Thursday, February 16, 2012

Управлението на безкрайните бонуси



По време на предизборната кампания през 2009 година една реклама стана печално и скандално известна. Основното й послание беше – „Гласуваш за Бойко, получаваш Костов”. Авторите на рекламата очевидно никак не ги е бивало в политическото врачуване. Защото светът щеше да е с една идея по-добро място, ако внезапните подаръци спираха само с Костов...
Управлението на Бойко Борисов се оказа управление на бонусите. Още в началото ги забраниха. Дянков обяви, че замразява доходите и като надъхан неолиберал няма да позволи никой да се гуши с държавни пари. После обаче бонусите заваляха като библейски дъжд. Оказа се, че дори в самото крепост на скръндзавостта – финансовото министерство са си делнали едни пари за Коледа и Нова година. А после дойде новината, че шефката на Здравната каса Нели Нешева изключително благородно и всеотдайно не е взела 30 хиляди лева бонуси, а се е самовъзнаградила едва с мизерните 13 хиляди от разни глоби, икономии и други пера, откраднати от всички болни в страната.
Но така ще бъде – това е управлението на бонусите.
Киндер-сюрпризът на Балканите.
Гласуваш за едно – получаваш още три.



Гласуваш за Бойко, получаваш бонус – полицейски ботуш в лицето, безкраен сутрешен блок и шменти-капели.


Гласуваш за Цветанов, получаваш бонус – шест апартамента, български език от различна вселена и посещение на куки рано сутрин.


Гласуваш за Дянков, получаваш бонус – постна пица, мазно гласче и опоскан резерв.


Гласуваш за Мирослав Найденов, получаваш бонус – щастливи кокошки, още по-щастливи прасета и скъпо стандартизирано биосиренe, което пак е фалшиво.


Гласуваш за Трайчо Трайков, получаваш бонус – шистов газ, черна вода и интернет-гестапо.


Гласуваш за Нона Караджова, получаваш бонус – златни концесии, алчни концесионери и министърка като извънземно.


Гласуваш за Николай Младенов, получаваш бонус – герберски кариеристчета, дипломати, които не могат да намерят дори Румъния на картата и чистки през два часа и четиридесет минути.


Гласуваш за Стефан Константинов, получаваш бонус – Анна-Мария Борисова, болници като концлагер и здравни шефки, които мислят само как да щипнат пари.


Гласуваш за Вежди Рашидов, получаваш бонус – „ние малко се понасосахме горе”, орязани пари за кино и бутилки с уиски в бюрото на министъра.


Гласуваш за Лиляна Павлова, получаваш бонус – терминаторка, която гледа археолозите лошо, удавени във вода села и магистрали, които никога не завършват.


Гласуваш за Аню Ангелов, получаваш бонус – преливащи язовири на армията, два самолета и три хеликоптера за снимки и министър, който се вре гагата във всичко друго, но не и което му е работа.


Гласуваш за Тотю Младенов, получаваш бонус – пенсионна реформа през два месеца, орязани социални помощи и безработица, която расте като млад баскетболист на допинг.



Гласуваш за Сергей Игнатов, получаваш бонус – парите на държавата отиват само за образованието на богатите, Академия на науките превърната в просяк и университети, които всеки миг са на ръба на революцията.



Гласуваш за Диана Ковачева, получаваш бонус – постоянно извит гръбнак пред Цветан Цветанов,  прелестна непрозрачност и объркани юридически метаболизми.


Гласуваш за Ивайло Московски, получаваш бонус – унищожени железници, гладуващи железничари, охранени частници, близки до властта.


Гласуваш за Томислав Дончев, получаваш екстра-бонус – последно място в Европа по усвоени евросредства, изолирана отвсякъде България и Европейски съюз, който ни подритва като крастав пудел.


Гласуваш за Свилен Нейков, получаваш бонус – Кой беше тоя? Кой наистина беше тоя? Ти ме бъзикаш, не може да има такъв министър.


Гласуваш за Плевнелиев, получаваш бонус – древна ирландска пастирка, спане по „паркинзи” и афери за даден / недаден подкуп.


Гласуваш за ГЕРБ, получаваш бонус – истеричният тембър на Цецка Цачева, размаханият пръст на Искра Фидосова и няколко дузини депутати, които взимат думата само, за да си поискат нов сандвич в парламентарното кафене или подкуп от някой бизнесмен.


А после протестирате, че за вас бонуси нямало и, че само властта тъне в тези управленски удоволствия и възторзи.
Бонусиадата е тотална.

1 comment:

darirusse said...

Браво...да взема да ги сготвя малко.