Wednesday, February 22, 2012

Зимата на техните бонусиИ в политиката очевидно има някаква обществена карма - злодеянията, които си извършил, винаги те настигат като вампир при пълнолуние. Точно това се случва с ГЕРБ в момента.
В зимата на техните бонуси вълната от обществено недоволство ги заля като цунами и единственият възможен отговор на този гняв стана лавината от уволнения и оставки, за да се опитат да изградят бент около себе си и да се спасят.

Темата за раздаването на бонуси наистина е проява на обществена справедливост. И причината съвсем не е само в размера на сумите - въпреки че близо 50 хиляди лева за шефката на Агенцията по вписванията и 13 хиляди за шефката на НЗОК никак не изглеждат малко на фона на постоянната финансова мантра за постна пица, която Дянков редовно вади като коз от ръкава си. Чиновниците съвсем не са някакъв богоизбран елит, който по цял ден търка безполезно бюрата си. Те са обикновени хора с по 500-600 лева заплата. В този смисъл бонусите са начин да бъдат стимулирани за по-добра работа и е хубаво да ги има.
Проблемът изригна заради алчността на висшите представители на ГЕРБ, които са насочили най-много средства именно към себе си. За каква ли полезна работа се е самостимулирала шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова? За допълнителен хъс в обичта си към премиера?
Второ - раздаването на бонуси избухна като мина, защото идва от партията, която обяви бонусите за нечисто злодеяние, присъщо на тройната коалиция, а не на тяхната неопетнена нематериална душевност. Бойко Борисов като гневен библейски пророк се разхождаше от телевизия в телевизия, но не да обяви излизането от пустинята, а да обвини за пустинята всичките си предшественици. Изведнъж обаче се оказа, че е лесно да караш обикновените хора да затягат колана, но е трудно да принудиш собствените си кадри да не щипят от народните пари. Ако ГЕРБ бяха дали парите на обикновените чиновници, едва ли щяха да събудят толкова гняв и ярост. Но те са ги дали на самите себе си.
При това да си дава бонуси точно партията, която замрази доходите на всички останали българи, е все едно вегетарианец да бъде спипан с пържола в едната ръка и с хамбургер в другата. Заради това общественият гняв започна да клокочи като колба, в която кипят взривни вещества.

През своето управление партия ГЕРБ е извършила много по-големи дивотии и потенциално много по-опасни неща за бъдещето на държавата. Но именно темата за бонусите може радикално да обърне настроенията срещу тях. Защото тук си проличава уникалният двоен стандарт, разминаването на управленска и обществена реалност и най-вече блясъкът на парите от бонусите веднага освети всички лъжи, които властта изсипа от началото на своя мандат. А наглостта в оправдаването на грабенето е направо фантастична. Хората с големите бонуси се изкараха жертви на маниакалния популизъм на бедните хора. Това е антисвят, както и да го погледнеш. Но фактът, че започнаха с горещите сълзи и обвинения, все пак трябва да ни изпълва с лек оптимизъм.
Зимата на техните бонуси се оказа неочаквано люта.

No comments: