Friday, February 17, 2012

Господарят на калинките



Твърди се, че поне 80 процента от всички обществени процеси са просто една случайност. Тоест стават по каприз на вселената, а не по целенасочен мрачен или светъл план.
Но когато "случайностите" започнат да се повтарят по един и същи начин, отново и отново, вече трябва да заподозрем някоя тъмна ръка, която стои зад тях. 
Не е ли точно такъв случаят с Министерството на земеделието? Началото бе дадено с фалшивата диплома на шефката на фонд "Земеделие" Калина Георгиева, която показа наличието на системен проблем в подбора на герберските кадри. Тогава Мирослав Найденов (повелителят на щастливите кокошки и прасета) се изкара едва ли не невинна жертва на цялата ситуация и даде драматични интервюта колко е бил шокиран от разкритията.

Оказа се обаче, че Министерството на земеделието е сериозен развъдник на калинки. 
Този път гръмна новината, че шефът на "Напоителни системи" Георги Харизанов също е без диплома за висше образование. Май в МЗ висшето образование не е нещо на което се гледа с добро око. Това вече не е случайност, а целенасочена политика. На ГЕРБ не им трябват специалисти, а партийни кариеристи, които да се правят на висши мениджъри с държавни пари.
Това си е направо култ към посредствеността, преклонение пред аматьорщината, корупционна практика пред очите на всички. Богослов ръководи клон на "Напоителни системи". Защо ли? Вероятно молитвата е останало последното средство за защита от бедствия. Лесовъд ръководи друг клон. Сигурно, за да знае как да се крие в гората, ако нещо в системата се прецака. И всичко става одобрението на Найденов.
Но това е доказателство, че вече случайности няма. Господарят на калинките е ясен. 
Той не е жертва.
Той е проблемът.

No comments: