Monday, April 01, 2013

Ловният сезон на политическото същество




Никога няма да мога да разбера хората, които са в състояние да не се интересуват от политика. За мен тя отменя всяко друго шоу по земята и светът ми става така напрегнат, интересен и забавен, че ми се иска всеки да живее с подобно радостно чувство в душата си. Просто е неописуемо.
Според мен да не се интересуваш от политика е като да си играеш на руска рулетка с автоматичен пистолет. Политиката е единствената човешка дейност, която реално може да промени едно общество, а всяка промяна, добра или лоша, е повод за почти непосилна литературна гордост.
А в България политическите сезони започват с истерия, после с крясъци, викове, интриги, компромати. Как да не ти е забавно? Реалността е по-велика от всеки филм. По-смислена от всяка измислица.
Заради това тези дни се замислих, че ние политическите същества живеем от сезон на сезон. Сезон на истерия – кратък зимен сън – пак сезон на истерия. Това е нашата драма и висша драматургия. Ние сме живи само, когато се караме и спорим, което не толкова лошо, въпреки истеричната нотка, нали?
И така тук събрах статусите от новия сезон на Голяма истерия. В тях от време на време разнообразявам политиката с малко вечни теми, но като цяло – политическата истерия започна.
Значи аз пак съм жив.




Нова причина за това колко праведно е да ставаш късно: изтърваш телевизионните изяви на Цветан Цветанов, наричан поетично в Подуянските среди Онзи идиот с пъпеш вместо глава. Като гледам с каква скорост това, което наричаме сутрешни блокове заприличва на брутално изнасилване на мозъците, скоро няма да се учудя ако любимите ми психопатки, които са се нарекли "Майки срещу насилието в Студентски град", а иначе просто скучаещи костовистки, които се чудят какво ще правят, когато Командира бъде оставен при теменужките в този мандат, да излязат с декларация, че настояват сутрин да се излъчва порно, а не Цветанов. От порното поне младото поколение може да свие някоя и друга идея за доставяне на удоволствие :))))


--------------------------------------------------------


Били направили презерватив с вкус на бекон. О, боже мой, ето това се нарича опасна идея. Вероятно това ще е само за запалени екстремисти - защото превръща някои еротични удоволствия в класическа кулинарна руска рулетка...:))))))))


-----------------------------------------------------------------


Градинката пред банята в София нощно време, оказа се, придобива невиждан социален колорит. Пияниците от цяла София се събират там и постоянно нещо си викат, пият отвратително миришещо евтино вино, а от време на време май си говорят и за политика, въпреки, че основно рефрешват старите събития. А днес виждам една кука, която нещо комуникираше с пиянките. Не съм наясно какво им каза ченгето, ама единият пиянка почнна да вика: "Старши, не ни тормози, старши. Че само ние не сме излизали на протест, ама май ще излизаме!" :))) Тази мисъл ме порази. Щом и пиянките се надушиха духът на времето, значи все още е време протестно и политически махмурлък на хоризонта не се очертава :))))))


-----------------------------------------------------------------


Оооо, неееееееееееееееее! Чета изказване на Левон Хампарцумян: "Мнението ми за Орешарски е много позитивно". Тръгнаха ми политически киселини. Аз пък трудно ще харесам човек, който Хампарцумян харесва. И си го казвам откровено. Говорителят на банковите вампири одобрява Орешарски! В името на спасението на безсмъртната си душа се надявам поне Орешарски да каже, че не му пука дали Хампарцумян го харесва....



--------------------------------------------------------


Освен социално-политическо в света съществува и литературно време. Човек рядко се мести от едното в другото, но пък когато круизът се осъществи това си е събитие за цяла пресконференция. Днес, както бях в социално-политическото време мернах на витрината на една книжарница корицата на нов роман на Зюлфю Ливанели (романът "Щастие" от него е една от най-великите книги, които съм чел) и изведнъж другото време изсивя за мен, ставаха някакви събития, случваха се някакви емоции, но аз бях напуснал онова банално ежедневно време и бях минал в другото, където значение имаше единствено колко време ми остава докато отворя книгата и започна да я чета...:))))))


--------------------------------------------------------------


Събота. Станах в 7.30 и вселената не рухна, въпреки, че би трябвало да го направи моментално :))))) Светът понякога е романтично безраличен към философските гърчове на отделната душа. Като този, че никой никога не би трябвало да става рано в събота, за да ходи по събития. Защото така. Ама наистина защото така... :))))))))))))


----------------------------------------------------------------


Като заговорихме за масово слухтене по телефона (съмнява ли се някой изобщо, че това е вярно), се сетих за един разказ на Ивайло Дичев от началото на 90-те години. В него се разказва за един дисидент на който му идва допълнителна полова мощ от факта, че знае, че ДС го следи и, че им показва как опозицията се представя върховно, където трябва. Същият този дисидент дори има допълнително политическо удоволствие - да вдига слушалката на телефона да крясва внезапно: "Старши, да ти го начукам в ушенцето, старши!". После в разказа става драматично за сексуалния живот на дисидента събитие - идва демокрацията и представат да го подслушват. Дисидентът залинява, еротиката му започва да куца, емоционалният му живот изсивява...
Та сега като гледам истериите на Цветанов и драматичните му шекспирови телевизионни клетви си мисля само едно - пак е дошло златно еротично време за дисидентите :))))))))))


------------------------------------------------------------------


Таксиджията (протестно): "Не знам как става така, братле, ама аз май съм пълен карък. От 10 години въртя геврека, а един известен човек не съм карал. Колегите таман почнат работа и всеки вика: "Преслава се качи при мене" или "Возих Иван Гарелов до вкъщи", а аз, разбираш ли, само няк'ви неизвестни такива. Не стига, че парите за нищо не стигат, ами и даже певица не съм виждал наживо"...
Изхъмках съчувствено на почитателят на звездите. И не знаех какво точно да му кажа. Беше ме яд, че не се вписвам в неговия модел за успех. Платих си накрая и загледах как таксито се отдалечава полутрагично от Подуяне. Мислено му пожелах поне следващият махащ с ръка да е Азис :))))))))))))))))


-----------------------------------------------------------------


Чух, че Бойко Борисов почнал да прави ремонт в Банкя. Хахаха, ами налага се. Трябва да разширят вратите и да подсилят спалнята. Иначе как ще влиза и ляга Лиляна Павлова....:))))))))))


--------------------------------------------------------------------


Никой няма право да ограничава творческата фантазия на Мира Радева. Дори се дразня, че е сложила на ГЕРБ само 30 процента. Тази социология на кинтите не би трябвало да робува на дребни нещица като реалност, народен гняв и здрав разум. И като си казал един път 30 процента за ГЕРБ, направо ги вдигни до 130. Така де - някакви си лузъри ще твърдят, че процентът 130 е нереалистичен, но пък след като американците са дали пари за проучването, винаги може да се каже, че ядосани от Обама три щата ще идват да гласуват тук за Борисов :))))))))))))))


---------------------------------------------------------------------


В книгата "Зомби-икономикс" открих, че това, което направиха Дянков и Борисов с България, освен, че можеше да бъде снимано като порнофилм, всъщност не е нещо уникално в историята на човешката глупост. Президентът на САЩ Хърбърт Хувър от 1930 до 1933 година, това е точно началото на Голямата депресия, вероятно посетен от хормонални проблеми или пристъп на лумбаго, решил, че трябва да балансира бюджета, а резултатът от това, че Депресията навлиза в толкова мрачни времена, че бият с много дори романите на Стивън Кинг. Ами че то Дянков направи абсолютно същото, казах си аз, и направи така щото дори Костов да си изкара от мазето книгите на Маркс :)))) И изводът ми от моето откритие е само един. Идиотите са универсално явление. А историята просто ни дава доказателства за това...:))))))))))))


-----------------------------------------------------------


Готина история. През 1998 година в английския парламент издигат бронзова статуя на Маргарет Тачър, политическата кокона на пазарния тероризъм. Тачър казва: "Предпочитах да е от желязо, но и бронз ще свърши работа". Четири години по-късно обаче останал без работа английски работник обезглавява статуята. После в съда казва, че би обезглавявал всяка статуя на подобно политическо чудовище. Осъждат го на 6 месеца затвор за хулиганство. Тази история обаче ме изпълни с политически оптимизъм. Дори в дъното на своето отчаяние обикновените хора, оказва се, могат да запазят знание и анализ за това откъде произтичат мечтите им. И забележете - работникът не атакува самата Маргарет Тачър. Нееее, той просто обезглавява бронзовия мит за нея. Величествено! Ама наистина величествено! :))))


-------------------------------------------------------------------


Чета заглавие: "Марулите по-вредни от хамбургера" и настръхнах от радост как интиутивно съм схванал, че няма как да ти пробутват трева за ядене и да твърдят, че тя е нещо полезно. Ако бяхме крави разбирам, ама ние не сме. Заради това следващия път като ме попитат: "Ще искате ли хамбургер?", аз ще отговоря: "Дааа, двоен, ако може. Само разкарайте шибаната маруля от него, няма да се тровя, я!" :))))))))))


------------------------------------------------------------------------


Дааа, време е да приема очевидното. Вече съм мърморещ старец. Специално си пуснах предаването "Кауза БГ" с идеята, че от него ще се заредя с цяла серия от нови радикални идеи, които да разтърсят мирозданието. Ама като гледам какви каузи предлага младото поколение почвам да се чувствам като Лев Троцки на конгрес на ордена на монахините-кармелитки. "Разрухата е творческо кипение", казваше навремето Бунин. Ама тия младите въобще не искат да рушат. Ама каква кауза можеш да имаш в затвора, май френдс. Първо трябва да разрушим затвора, нали? Офф, казвам ви, не само, че съм мърморещ старец, ами все още не съм се отказал от идеята за революция. Сам си се плаша...:)))))))))))))))


-------------------------------------------------------------------


Култов виц:
Влиза Бойко Борисов в Информационно обслужване с един куфар с пари, слага го на масата и казва "За мен - 110 мандата. И 15 висящи - за Янето и Сидеров" :)))))


--------------------------------------------------------------------------


Как се прави истинска лява политика? Стоим днес, потим се върху една левичарска програма, въздишаме тежко, търсим начини да оправим света, да наредим вселената, но както винаги истинският класик - доц. Димитър Генчев изби рибата. На всяко наше предложение за повишаване на доходи, пенсии или заплати, човекът казваше: "Абе пишете им по още 10 лева отгоре. От мен". Ето това е лява политика, казах си аз, човек да не се стиска като богаташ за бакшиш, а да дава щедро на хората. Говорете каквото искате - ама само щедрите хора могат да бъдат левичари. Та такива неща....:)))))))


-----------------------------------------------------------------------


Офф, оказа се, че без да искам съм натрупал цял цикъл от медийни изяви. Не ми е ясно как става това - основната цел на всички мои действия е да не правя нищо през уикенда, а ето сега след малко старият репортер може да бъде чут в предаването "Деконструкция" по БНР на тема: "Какво да очакваме от следващите избори" (една подсказка - моят отговор ще е, че ще можем да очакваме всичко друго уви, но голямата тема за тридневния уикенд все още ще остава незабелязана от радикалните политици), а пък за всеки, който се излъже да стане утре рано, ще може да ме гледа в предаването "Сблъсък", където темата звучи като симфония от Вагнер: "Трябва ли богатите да плащат по-високи данъци". Да ви кажа как път един път не видях да има богаташ, който да иска да се бръкне за данъци малко повече от секретарката си. Да не би като стават богати да ги отвличат на Уран и там да им бърникат в мозъците? Както и да е - със скоростта с която аз харча пари, съвсем очевидно е никога няма да разбера....:)))))))))))))))))


--------------------------------------------------------------------



Моята любимка Наталия Кобилкина е сътворила нова вълнуваща биологическа теория. Като един нов Дарвин тя твърди, че жените освен G-точка (която според някои учени е като чудовището от Лох Нес - има свидетели, че са я виждали, но еротичните доказателства не издържат) имали и Е-точка. Ако мъжката страна успявала по-често да стигне до Е-точката, твърди Кобилкина, това щяло да осигури здрав сън, хармония и спокойствие в двойката. Велико - тръгнеш ли на експедиция като Колумб без да за знаеш откъда да минеш, какво търсиш и как да го намериш, най-вероятно крайният резултат няма да е хармония и щастие, а молба за развод и обвинения в перверзия :)))) Да не говорим, че, така твърдят западните мистици, има и по-лесен начин за постигане на хармония. Името му било "Шанел" :))))))))


No comments: