Швейцария просто прекали с икономическия кокаин и започнаха да им се привиждат розови слончета там, където имаше само пропасти. И заради това ме гложди едно радостно усещане, че съвсем скоро май никой няма да иска да ходи в Давос. Бразилките просто са по-хубави. И никак не приличат на Меркел :)))

 ---------------------------------------------------------------------------


В "Сто години самота" в митологичното Макондо дъждът вали четири години, единайсет месеца и два дни. Мисля, че снегът над София се е вдъхновил и възнамерява да печели Нобелова награда за литература в категорията: "Най-дълго валял сняг в немитологична реалност" :))))) Няма лошо, стига и началниците да ми припознаят снега като извинение за факта, че съм зарязал работата, за да изчислявам дали реалността ще победи литературата в крайна сметка :))

 ----------------------------------------------------------


ЕК започна наказателна процедура срещу България заради лошо отношение към кокошките. Добре дее, може ли да са толкова лоши??? Тази година почти не съм обиждал Мая Манолова :))))))

--------------------------------------------------------------


Чета позиция на МВФ според която Испания няма да може да свали бюджетния си дефицит под 6,8 % и не спирам да се дивя. Как така България може да свали бюджетния си дефицит и да се фука с него в европейското пространство, а испанците не могат? Няма нищо по-лесно от това да режеш дефицит - просто теглиш ножа и си затваряш ушите за писъците. Та нали този филм у нас се играе отдавна.
Къде е разликата между нас, гордите бъдещи спасители на еврото и далечната Испания? Очевидно разликата е само една - дори и десният премиер Мариано Рахой, въпреки, че трябва да е касапин, не може да си представи стандарта на испанците и качеството им на живот да е свалено под определени граници. Трябва да си Борисов или Дянков, за да се хвалиш с нисък дефицит след като го плащаш с бедност, която дори европейските десни не искат да предизвикат....

------------------------------------------------------------------------------


Велико стихче:

"Морето"

Джани Родари

Едно бедно детенце познавам, което
е виждало само на картинки морето.

Решил съм през юли да го взема на плажа,
и „Гледай морето!“, така ще му кажа.

Но страх ме е много, че когато го види,
ще останат наоколо само пясък и миди,

защото с очите си момченцето, зная,
ще изпие морето от края до края! :)))



No comments: