Friday, June 29, 2012

Борисов бърка Европа с Европейското



"Ще им предложа да свършим до осем и половина - девет без петнадесет, за да гледаме мача. И се надявам да ме подкрепят". С тази европейска визия министър-председателят Бойко Борисов отиде на ключовото заседание на Европейския съвет, на което се чакаше на практика ЕС да реши и да определи своето бъдеще.
За България политическите битки в Евросъюза изглеждат като някакви далечни събития, които се случват на Юпитер и всичко това се дължи на фактът, че Борисов и представа си няма как да отстоява национален интерес в големия европейски хаос. В момента в ЕС влизат в сблъсък две тенденции. От една страна е провалящата се линия "Меркел", която настоява за бюджетни ограничения, постоянно затягане на колана, рязане на разходи, мерки, които трябва да почнем да наричаме със западната дума "остеритет", защото тя звучи точно като средновековно мъчение, каквото е всъщност. Това е господстващата политика в ЕС от 2009 година насам, тоест вече три години тя не може да донесе растеж, нови работни места или някакъв просперитет. Въпреки това нейните идеолози продължават да се фиксират в нея като тотална икономическа панацея точно както талибаните смятат, че с разрушаването на небостъргачи могат да променят света.

Победата на Франсоа Оланд във Франция обаче даде знак, че европейците са тотално изтощени от остеритета. Заради това Оланд се зарече да бъде опозиция на Меркел и да настоява за политика за икономически растеж, а не само на затягане на коланите. Ето защо ЕС е на кръстопът и в момента се решава неговата съдба. Това не е литературно преувеличение, а съвсем обективна реалност.
И именно на толкова важен Европейски съвет премиерът си позволи да отиде неподготвен и да се държи като космонавт на далечна планета. Освен концепцията си за ранно свършване на заседанието заради мача, той блесна и с още едно еврооткровение - че България винаги следва германската позиция. "Разбра се, България, Германия са отличнички. Ние само за три години направихме така, че когато се изказваме, да има какво да си покажем и да не ни е срам от нищо", блесна потокът на премиерското съзнание.

Ето подобен тип абсолютно самоизхвърляне правят България да изглежда като комедиант в Европа. Интересно след като Борисов брои страната ни за "отличничка", как така нито един път не влязохме в някоя от класациите за успех в Европа. И проблемът дори не е в това, че България не знае за какво да се бори в ЕС. Проблемът е, че България изобщо не разбира битките за ЕС и в ЕС в момента.
Борисов не е в състояние да мисли политически и парадоксално това си личи точно на европейска сцена. Сюрреалистичният поток на неговите плитки икономически познания го изолират от основните дебати в Европейския съюз и заради това премиерът най-често е сниман как самотно си цъка по телефона, докато другите дискутират. Изобщо с идеята да приемаме германската линия за непоклатима и единствено правилна, България самичка се е поставила встрани от големите европейски теми, а това е като харакири. Защото фундаментът на самата Меркел вече се пропуква. Следващата година има избори в Германия и, ако левицата ги спечели, то европейският завой наляво ще стане очевиден дори и за най-запалените фенове на футбола. Тогава България съвсем няма да има място в големите теми. Да не говорим, че не се очертава и футболно първенство, така че Борисов съвсем няма да има за какво да им говори.
Просто Европа не е европейското първенство по футбол. 
Нещата просто са много по-сложни, а на тази сцена нашият премиер е като резерва, която е взета по милост и никой не иска да пусне в игра...

No comments: